Rady na efektívne kŕmenie trojmesačného bábätka umelým mliekom
Dobry den, prosim o rady, mame trojmesacne babo a neviem si dat rady s flaskou. Dievcatko je na UM od 4 tyzdnov (prvy mesiac cisto kojena, potom mala silnu alergiu cez moje mlieko a napriek diete som musela prestat kojit). Vypije cca 600ml denne (co nie je nic extra na jej vek, ale pribera ako tak..). Je na specialnom mlieku (menit uz nemozem, vyskusali sme rozne, toto je fajn). Lenze pije strasne malo, 50-80ml na jeden sup (len malokedy, raz za dva tri dni stiahne 100-120ml). Takze aby vypila co treba, ponukam jej kazdu hodinu, a furt si trosku cucne ale nic extra. Po hodine zase 40-60ml a takto dookola cely den. Musim ju zobudit raz aj v noci aby sme dosiahli ako tak mnozstvo co ma.. ked mala mesiac, dva, nevadilo mi to, no teraz to uz je na nervy, furt urobim viac co ak vypije a potom vylievam. Ak jej neponuknem, sama si nepyta, neplace.. ked ju necham cakat 3-4 hodiny, aj tak vypije len 70-90ml, tak potom nevydrzim a ponuknem skor, lebo sa bojim ze bude chudnut. tak neviem co by bolo dobre robit, aby sme predlzili interval a aby vypila viac, ci to skusat tyzden dva ze naozaj ked nevypije ponuknut jej o 4 hodiny a neriesit ze kolko ma za cely den, alebo sa s tym zmierit a ponukat jej dookola? Nemam skusenosti s UM prva dcera bola cisto kojena do roka.. dakujem vopred Za rady.
@denych mám dve deti, ktoré boli od mala na UM. Trvá to takto už dlho? Naši mali obaja obdobie, že chvilkovo pili ovela menej mlieka. Trvalo to možno aj dva týždne. Starší ten celkovo…niekedy bežne až po 4-5 hodinách chcel a šupol pár mililitrov. Dcéra bola väčší hlados, ale tiež mala tieto obdobia.
@javiemneviem dakujem za reakciu, v podstate od kedy sme presli na UM (pri kojeni je fajn ze clovek nevie..), stale pila po malych mnozstvach a casto (stale som jej ponukala), ale som si myslela ze ako bude rast, ze zvysi objem a predlzime cas 🙁 a ked Starsi vypil po 4-5 hodinach len par ml, ponukla si mu potom znova skor? Alebo si pytal? Priberal normalne?
Ja som svojmu ak nedopil, nedala skôr ako prišiel čas - cca 3h. Nenútila, čakala som, kedy vypije viac. Niekedy si trebárs vypýtal v noci, čo mu cez deň chybalo. U nás bol napríklad problém vo fľaši - Avent neutiahol, po zmene sa to oveľa zlepšilo, plus by som zvážila, či malá nemá reflux - vtedy moc nechuti papat.
Ja som svojmu ak nedopil, nedala skôr ako prišiel čas - cca 3h. Nenútila, čakala som, kedy vypije viac. Niekedy si trebárs vypýtal v noci, čo mu cez deň chybalo. U nás bol napríklad problém vo fľaši - Avent neutiahol, po zmene sa to oveľa zlepšilo, plus by som zvážila, či malá nemá reflux - vtedy moc nechuti papat.
@michaela329 dakujem! Mala by som to asi skusit aspon tyzden dva, ze naozaj neponuknut skor ako o tri hodiny.. Ked niekedy aj placka a si poviem ze to isto uz je hladna a napokon nic. Neviem rozoznat ten plac 🙁 Hmm no reflux sa nam nezda ze ma, kedze nevygrcka nikdy nic, v lahu neplace, sice pri piti sa casto vrti, ale skor to vidim na prdy. A aka flaska bola pre vas lepsia? Menili ste flasku ci cumel? My mame MAM proti kolikove, zijeme vo FR, neviem ci taka znacka je na SVK.
@javiemneviem dakujem za reakciu, v podstate od kedy sme presli na UM (pri kojeni je fajn ze clovek nevie..), stale pila po malych mnozstvach a casto (stale som jej ponukala), ale som si myslela ze ako bude rast, ze zvysi objem a predlzime cas 🙁 a ked Starsi vypil po 4-5 hodinach len par ml, ponukla si mu potom znova skor? Alebo si pytal? Priberal normalne?
@denych nie, ja som vždy čakala keď pýtal. Keďže priberal nie nejak raketovo, ale dobre, tak som nenukala. Každé dieťatko môže mať inú potrebu. On vždy keď bol hladný, začal dávať rúčky do úst a celkovo už som videla tu takú nervozitu z hladu. 🙂
Aké um mas? A teda moje dieťa vždy pilo menej ako by malo. Napr v roku vypil max na jedno jedlo 120ml. Pol 90-120ml. Do pol roka pil len 60ml. A priberal normálne, prosperoval. Doktorka neriešila, že keď je spokojný, nemám riešiť ani ja. Si pamätám ako v pôrodnici deti vypili 120ml a môj malý ledva 30🤦♀️🤣
Aké um mas? A teda moje dieťa vždy pilo menej ako by malo. Napr v roku vypil max na jedno jedlo 120ml. Pol 90-120ml. Do pol roka pil len 60ml. A priberal normálne, prosperoval. Doktorka neriešila, že keď je spokojný, nemám riešiť ani ja. Si pamätám ako v pôrodnici deti vypili 120ml a môj malý ledva 30🤦♀️🤣
@lucia13022023 dakujem za skusenost, fiiiha a nebola si z toho v strese ze tak malo pije? A pil teda castejsie? Ponukala si mu castejsie? Nasa je na ryzovom mlieku pre babatka, zijeme vo FR neviem ci take je na SVK (modilac), je hustejsie ale nie zase nejako velmi velmi.
@lucia13022023 dakujem za skusenost, fiiiha a nebola si z toho v strese ze tak malo pije? A pil teda castejsie? Ponukala si mu castejsie? Nasa je na ryzovom mlieku pre babatka, zijeme vo FR neviem ci take je na SVK (modilac), je hustejsie ale nie zase nejako velmi velmi.
@denych bola som na nervy, prve mesiace. A ponúkala som mu neviem, každé 3h možno 2,5.. Skratka už som vedela kedy je hladný. Ale bavila som sa o tom s dr, vravela, že priberá tabuľkovo, prosperuje a ze možno bude ten typ, ktorý bude na "normálne jedlo". A mala pravdu, odkedy som začala s prikrmami tak všetko spapal, tetaz ma 2r a teda jedálniček ma na výbornú.
@denych vies co, moje dieta bolo podobne, ale moj odmietal kojenie aj moje odsate mlieko z flase. tiez vypil 50 - 60 ml, ani ked bol vacsi nevypil viac ako 100 ml. ale nesla som ho prisposobovat niecomu, a to je moja rada, ty prisposob dietatu podavanie mlieka podla jeho potrieb, ja som si to zapisovala kolko kedy vypije, lebo som si to nepamatala, a pil castejsie po mensich mnozstvach. on napriklad dost grckal, niektorym detom skratka nerobi dobre vypit viac mlieka naraz.
@denych bola som na nervy, prve mesiace. A ponúkala som mu neviem, každé 3h možno 2,5.. Skratka už som vedela kedy je hladný. Ale bavila som sa o tom s dr, vravela, že priberá tabuľkovo, prosperuje a ze možno bude ten typ, ktorý bude na "normálne jedlo". A mala pravdu, odkedy som začala s prikrmami tak všetko spapal, tetaz ma 2r a teda jedálniček ma na výbornú.
@lucia13022023 oh tak kiez by bola aj nasa taka ze prikrmy by uz sli hladko… skusam jej teraz ponuknut kazde tri hodiny, nevypije viac ani tak.. a tym padom ma denne len 450-550ml to je asi malo na 3,5 mesiaca 😩 uvidime ci bude chudnut
@denych vies co, moje dieta bolo podobne, ale moj odmietal kojenie aj moje odsate mlieko z flase. tiez vypil 50 - 60 ml, ani ked bol vacsi nevypil viac ako 100 ml. ale nesla som ho prisposobovat niecomu, a to je moja rada, ty prisposob dietatu podavanie mlieka podla jeho potrieb, ja som si to zapisovala kolko kedy vypije, lebo som si to nepamatala, a pil castejsie po mensich mnozstvach. on napriklad dost grckal, niektorym detom skratka nerobi dobre vypit viac mlieka naraz.
@heln dakujem za reakciu, a ked nastupili prikrmy papal normalne? Malo babo dostatocne mnozstvo mlieka za den?

@denych mám dve deti, ktoré boli od mala na UM. Trvá to takto už dlho? Naši mali obaja obdobie, že chvilkovo pili ovela menej mlieka. Trvalo to možno aj dva týždne. Starší ten celkovo…niekedy bežne až po 4-5 hodinách chcel a šupol pár mililitrov. Dcéra bola väčší hlados, ale tiež mala tieto obdobia.