icon

Stiahnutie umelého mlieka Aptamil

26. jan 2026

Pred chvíľou mi na FB vyhodilo príspevok o stiahnutí umelého mlieka Aptamil 1 v niektorých štátoch.Overila som si to aj na nete.Aptamil vyzerá presne ako u nás predávaný Nutrilon.Spomenula som si ako tu jedna mamička písala že ho dáva svojmu bábätku. Po stiahnutí mlieka Beba a mlieka Bebelo z Dr Max.nemozem pochopiť ako sa niečo také môže stať.Hlupe komenty si nechajte pre seba niektorý rodičia nakupujú aj v zahraničí aj takéto veci .

babushkaem
27. jan 2026

ja som citala, ze hej, nutrilon advanced stahuju z predaja, niekde na IG to bolo

autor
27. jan 2026
@babushkaem

ja som citala, ze hej, nutrilon advanced stahuju z predaja, niekde na IG to bolo

Ja dávam Advance 3 synovi ale kupujem kilove balenia v krabici tak dúfam že u nás to nieje

autor
27. jan 2026
@babushkaem

Dávam Nutrilon nie Aptamil

michaela_890
27. jan 2026

Už sa to potvrdilo, ide aj o nás nutrilon advanced 1.. ja s ním dokrmujem malého, ktorý ma 3 týždne a teraz sa bojím čo príde 😖 grcka mi už nejakú dobu ale pripisovali sme to refluxu, dnes mal riadnu hnačku.. na čo sa ma teraz človek spoľahnúť ?! Ktoré um je Save a riadne kontrolované..

anonym_072f09
31. jan 2026

@anonym_autor

⚠️ Prosím, čítajte – situácia s dojčenským mliekom v Európe je vážna

V Európe momentálne prebieha rozsiahla a vážna kauza kontaminovanej dojčenskej výživy, ktorú viaceré štáty (najmä Francúzsko, Luxembursko, Belgicko, UK) riešia na úrovni vlád, regulačných úradov a trestných oznámení.

🔴 Podstata problému:
Nejde o „chybu rodičov“ ani o hotové mlieko ako také.
Problém vznikol v dodávateľskom reťazci suroviny – ARA oleja (arachidónová kyselina).

➡️ Podľa zahraničných médií a oficiálnych zdrojov bol kontaminovaný ARA olej dodávaný čínskou spoločnosťou Cabio Biotech (Wuhan), ktorá je jedným z hlavných globálnych dodávateľov ARA a DHA olejov pre výrobcov dojčenskej výživy.

➡️ Tento olej sa používa v prémiových mliekach viacerých značiek, pretože má napodobňovať zloženie materského mlieka.

🔬 Čím je problém nebezpečný:
• kontaminácia sa týka toxínu cereulid (Bacillus cereus),
• ide o tepelne veľmi odolný toxín,
• u dojčiat môže spôsobiť náhle silné zvracanie, letargiu, kolaps,
• preto úrady volia preventívne a opakované stiahnutia šarží.

🇫🇷 Prečo je Francúzsko taký dôležitý príklad:
• prebiehajú trestné oznámenia zo strany spotrebiteľských organizácií,
• rieši sa, či niektorí výrobcovia nevedeli o probléme skôr, než informovali verejnosť,
• štát sprísňuje limity a kontrolné pravidlá,
• ide o politickú aj verejnozdravotnú tému, nie „okrajovú správu“.

❗ Dôležitá vec, ktorú si veľa ľudí neuvedomuje:
👉 Aptamil a Nutrilon sú v podstate to isté mlieko
– rovnaký výrobca (Danone),
– rovnaké alebo veľmi podobné receptúry,
– len iný názov podľa trhu.

Preto je úplne legitímne, že ak sa Aptamil sťahuje v zahraničí, rodičia riešia, čo to znamená pre Nutrilon u nás, najmä keď:
• veľa rodičov nakupuje mlieka v Rakúsku, Nemecku, ČR,
• alebo sleduje zahraničné zdroje, kde sú informácie podrobnejšie.

🤔 Otázka teda nie je, prečo sú rodičia „prehnane opatrní“, ale prečo:
• o takejto celoeurópskej kauze slovenské médiá informujú len veľmi okrajovo,
• zatiaľ čo v iných krajinách ide o hlavnú tému s jasnými varovaniami.

📌 Zdroje (seriózne zahraničné médiá):
• Luxembursko – opakované stiahnutia dojčenských mliek
https://www.luxtimes.lu/luxembourg/second-brand...
• Belgická tlačová agentúra – zdroj kontaminácie (ARA olej, Wuhan)
https://www.belganewsagency.eu/source-of-contam...
• Bloomberg – prečo sú podobné kontaminácie častejšie pri „prémiových“ mliekach
https://www.bloomberg.com/news/features/2026-01...
• Le Monde – otázky o oneskorenom informovaní verejnosti
https://www.lemonde.fr/en/environment/article/2...

🔚 Záver pre rodičov:
Nejde o paniku, ani o útok na značky.
Ide o zdravie bábätiek, transparentnosť a o právo rodičov mať rovnaké informácie ako rodičia vo Francúzsku, Belgicku či Luxembursku.