icon

Je dávkovanie umelého mlieka podľa potreby správne?

sofia023
7. feb 2025

Ahojte baby malý konci 4mes. Je na umelom mlieku no a otázka znie .. je zle keď mu dávkujem mlieko podľa toho koľko vacsinou vypije.. najprv ráno mu robím 180ml (6 odmeriek) lebo prespi mi celu noc a viem ze to vypije ale počas dna mu dávam toľko koľko si myslím ze vypije ( podľa toho koľko nejedol a tak) niekedy 150ml (5 odmeriek ) niekedy 120ml (4 odmerky ) a napr po papaní keď dostane štikutku mu spravím len 60ml (2 odmerky ) lebo viem ze viac nevypije a vlastne ani tu 60ku väčšinou už nedá niekedy mu zas dorabam ,pred spaním sa už aj párkrát stalo ze vypil aj cez 200ml ...ja len dúfam ze to nerobím už mesiac zle ( mesiac je len na umelom )a samozrejme na poradni sa poradím aj o tom len kým budeme mať poradňu aby som bola v obraze .. ďakujem

anavixy
7. feb 2025

Pokial to toleruje, neboli ho brusko, nezvracia, tak je to v poriadku. Vseobecne by som povedala ze mlieko zo 180ml vody je strasne vela na 4m dieta, skusila by som davat max 150, ale ako som pisala - ked to dietatu vyhovuje, je to ok. Ked na stikutku nemusi to zapijat, stikutka prejde, ak ma cumel, daj cumel, to zvykne pomoct tiez. V zasade ale ano, krm ho podla potrieb.

kati301
7. feb 2025

@sofia023 no hlavne si treba na krabici odsledovať aby si nepresiahla dennú dávku, napríklad na 4mes je 150x6 dávok teda dokop 900ml mlieka za 24hod /to je len príklad, neviem čo je písané na krabici/, Ale za mna dávaš obrovske dávky.. mne moja jedla 180 keď mala tak pol rok a vyššie 🙈

anavixy
7. feb 2025

@kati301 tak krabica je to posledne coho sa treba drzat… UM nie je liek, neda sa nim predavkovat a nie je ziadna maximalna denna davka. Jedine co je je odporucany denny prijem tekutin a to je v tomto veku 120-150ml/kg vahy, ten by sa kvoli oblickam nemal vyrazne prekracovat. Inak suhlasim, moja pila 180ml po roku… no treba to posudzovat individualne.

skeblicka777
7. feb 2025

180ml pre mesačne dieťa sa mi zdá veľmi veľa a tých 60 mimo je zbytočné. Ja dávam 4 mesačnému 120 a občas 150, tiež prespí väčšinou celú noc. Koľko váži, keď pije toľko mlieka?

any3108
7. feb 2025

@sofia023 ono je to veľmi individuálne
Sú 4 mes bábätká ktoré majú 5kg a sú aj také ktoré majú 8kg
Moji boli ten druhý prípad mali obaja okolo 8kg, a teda vždy som sa držala toho že majú vypiť cca 150ml na kg
A tie dávky si tiež prispisobovali ako.boli hladní
Druhý syn v noci do dnes pije len 120ml a to ma 7mes
Pred spaním ako 4mes píl 180ml
Potom prišla choroba a 2 týždne som sa pred každým papanim modlila aby vypil aspoň 90
Deti sú rôzne a nemôžeme ich skatulkovat podľa tabuľky len za to že pijú UM

smejkuskaa
9. feb 2025

ja radšej vždy zarobím viac a vylejem ako keby opäť dorábať alebo by po hodinke znovu plakala že chce papať. Odsledovať koľko krát do dňa papa. Ak 4-5x malo by to byť v pohode 🙂 A ak má štikútku daj vodičku . Moja je tiež na UM od narodenia a keď sa jej čká mlieko nechce ale čaká na vodičku 🙂

zuzkac2711
9. feb 2025

@sofia023 ja ti poviem môj prípad ešte z pôrodnice... Moja malá sa narodila mala len 2530g a po dvoch dňoch nemala ani 2300g. Bola na UM lebo som nemala mlieko po SC a sestrička mi pre ňu nechcela dať viac ako 30 ml. Malá mi po hodine plakala čo bola stále hladná. Dr v nemocnici jej predpísala 60 ml a mala som si chodiť pýtať mlieko podľa potreby. Vtedy jej to ako tak stačilo na 4 hodiny. Niekedy ho vypila celé niekedy nie. Teraz má 6 rokov a 22kg a stále sa nevie dojest 😊takže ak je dieťa spokojné a nebolí ho bruško tak je to podľa mňa ok.