icon

Ako začať s umelým mliekom pri 6 mesačnej dcérke?

erienka
6. okt 2016

6 mesacna dcerka je plne kojena, chcela by som vsak zaviest aj UM. Dovody? Napr. chcem sem tam nechat malu s manzelom na par hodin u svokrovcov, dospat prebdene noci (budi sa mi v noci kazdu hodinu) a nemusiet sa stresovat, ze bude hladna. Nemam absolutne ziadnu skusenost s UM, prvu dceru som vyse 2 rokov kojila, velakrat aj v noci, mam kvoli tomu doteraz poruchy spanku, cez den nechcela jest, len na prse mi visela, tazkze som od nej pre istotu vyse roka nikam ani neodchadzala. Nechcem uz toto zazit, do istej miery to bolo pre mna celkom stresujuce obdobie.
Rada by som v rozumnej miere zaviedla pri mladsej dcerke UM. Otazky su: ake mam kupit a ako casto ho mam davat? Mozem aj pred spanim? Je nejaka nadej, ze jej to zlepsi nocny spanok? Ako casto mam kojit, ak raz zavediem UM? Mozno pre niekoho naivne otazky, no ja fakt o UM neviem absolutne nic🙂
Dakujem vopred za rady🙂

sibalka21
6. okt 2016

No vsetko zalezi od teba ako casto chces este kojit, ci jej budes davat raz, dva ale tri krat denne UM je na tebe..... Asi by som zo zaciatku skusila pred spanim jej dat, viac ju to zasyti a mozno vydrzi aj dlhsie spinkat, u nasho to zabralo 🙂 No my sme napriklad mali nutrilon a potom sme presli na bebu... Musis skusat ktore UM sadne malej 🙂

lilu74
6. okt 2016

Ja som ani netusila ze treba dieta "oducat"od prsnika. Kojila som 9mesiacov a v priebehu 2tyzdnov sme presli postupne na UM. Malemu kojenie nechybalo len si zvykal na chut mlieka-rychlo si zvykol co som bola rada-kamaratky mali problem ze si deti zvykli na zaspavanie na prsniku a bolo tazke ich oducit. Ked ma cez den prikrmy zapoj aj flasu s mlieckom v noci kludne dojci a casom si od prsnika odvykne😉

erienka
autor
6. okt 2016

@sibalka21 dakujem za odpoved, skusim teda ten nutrilon, uvidime, ako to dopadne 🙂

erienka
autor
6. okt 2016

@lilu74 ja by som rada tentokrat skoncila s kojenim asi tak v 1 roku. Najma kvoli tym nociam, uz nevladzem. Zaspava tiez bud na prsniku alebo natriasanim v kociku. Velmi ma to vycerpava a aj ked som bola doteraz zasadne proti metode vyplakanim, zacinam uvazovat, ze o 2 mesiace to skusim.
Myslis teda, ze najskor postupne oducat cez den a az potom v noci?

edn
6. okt 2016

@erienka ja by som na tvojom mieste v prvom rade vyskusala, ci bude chciet pit mlieko z flase a ak ano, tak by som jej ho proste davala ked je to potrebne - cize ked budes prec - ak chces nadalej kojit..to netreba podla mna nejak dlhodobo ucit.. a s nocami tazko povedat, lebo ja som od pol roka prestala kojit a dala som UM a spavaju tak isto ako pred tym.. mozno trosku lepsie..zalezi od dietata.. my sme pouzivali mlieko z DM to bio..lebo maju dva druhy

luba41
6. okt 2016

@erienka tak si najprv pozri, kedy a za akých okolností dieťa má piť UM..má to význam len ako náhrada za MM počas prveho polroka života..takže ja by som do Um nešla..Ty ješ radšej umelé vitamíny, nutridrinky alebo maš radšej pestrý jedálniček? takže zarad príkrmy, znižuj počet dojčení..to či je dieťa najedené večer alebo nie je vobec nemení to, že sa bude budiť v noci..zase to nečakaj, aby si nebola sklamaná..nočné budenie u starších detí vobec nesuvisí s jedlom ale spracovaním pocitov, uistovaním sa že je mamka pri nom..potom ti asi nebude ostávať nič iné len nechať vyplakať..ale stačí že prídu choroby-a pri dvoch detoch máš nočné vstávanie k nim zaručené..alebo stačí trocha stresu, nástup do školky atd..

erienka
autor
6. okt 2016

@edn a to mlieko v DMke sa nedeli podla toho, kolko ma babatko mesiacov? Pytam sa preto, ze castokrat mi mala v obchode reve, tak chcem len do DMky vbehnut, schmatnut dane mlieko a nestracat cas vyberanim🙂

erienka
autor
6. okt 2016

@luba41 ja som doteraz kojila na poziadanie. Rada by som zaviedla nejaky rezim. Je kojenie kazde 3 hodiny OK?

xstelinka
6. okt 2016

@erienka Čo sa týka nočného spánku, spí s vami v izbe? Ja som môjho mladšie keď mal 6m. dala vedla do izby a riadila som sa knihou "každé dieťa sa vie naučiť spať". Trvalo to do dvoch týždňov a budil sa mi potom len raz za noc, niekedy prespal celú. Po ďalších cca dvoch týždňoch som mu namiesto prsníka dávala fľašku s vodou. Tiež si rýchlo zvykol. UM som mu dávala Nutrilon. Teda raz som vyskúšala či to vypije. Keďže mu chutilo tak sme to robili tak,ze keď som vedela,ze niekam pôjdem, deň predtým som sa snažila čo najviac odsať.MM mu potom dával vždy najskôr to odsate a až potom UM.Niekedy som sa stihla domov vrátiť tak,ze MM nemusel zarabat UM. A inak ak spíme inde(napr u babky),vacsinou všetci jednej izbe,tak sa žiaľ budí.No a ešte mi od narodenia používame dudlik a dojčenie som ukončila teraz v auguste,lebo chcel len preto,ze žiarli na staršieho súrodenca 😵

luba41
6. okt 2016

@erienka a čo budeš robiť medzi?, ked dieťa bude pýtať, plakať, nervozne atd..ako ukludníš? dať jedine cumel..vieš , na to je to dojčenie fakt super..

edn
6. okt 2016

@erienka deli sa tak ako vsetky .. od pol roka je tusim 2..na skatuli to je napisane.. maju obycajne a bio.. to bio sa mi zdalo lepsie..

sardinka336
6. okt 2016

@erienka flašu zapoj do denneho rezimu nech sa mala s nou ,,zoznami,, skus jej dat z nej pit uvidiš ako bude reagovat. Ked kojiš tak davaj UM len na večer načo cez den? Ide to aj do penazi...ale teoreticky ho mozeš davat podla potreby. Lebo ak budeš davat UM tak kojenie ti moze ist do haja...tazko povedat ked neskusis. Ci sa zlepšia spanky je otazne, mozu aj nemusia. Pohoda je to ze nakrmi niekto iny a ty nemusis vstavat a riešiť dieta. UM si kup podla uvazenia ake chceš, to treba proste skusit.

sibalka21
6. okt 2016

@erienka pokial nedavas prikrmy neviem ci si dokazes spravit nejaky rezim u tak maleho babatka, kedze ako sama pises si kojila na poziadanie... Ja som kojila od zaciatku kazde tri hodiny, casom som to pretiahla na kazde 4 hod. A kedze uz mate pol roka mohla by si pridavat prikrmy namiesto mliecka aspon na obed 🙂

xstelinka
6. okt 2016

@erienka Ešte som chcela,ze ja som začala s UM tiež kvôli spánku.Budil sa kazdu hodinu,a le UM nepomohlo až tá knižka.

evittam
6. okt 2016

@erienka Ahoj, ja som síce syna už dokrmovala od cca 4.mesiaca - vždy večer dostal fľašu -jeden večer s UM, druhý s mojím odsatým MM čo som odsala vždy po dojčení čo zostalo. Okolo 6.mesiaca už mal príkrmy a dojčila som len ráno, na obed ak chcel po príkrme a večer pred spaním. Spal celú noc. Postupne som dojčila už len ráno a večer a nakoniec len večer - sám sa odstavil cca okolo 10.mesiaca. Dcérka bola prikrmovaná od narodenia - mala som menej mliečka, ale mali sme podobný postup-tiež sa odstavila cca okolo 10.mesiaca. Pokiaľ normálne prikrmuješ, tak podľa mňa stačí fľaška UM večer a potom ešte prsník pred spaním-aj ako upokojenie-teda ak bude chcieť, prípadne do fľašky s UM môžeš spraviť aj redšiu kašu na zasítenie-tak aby prešla cez cumeľ. Pri synovi sme do pol roka dávali francúzske UM, potom Nutrilon. Pri dcérke od začiatku Nutrilon potom Babylove. Od roka kravské alebo rastlinné mlieko. 😉 Držím prsty. 😉

evittam
6. okt 2016

....mooje nervy....samozrejme "zasýtenie".... 😀 😀 😀 😎

siska53
6. okt 2016

@erienka a ves uz ma 6.m.,takze uz sa zavadzaju prikrmy nie?\ nimi pride rezim. Aj u nas sa tak stalo pri oboch detoch. A to mala bola dost zavislacka. To chces fakt vyhadzovat peniaze za UM? Nie je lepsie radsej odsat do zasoby a tak? Mala som ist do nemocky na asi 4-5dni,v peipade komplikacii na dlhsie. Kupila som avent pohariky,mlieko odsala. Mala mala vtedy takmer 7.m., uz papavala aj obed a desiatu. Jediny problem bol,ze sa nechcela naucit na flasu. Nijakovsky jej nevedeli dat to mlieko,len po lyzickach. Takze u nas tak... Pritom maly vedel striedat flasu a prsnik po 3.m.v pohode... Ak mala vie pit z flase, mate zbytocne peniaze,tak sa do toho daj. Nasi neskor pili Bebu a Hami. Ja som maleho chcela aj dlhsie dojcit,ale kvoli podliatinam som ho musela odstavit.. Co mi je luto. On sice uz radsej papal prikrmy,on bol ten vzorovy papkac,o ktorom kazda mama sniva...

No otazka predsa - a co budes robit,ak jej ani jedno mlieko chutit nebude? Alebo sa bude budit aj tak? Pre mna je stale jednoduchsie mat dieta vedla seba,len si ho prilozit ako behat zarabat mlieko. Aspon ja som to vnimala pri tych zopar nociach,ked sa budil mladsia castejsie.

kp7333
6. okt 2016

6 mesacnu uz by som na umele mlieko neucila. Dieta v tomto veku uz by malo byt prikrmovane zeleninovymi kasami s masom, na desiatu, pripadne olovrant ovocie a na veceru obilninova kasa. Tym dosiahnes aj vacsie pauzy medzi kojeniami a to, ze dieta nebude od teba zavisle. Kludne ju mozes nechat na par hodin muzovi s tym, ze jej da prikrm a na pitie vodu. Od 8.mesiaca mozes postupne pridavat mliecne prikrmy na baze jogurtu, kyslej smotany, masla ci syra. A tak postupne prejdete na kravske mlieko (spociatku mliecne polievky, ci kase z mlieka). Nevidim dovod davat zbytocne umele mlieko, jednak kojenym detom nechuti (moje to nechceli ani za svet) a pride mi to zbytocne. Co sa tyka nocneho budenia, to odburas jedine tak,ze naucis dieta zaspavat same - bez prsnika a bez flase. Proste nakojis po veceri a pol hodinu po tom ulozis do postielky a odchod z izby. Pred par mesiacmi sme to riesili s mladsou dcerou, prestahovali sme ju do izby k starsej, vecer zaspi sama a v noci, ked zaplace, ide k nej najprv tato, pohladi,da cumel, pripadne flasu s vodou a az nadranom, ked uz mrnci a nevie zaspat, donesie ju k mame do izby na kojenie. Takto sa dieta postupne uci,ze zaspat moze aj same, bez mamy. Zo zaciatku sa nam budila casto, aj kazdu hodinu. Teraz uz taha do tretej, niekedy aj do siestej vydrzi (ma 15m).

sardinka336
6. okt 2016

Tu je podla mna aj tazko niečo radit všetko treba vysušať na vlastnej kozi...ja si bez UM neviem predstavit den 😝 proste ja uz podla plaču viem ze chce mlieko...a čo jej mam dat, jablko ked viem ze to je plač ,,na mlieko,,? Proste flasa funguje podobne ako prso, pije a prituli sa.

erienka
autor
6. okt 2016

@kp7333 dakujem ti za odpoved aj nakopnutie, aby som skusila naucit ju zaspavat samu. Ak sa mozem spytat, v kolkych mesiacoch si to zacala ucit svoju dcerku? V akych intervaloch si za nou chodila, ked plakala?

kp7333
6. okt 2016

@erienka samu zaspavat vecer som ju naucila, ked mala 3 mesiace. Nebolo to o nejakom vyplakavani, ani inych nasilnych metodach. Proste som jej dala cumel a moje spotene tricko, lahla som si k nej, kym nezaspala. Sem tam som ju pohladkala,ked bola nervoznejsia. Postupne sa naucila, ze miesto prsnika moze mat cumel a miesto mamy sa drzi jej tricka. Nocne budenie sa zacalo zhorsovat okolo 8. mesiaca,ked isli zuby a budila sa na pohyby. Urobila som chybu,ze som ju po kazdom zobudeni nakojila. Zaslo to az tak daleko,ze sa budila aj kazdu pol hodinu a nevedela zaspat ani po kojeni. Okolo roka to uz bolo neunosne, tak som sa najprv odstahovala zo spalne a ona spala len s tatom. Ked sa zobudila v noci prvykrat a zistila,ze je len s tatom,chvilu si porevala. Podarilo sa jej ale ukludnit u tata na rukach a po chvili zaspala. Po dalsom zobudeni uz len mrncala az sa postupne naucila zaspat pri tatovi. Dalsie noci uz sa budila stale menej a viac menej sa ukludnila sama, pripadne jej tato podal flasu s vodou alebo cumel a moje tricko. Ja som k nej isla az nad ranom,ked uz plakala od hladu. Zaroven sme upravili denny rezim kojenia a zredukovali sme pocet dennych kojeni na 3. V 13-tich mesiacoch sme ju prestahovali do detskej izby, kde spi so svojou sestrou. Budi sa vacsinou az nad ranom, ide k nej tato a ponukne jej najprv cumel alebo vodu. Ak odmietne, tak ju donesie k mame na kojenie. Ale byva to vacsinou po 3. Hodine nadranom, co je v pohode. Potom uz spi s nami a do rana sa koji max 2 krat. Myslim,ze sa to bude este postupne zlepsovat. Jasne, ze vynimkou su choroby, kedy sa cely rezim kojenia nabura, ale to je pochopitelne. Podstatne je neustupit a trvat na svojom, akonahle dieta vyzdravie. Aj ked je to niekedy tazke. Myslim, ze ucit zaspavanie mozes postupne zacat aj v 6. mesiaci. A postupne ako sa bude rozbiehat s prikrmami, budete redukovat kojenie - najprv denne a ked uz bude veceravat, tak aj nocne. Klucove je naozaj zrusit asociaciu medzi kojenim (resp. dudlovanim prsnika) a zaspavanim.

lenka_samorin
24. okt 2016

ja som obe deti učila na UM až po 1 roku, ale rovnako by som na UM učila aj menšie bábo. Keďže vtedy som už kojila len ráno a večer, tak som najskôr na týždeň vymenila ranné kojenie za UM mlieko a potom aj večerné. Najskôr si museli zvyknúť na inú chuť toho umelého mlieka a potom ho prijali bez problémov aj večer. Skús si od kamarátok zobrať vzorku rôznych mliek, ak používajú a zistíš, ktoré bábu chutí. Vymeň hociktoré kojenie a keď už tú chuť nebude považovať za cudziu, kľudne choď večer nielen spať ale aj do kina 🙂 Moje deti mali Nutrilon a Amilk a chutilo im. Našťastie som nemusela riešiť odmietanie, aj keď som čítala rôzne odstrašujúce príbehy 🙂