icon

Mlieko po 1. roku dieťaťa

1. dec 2025

Ahojte, maminky prosím vas tie čo mali deti na UM do kedy ste dávali mlieko ? My máme problém že prikrmy ma v štádiu len ochutnavania a hlavná zložka je stále UM a chcem sa opýtať že či to je v poriadku naďalej tak nechať alebo dať na radu doktorky a nechať dieťa hladovať a vylúčiť mlieko a núkať len tuhú stravu. Veľmi sa mi nepáči takýto prístup nechať za každú cenu hladovať skôr mi pride že si vytvorí ešte väčší odpor k jedlu. Idú jej do toho ešte aj zuby(stoličky) chudiatko ma cele ďasná navreté takže som šťastná že mi pije aspoň to mlieko.. aj to zvažujem keďže ho pije malo a celkovo za deň prijme malo stravy/tekutín zmeniť značku na Kendamil(ma bebu). Ďakujem za odpoveď.

anonym_1643ef
1. dec 2025

Jasne ze jej nechaj mlieko. Ma rok, nie štyri roky.
Prikmy stále ponúkaj, no mlieko jej neber.

konikkon
1. dec 2025

@anonym_autor určite žiadne vyhladovanie ani násilne ponúkanie jedla. Čo najviac sa snažiť ponúkať tuhú stravu a mlieko môžeš dávať stále. Nemusíš ho zase nejak extra nalievať mliekom, skôr tak rozumne. Sú deti, ktoré v roku už plnohodnotne jedia a sú deti, ktoré nie sú veľkí jedaci.

patka06
1. dec 2025

Mlieko obmedzuj, nezober úplne, Ním sa nasýti, preto nepotrebuje jesť viac príkrmu.

anonym_556ea0
1. dec 2025

To postupne nahrádzať za jednu dávku mlieka jedlo
A si zvykne ale má čas, no treba učiť

tinka3435
1. dec 2025

Vyhladovať???to si robí srandu nemám rada takého drastické opatrenia...urob ako ty uznas za vhodné mlieko dávaj stále a popri Tom skusaj prikrmy.Mne dcéra píla mlieko do dvoch rokov kým sme jej nedali kravské a to už nechcela ale samozrejme už riadne papala

anonym_2ca63e
1. dec 2025

Do 2 rokov sme malo UM ale len v noci, cez deň som dávala prikrmy, kašičky, domace výživy, sem tam chrumky, zvykla som dávať do kaši aj UM keď sme začínali viac im to chutilo

tanyan
1. dec 2025

Keď jej idú zuby, tak si vytvorí akurát odpor k tuhej strave. Ponúkať áno, ale určite nie nútiť. Je super, že aspoň to mlieko prijíma. Väčšina detí má aj neskôr obdobia, keď odmietajú stravu niektorých typov alebo v niektorých formách alebo úplne. Ja si pamätám, keď som bola vďačná aj za zjedenú piškótu, lebo nechcela nič.

betuskaa75
1. dec 2025

naša má vyše roka a mlieko si postupne vylúčila sama, lebo sa rozbehla v jedení, od 7meho mesiaca do roka bola veľmi slabý jedák, ako začala viac a viac jesť tak prestala menej a menej mlieka piť, momentálne vypije len nad ránom plnú fľašu inak nepije, ale nechaj jej ho dokým bude chcieť 🙂

autor
1. dec 2025

@anonym_autor ďakujem vám za odpovede. No ona celkovo ani toho mlieka nevypije kvantum. Tak okolo 500ml max 600ml viac nie a doktorka to povedala takým štýlom ako keby ho pila na litre. Momentálne pije raz v noci, ráno, pred 1 spánkom, pred 2 spánkom a večer. Zaradené ma ranajky, obed a večeru.. väčšinou máva nejaké placky, lievance a kašu na vecer. Na raňajky pečivo ale to zje max toust s maslom a obed skúšam kadečo aj naše jedlo aj rôzne jedla z kniziek alebo chat gpt.. výživy mi nechce jest ani kúpené ani domáce

leidin
1. dec 2025

Ja nechapem tieto teorie ze niekto iny nez dieta vie lepsie co je pre neho dobre. Naco nutit to dieta do niecoho proste. Samo nech si urci podla mna, ako sa ma stravovat. Ja malej davam nieco, co nie je mlieko kedykolvek ma zaujem a ten ma, ale keby nemala, nijak by som ju nesikanovala a ano myslim si, ze je to sprosta buzeracia dieta vyhladovat, aby splnilo to je jedno komu jeho poondiate predstavy a priania ze co ma laskavo konzumovat. Nikto to zanho neprezije a hlavne nech si tie casy uzije, takze pointa uplne mimo.

anonym_162516
1. dec 2025

@anonym_autor mlieko vysaď, od 1 roka už ho nepotrebuje.

autor
1. dec 2025
@anonym_162516

@anonym_162516 a čo jej prosím ťa mám dať jesť keď zo všetkého mi zje 3-4 lyžičky ?

anonym_162516
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_162516 a čo jej prosím ťa mám dať jesť keď zo všetkého mi zje 3-4 lyžičky ?

@anonym_autor mixovanú stravu, presnidavky

betuskaa75
2. dec 2025
@anonym_162516

@anonym_162516 mlieko by možno nepotrebovala, keby mala pestrú stravu, ale keďže malá jej toho moc nepoje, tak prečo by jej mala brať aj mlieko, nikde nie je napísané, že po roku treba mlieko vysadiť, rok ešte nie je veľa na to, aby prestala piť mlieko

autor
2. dec 2025
@betuskaa75

@anonym_162516 mlieko by možno nepotrebovala, keby mala pestrú stravu, ale keďže malá jej toho moc nepoje, tak prečo by jej mala brať aj mlieko, nikde nie je napísané, že po roku treba mlieko vysadiť, rok ešte nie je veľa na to, aby prestala piť mlieko

@betuskaa75 ja tomu tiež nerozumiem a neviem či anonym si niečo podobne zažil ale samozrejme ze som skúsila uz vsetko. Presnidavky mi do ust neda mame ich plnú špajzu, taktiež mame aj domáce spravené no nechce to. Skúsila som mixovanu to uz nechce, domáce bežné jedlo dochutene takze vzdy to skončí na 3-4 lyzickach a viac do nej nedostanem.. ani kúpený prikrm mi nechce a jedine co momentálne chce je mlieko a chápem ju že ked ma opuchnuté všetky stoličky ze jej takáto strava nechuti..

zuzi0911
Autor odpoveď zmazal
zuzi0911
2. dec 2025

Syn 3 roky je stale na UM . V noci 2-3x .
Cez den neje nic . Clovek co nezazil odmietanie jedla ,nepochopi ..do 9 m zjedol vsetko . Po 9 m postupne vysadzal a od roka nezje nic . Ma hotovy odpor k jedlu .
Riesime to s dr aj gastro .
Pribera ,krvny obraz ma ukazkovy ,nic mu nechyba .
Zije z lasky a zo vzduchu . Zatial to staci . Malo by sa to zlepsit vekom ...snad

Mlieko aj ked v noci vypije len 1x aj tak neje cez den .

Zje max krajec sucheho chleba,actimel a skoncili sme .

ki__
2. dec 2025

@anonym_autor Ahoj syn má 22 mesiacov a aj keď je riadne, stále pije UM. Pred obedným spánkom jednu fľašu 210ml. Pred večerným často dve fľaše v noci tiež 2 krát po 200ml.
Nevešaj hlavu, ak je dieťa šťastné a spokojné je všetko v poriadku. Ak človeka bolia zuby stráca chuť do jedla, tak to je aj u detí. Zníž dávku mlieka pred denným spánkom. Skús spraviť polievky na všetky spôsoby, alebo aj prívarky. Jedzte spolu, nech vidí, že aj ty ješ a teš sa, nech vidí že jesť je sranda. A aj keby zje len za 2-3 lyžičky nevadí. Od hladu neumrie.
‼️A hlavne!!! A to je dôležité!!! Zmeňte lekárku.

betuskaa75
2. dec 2025
@ki__

@anonym_autor Ahoj syn má 22 mesiacov a aj keď je riadne, stále pije UM. Pred obedným spánkom jednu fľašu 210ml. Pred večerným často dve fľaše v noci tiež 2 krát po 200ml.
Nevešaj hlavu, ak je dieťa šťastné a spokojné je všetko v poriadku. Ak človeka bolia zuby stráca chuť do jedla, tak to je aj u detí. Zníž dávku mlieka pred denným spánkom. Skús spraviť polievky na všetky spôsoby, alebo aj prívarky. Jedzte spolu, nech vidí, že aj ty ješ a teš sa, nech vidí že jesť je sranda. A aj keby zje len za 2-3 lyžičky nevadí. Od hladu neumrie.
‼️A hlavne!!! A to je dôležité!!! Zmeňte lekárku.

@ki__ presne, nechápem postoj lekárky, my keď sme boli na ročnej prehliadke povedala,že je práveže dobré, keď chce ešte mlieko piť, a že jej ho nemám brať, že má ešte čas

autor
2. dec 2025
@betuskaa75

@ki__ presne, nechápem postoj lekárky, my keď sme boli na ročnej prehliadke povedala,že je práveže dobré, keď chce ešte mlieko piť, a že jej ho nemám brať, že má ešte čas

@ki__
@betuskaa75 baby to je dr z gastro. Mne začala chudnúť nechcela mi jesť tak sme isli na gastro a ta doktorka ma ešte viac zdeptala ako som bola.. tiež nechápem tento tvrdý postoj obmedziť mlieko a nechať ju vyhladovať/vyrevať či deň alebo v noci lebo za ňu je 500ml mlieka veľa na (vtedy 11m dieta) samozrejme hladovanie u nej nepomôže pretože zje ešte menej ako ked neni hladna. Skusim jej to mliečko nechať rano, pred obedom a na vecer pripadne noc a uvidim ci sa to zlepší

ki__
2. dec 2025
@anonym_autor

@ki__
@betuskaa75 baby to je dr z gastro. Mne začala chudnúť nechcela mi jesť tak sme isli na gastro a ta doktorka ma ešte viac zdeptala ako som bola.. tiež nechápem tento tvrdý postoj obmedziť mlieko a nechať ju vyhladovať/vyrevať či deň alebo v noci lebo za ňu je 500ml mlieka veľa na (vtedy 11m dieta) samozrejme hladovanie u nej nepomôže pretože zje ešte menej ako ked neni hladna. Skusim jej to mliečko nechať rano, pred obedom a na vecer pripadne noc a uvidim ci sa to zlepší

@anonym_autor hladovanie a revanie nepomôže nikomu. To ešte viac ublíži.
Skús jej dať menej mlieka pred obedným spánkom, aby keď vstane mala ešte miesto v brušku. A skús tie polievky a prívarky. Netreba to žuvať a predsa dodajú potrebné živiny a vitamíny. A ešte aj super chutia.
My sme mali tiež obdobie, keď syn nechcel vôbec nič jesť. Núkala som mu všetko možné aj nemožné. Jogurty, výživy, naše jedlo, kupované hotové jedlá, zo všetkého si dal len kúsok a odhodil. Nakoniec prišla moja mama, uvarila jednoduchú mrkvovú polievku a chlapec zjedol za dva taniere. Dva mesiace bol len na polievkach.
Dieťa zje presne toľko, koľko si jeho telo pýta. Niektoré deti by zjedli aj slona a niektoré žijú z lásky. Časom to príde, len na to netlač. Nech si jedlo nespája s niečím zlým.