icon

Mám budiť dvojičky na mlieko?

14. mar 2025

Ahojte som prvorodička a som z toho zmätená. Dnes dvojičky majú 5 týždňo,v naposledy jedna malá 3,5kg a druha 3,2kg. V pôrodnici nám kázali budiť na mlieko každé 2/3h v noci nechať spať nech sa samé zobudia na mliečko. Je potrebné ich budiť aj teraz? Už ich nebudime tak často, zvyčajné tak každých 3-3,5h, alebo sa sami zobudia. Ale čo ak by spali viac tj 4+h cez deň? Nechať ich tiež aby sa sami zobudili? Potom v noci budú mi spať?
Ich pôrodná váha bola 2,3kg a 2,7kg.

autor
14. mar 2025

Vypijú tak cca 100ml na jedno kŕmenie. Niekedy menej tých 70ml. Podľa tabuliek na UM od dnes by sme mali zvýšiť dávku na 130ml

pribinak
14. mar 2025

Nie. Budiť spinkajuce dieťa je hriech.
Keď sa zobudia tak vypijú koľko potrebuju. Podľa toho čo píšeš papaju celkom pekne

biba_18
14. mar 2025

ja som môjho budila keď už spal priveľa, keď som ho nechala tak večer bol rozmrzelý…

bellaa3007
14. mar 2025

čo by som ja zato dala ked bola mala malinka, aby som ju musela budiť 😀

heminepa
Autor odpoveď zmazal
miimss
14. mar 2025

A pediatricka na poradni ti čo povedala? Jej sa treba spýtať či treba pokračovať alebo nie.

7lenka11
14. mar 2025

Budila som prvú dcéru, lebo mala extrémne silnu zltacku. Prespala by aj celý deň a celu noc. No a slabo prosperovala. Druha dcera nemala po pôrode žiadny problém a nikdy som ju nebudila. Celkovo sa nestotožňujem s tým, že deti sa majú budiť (kvôli krmeniu, režimu a pod). Malé dieťa potrebuje spať a každé má predsa iné potreby. Niektorému staci spať 2 hodiny zs deň, iné babatko potrebuje aj 6 hodín. Jedno sa budí 6x za noc, druhé len raz. A v každom prípade je to v poriadku, veď tie detičky sa vyvíjajú, prechádzajú zmenami a spracúvajú kopec podnetov.

barka1
14. mar 2025

Nemusíš, ak kojis 8x za 24 hodin. Ak dieta neje dost, je spave a slabšie a samo od seba sa nezobudi.

lucia13022023
14. mar 2025

Ja som budila. Asi do dvoch mesiacov. Bezdôvodne. Malý pekne priberal, pekne spal, pekne jedol, len to kazali v nemocnici tak som budila. Už by som to druhý krát nerobila 🙈

zuzkaa1991
14. mar 2025

Ak nemaju zltacku tak netreba budit ja som musela cez den budit malu kvoli silnej zltacke aby casto pila mlieko(3 4hod) aby rýchlejšie vyplavilo.plus žltačka uspava dieta.....ale po 4hod by som cez den zobudila aspon si nastavia trosku rezim ale.v noci urcite nebudit

anavixy
14. mar 2025

V prvom rade pri krmeni sa neriadime tabulkami ale detmi!! Takze pokial su spokojne a prospievaju, nie je dovod im zvysovat davku. Obzvlast ak niekedy vypiju len 70, tak naco im robit dvakrat tolko? Tak isto pokial su donosene, zdrave, prospievaju, tak nie je nutne ich na papanie budit. V noci nebudit, cez den jemne korigovat “rezim”, nenechavat dlhsie ako 3-4h. My ale konkretne tvoje deti nepozname, takze je vhodne okrem tychto vseobecnych informacii kedy budit/nebudit konzultovat aj s pediatrom.

wilkova
14. mar 2025

Ani jedno zo svojich detí som nebudila. Keď chceli spať, spali. Keď chceli jesť, dostali jesť.

zobaka
14. mar 2025

mne syn a ko novorodenec prespal aj 8-9 hodin bez budenia, samozrejme som nebudila, preco by som si to robila 😂

christina_s
3. apr 2025

Moja má 5 týždňov a v pôrodnici mi tiež kázali budiť každe 3 hodiny lebo mala bola schopna prespať aj cely deň, čo som aj dodržiavala keď sme prišli domov a spravila som najväčšiu chybu pretože mi začala odmietať prsník kvôli tomu že som ju budila nasilu a nakoniec sme museli skončiť na UM. Takže nechaj spinkať oni sa same zobudia keď budu chcieť papať. A vobec sa nestresuj keď budu spať dlhšie pokiaľ ti priberajú pekne, moja vyspí aj 6 hodín a priberá až priveľmi dobre. Klop klop