icon

Ako správne počítať množstvo vypitého umelého mlieka?

2. sep 2025

Ahojte, chcem sa spýtat, keď sa zarába UM podľa tabuliek napríklad dávka 120 ml idú 4 odmerky umelého mlieka. Koľko mám počítať, že bábätko vypilo? 120 alebo ten zväčšený objem po pridaní umelého mlieka cca 135 ml? Ďakujem

hederamonstera
2. sep 2025

Mozes to vacsie cislo brat do uvahy. A kvoli comu?

domka222
2. sep 2025

Ak dieťa nemá žiadny problém, tak počítať nemusíš vôbec

autor
2. sep 2025

Mame problem aj s refluxom a so zapchou a mala vazi viac akoby mala cize to vyzera ze ju prekrmujeme ale ja jej davam tak ako pyta a cez noc si robi aj vacsiu pauzu. Vzdy kolko vypije tolko vypije a zvysok ked tak vylejem. Ma 3 mesiace a zarábam jej 120 ml plus umele mlieko len teraz teda som v pomykove ze ju asi teda prekrmujem? Ja som to pocitala krava ze ked je pisane 120 ml tak akoby vypila 120 ml proste nie ten zväčšený objem. Aj ked dr napisala na gastro ze davat davku 100 -120 ml tak som jej zarábala 120 ale asi je to teda zle a mam vycitky.

anonym_b27e4d
2. sep 2025

120 ml. má byť po zarobení vo fľaške, vidíš to na odmerke koľko máš mliečka

autor
2. sep 2025

Dakujem vam za odpovede takze som to proste zle ratala a malej davala viac (ona tolko ale aj vypila a ked nie vyliala som nenútila som ju) takze znížim. Citim sa ako posledna krava. Ja som jej tak davala lebo v TT sme boli hospitalizované a sestricka to tak poctitala ze tolko vypila aj sme to tam tak zapisovali. Ale to uz je jedno znížim jej davky radsej menej a castejsie ak by bola moc hladna

hederamonstera
2. sep 2025
@anonym_autor

Dakujem vam za odpovede takze som to proste zle ratala a malej davala viac (ona tolko ale aj vypila a ked nie vyliala som nenútila som ju) takze znížim. Citim sa ako posledna krava. Ja som jej tak davala lebo v TT sme boli hospitalizované a sestricka to tak poctitala ze tolko vypila aj sme to tam tak zapisovali. Ale to uz je jedno znížim jej davky radsej menej a castejsie ak by bola moc hladna

@anonym_autor preco by si bola krava?? Nijako si malej neublizila, ak ti tolko spapa, tak jej tolko daj, a ked uz nebude vladat, neboj sa, nezje to. Ti lekari myslia tu istu davku ako ty. Klud.

danielahamar
2. sep 2025

Vždy som dávala vodu, koľko písali, nerátala po zväčšení. A koľko že má, keď je veľká?

autor
2. sep 2025

Je predcasne narodena ma 3 mesiace a dnes ju vážili na poradni a ma 6,3 kg. Pediater povedal, ze vazi ako 5 mesacne dieťa. A pritom predtym hovoril, ze mame jej davat kolko pyta, ze predcasniatka dobiehajú a ze ona si sama vypyta kolko potrebuje - co je aj pravda lebo nie vzdy vypila celu tu davku, ked nechcela nenútila som ju. Dnes som jej skusila zarobit menej a uz pri druhej davke po dojedene este “cecala” a plakala esze hladna.
Este sa spytam. Gastro nam dala ze ma pit 100-120 ml mlieka 8x denne. Lenze mala si aj v noci robi vacsiu prestavku tak to ju mam akoze budit na jedlo? Niekedy aj 6 hodinovu pauzu v jedení. A ako jej mam zarobit tych 120 ml (uz zarobený objem) to by som musela nejak prepočítať asi a bojim sa aby to bolo presne alebo zarobit viac a vyliat a to mi pride plytvanie ked pije specialne drahe mlieko na predpis.

autor
2. sep 2025
@hederamonstera

@anonym_autor preco by si bola krava?? Nijako si malej neublizila, ak ti tolko spapa, tak jej tolko daj, a ked uz nebude vladat, neboj sa, nezje to. Ti lekari myslia tu istu davku ako ty. Klud.

@hederamonstera ja som zostala dnes uplne vyplašená, ze teda malej asi nedavame dobre tie davky ale ja som to tiez tak pochopila, ved idem predsa podla krabice co je napisane. Este tvrdila, ze mala moze byt castejsie a skor hladna lebo toto mlieko je rychlejsie stráviteľné ale bezne UM. Ono.. mala bola dokrmovana resp viac menej na UM uz v pôrodnici a tam sestricky doslova liali do deti to UM aby rychlo pribrali aby sa ich zbavili. Este mala sestricka nervy ked nam (mamičkám ked uz sme mali babatko pri sebe a ony iba dozerali) ze nam tolko nevypije, ze ona by to do nich dostala cele. A este plašili, ze ked nebudu jest tak nas nepustia atd. Cele zle. Roztiahnuty zaludok uz od pôrodnice chuda.

hederamonstera
2. sep 2025
@anonym_autor

@hederamonstera ja som zostala dnes uplne vyplašená, ze teda malej asi nedavame dobre tie davky ale ja som to tiez tak pochopila, ved idem predsa podla krabice co je napisane. Este tvrdila, ze mala moze byt castejsie a skor hladna lebo toto mlieko je rychlejsie stráviteľné ale bezne UM. Ono.. mala bola dokrmovana resp viac menej na UM uz v pôrodnici a tam sestricky doslova liali do deti to UM aby rychlo pribrali aby sa ich zbavili. Este mala sestricka nervy ked nam (mamičkám ked uz sme mali babatko pri sebe a ony iba dozerali) ze nam tolko nevypije, ze ona by to do nich dostala cele. A este plašili, ze ked nebudu jest tak nas nepustia atd. Cele zle. Roztiahnuty zaludok uz od pôrodnice chuda.

@anonym_autor joj a to kde si rodila? Taketo hnusne skusenosti hned na zaciatku vedia riadne pohnut so sebavedomim.
Robis vsetko super a najlepsie ako sa ti v dany moment da. Ak citis, ze je to pre nu vela, kludne daj menej. Ak citis, ze je po 120ml v pohode, kludne daj. Skus vytesnit ten hnusny zazitok, aby si pocula svoju intuiciu. Neboj, najdete si v tom system. Bude lepsie. Drz sa
A to ze vazi ako 5mesacne dieta nic neznamena, lekar je asi moc tabulkovy. Moj prvorodeny bol takto velky, este vacsi ako tvoje babo, nikto mi nic nepovedal, lebo aj my rodicia sme vyssi, vacsi. Teraz ma 3,5 roka a nosi velkost pre 7-8rocnych. Nie je tucny, je zdravy a vitalny, vsetko ok. Ale kukaj ako sa vymyka tabulkam

anonym_f633d0
3. sep 2025

Uf.. to je extrem teda. Určite sa neriad tabuľkami. Neviem ako to je u predčasne narodených babatiek ale “norma” v troch mesiacoch je 5-6 kg niektore deti maju menej a niektore viac.. ja ma doma 2 mesačneho syna netušim koľko važi pred 2mi tyzdnami to bolo 4.6 kg a o 2 tyzdne ideme na poradnu a cez 5kg bude mať isto. Ma reflux a je na AR mlieku ale nejako sa mi extremne rozjedol jedava ako 5 mesačny čo sa objemu mlieka týka. Doktorka povedala ak nie su žiadne komplikacie prosto neriešiť o hlade ho proste nenecham.. su dni kedy ltt vypije 90mlna dávku a su dni kde 180 ml na dávku. Tiež by som sa podľa tabuliek neriadila, deti tabuľky nepoznaju a keď silou mocou pojdeme podľa tabuliek tak deti budu nespokojne a nervne