icon

Syn spadol vo vani a ponoril sa

Včera o 19:20

Ahojte, kupala som 1.5 rocneho synceka vo vani, no nejako ani neviem ako spadol a cely sa ponoril do vody, hned som ho vybrala, ale proste bol na okamih cely ponoreny, potom si odkaslal a plakal, zlakol sa. Pocula som uz o sekundarnom utopeni a teraz sa velmi bojim. Mate niekto skusenost, co robit? Docitala som sa, ze treba dieta sledovat, ci nie je unavene atd, no ale tak je vecer, uz som ho dala spat, lezim pri nom a bojim sa 😒

anonym_82e671
Včera o 19:23

Suché utopenie je mýtus. Ak sa dostala do dýchacích ciest tak sa telo okamžite začne brániť kašlom. Ak je v pohode, tak sa nemáš ničoho obávať. Neexistuje aby dieťa bolo úplne v poriadku a potom umrelo v spánku.

beatrice1111
Včera o 19:25

@anonym_autor presne ako vyššie napisane
Moja ročná mi takto “padla do vody” a maximalne sa povracala lebo asi vypila pri tom vela vody… inak bola ok

pribinak
Včera o 19:25

Netreba robiť dramu, veď to bol okamih. Keby bol ponorený nejakú chvíľku tak je drama na mieste, ale okamih …

anonym_27915f
Včera o 19:27

@anonym_autor najprv sa musi topit,aby potom mohlo dojst k sekundarnemu utopeniu..99% je reflex pod vodou nedychat,ak sa nahodou nadychne urcite by kaslal..ak by bol problem,kasel by pretrvaval a na hrudi to tak buble..takze ak si len odkaslal co je normalna reakcia isto mu nic nebude.ja som sa tiez toho bala,ale vela som si o tom citala a teraz som uz kludnejsia

anonym_e457e6
Včera o 19:31

Vsetky co pisete si precitajte od nejakeho zachranara (napr. pan Dobias, dlhorocny zachranar) ci je suche utopenie mytus, skor ako tu budete pisat tieto bludy. Pretoze je to celkom realna vec, neznamena to ze sa to stane kazdemu, ale existuje to! Staci vdychnut par kvapiek a moze, nie musi ale moze sa to stat. Autorka pokojne dieta sleduj, s najvacsou pravdepodobnostou bude ok.

anonym_069f2c
Včera o 19:39

Mna toto strasne desi a desilo vzdy. Ale potom som si povedala, ze kolkokrat mi zabehla voda, kolkokrat slina, dusila som sa x krat. A potom aj realne v bazene, dokonca aj v mori. Ak nie je uplne male babatko, co si nevie odkaslat, tak to nevidim tak tragicky, najhorsie bolo asi na kupalisku, ked mal malu muz na pleciach a v bazene sa nejak smykol a letel pod vodu aj s malou, bez varovania. No hned sa vynoril a ona len kukala a nic. Nastastie zadrzala na tu dobu dych. No a ked su uz vacsi, tak ked sa ucia splyvat a ponarat, to trpnem kazdu chvilu, kazdy podchvilou kasle 🫣. Ale po takychto akciach vo vode som viac tie deti sledovala. Lebo viem, ze to existuje.

beata_k
Včera o 19:43

Nic sa neboj. Este sa vody nahlce ked sa bude ucit plavat. A ked nic ine, tak uz mu urcite zabehla vod ked pil a nic sa nestalo. To mas to iste.

anonym_d59867
Včera o 19:58

Na baby plavani sa tie deti bezne ponaraju, obcas niektore zakasle ale nepocula som ze by sa niekedy nieco stalo, neboj sa

anonym_bc6c49
Včera o 20:17

Môj mi tak padol a dva krát potom vracal. Ale po vracaním bol ok.

autor
Včera o 20:36

Zienky, dakujem za kazdy komentar, uz som trochu pokojnejsia, zatial spinka, nezakaslal ani raz, tak dufam, ze to bude dobre 🙏

anonym_82e671
Včera o 20:40
@anonym_e457e6

Vsetky co pisete si precitajte od nejakeho zachranara (napr. pan Dobias, dlhorocny zachranar) ci je suche utopenie mytus, skor ako tu budete pisat tieto bludy. Pretoze je to celkom realna vec, neznamena to ze sa to stane kazdemu, ale existuje to! Staci vdychnut par kvapiek a moze, nie musi ale moze sa to stat. Autorka pokojne dieta sleduj, s najvacsou pravdepodobnostou bude ok.

@anonym_e457e6 prosím vieš mi dať na to link? Ja keď som si o tom študovala tak som našla len že sú to mylné pojmy a dieťa sa nezadusí len tak bez príznakov. Vraj je to len zbytočný strašiak rodičov, ktorí si myslia že dieťaťu nič nie je a neskôr bez akýchkoľvek príznakov umrie. Ale rada sa poučím ak je to inak.

anonym_82e671
Včera o 21:06
@anonym_e457e6

@anonym_e457e6 tak som si vypočula teraz pár minít podcastu s ním na túto tému a sám sa vyjadril, že ak je to pre dieťa nebezpečné, tak sa efekt dostaví okamžite, čiže dieťa bezpríznakové nie je. Kašle, je v bezvedomí, má ťažkosti s týchaním…Takže nemám pocit, že som napísala blud. Suché alebo sekundárne utopenie nie sú oficiálne diagnózy.

anonym_e457e6
Včera o 21:56
@anonym_82e671

@anonym_e457e6 tak som si vypočula teraz pár minít podcastu s ním na túto tému a sám sa vyjadril, že ak je to pre dieťa nebezpečné, tak sa efekt dostaví okamžite, čiže dieťa bezpríznakové nie je. Kašle, je v bezvedomí, má ťažkosti s týchaním…Takže nemám pocit, že som napísala blud. Suché alebo sekundárne utopenie nie sú oficiálne diagnózy.

@anonym_82e671 nie, nie su to oficialne diagnozy, ale zjednodusene pomenovanie stavu, ktory moze nastat po vdychnuti trebars aj maleho mnozstva vody. To ale nic nemeni na fakte, ze su realne, aj ked ojedinele. Ja to mam z rozhovoru alebo clanku s nim, podcast som nepocula.

babydesire
Včera o 22:46

Suche ci sekundarne utopenie nieje ziaden mytus,deje sa to,zial najma malym detom. A na nete som uz citala clanky ako takto deti zomreli. Tiez je to pre mna strasiak a pri kupani, v lete, deti vzdy sledujem,aj ked su uz vacsie. Autorka, podla toho co pises, sa obavat nemusis, iba sa zlakol, glkol trocha vody a nic je to ok..zaklad je - vykaslat vodu, co organizmus urobi sam, obranny mechanizmus..voda sa zvycajne dostane len do dychacich ciest..pri suchom utopeni sa voda dostane do pluc a ak tam trocha ostane dostane sa do krvy, zacne nicit pluca a tak sa pluca zaleju,,preto je to tzv. suche utopenie..priznaky, nadmerna unava, bolesti hlavy a na hrudi, zavrate..ale fakt to musi vdychnut vacsie mnozstvo vody..takze bud pokojna

babydesire
Včera o 22:52
@anonym_82e671

@anonym_82e671 nas o tomto ucili na plavcickom kurze..vtedy som to pocula prvy krat..nedkor som citala tealne clanky na webe, kde pricinou smrti bolo prave toto..k tomuto stavu dochadza, ked sa voda dostane az do pluc,,bezne sa ti voda do pluc nedostane,,lebo telo vcas zareaguje kaslom ale niekedy "nestihne" a uz je zle

anonym_82e671
Dnes o 06:40
@anonym_e457e6

@anonym_82e671 nie, nie su to oficialne diagnozy, ale zjednodusene pomenovanie stavu, ktory moze nastat po vdychnuti trebars aj maleho mnozstva vody. To ale nic nemeni na fakte, ze su realne, aj ked ojedinele. Ja to mam z rozhovoru alebo clanku s nim, podcast som nepocula.

@anonym_e457e6 ano, ale matky sú zbytočne vystrašené z článkov a myslia si, že sa dieťaťu vôbec nič nedeje, nemá žiadne príznaky a neskôr len tak umrie. Veď aj autorka sa toho obáva pritom si dieťatko iba odkašlalo, zľaklo sa a je v poriadku. Jasné že niekedy lepšie zbytočne sledovať, ale je okolo toho zbytočne veľa strachu.

anonym_82e671
Dnes o 06:42
@babydesire

@anonym_82e671 nas o tomto ucili na plavcickom kurze..vtedy som to pocula prvy krat..nedkor som citala tealne clanky na webe, kde pricinou smrti bolo prave toto..k tomuto stavu dochadza, ked sa voda dostane az do pluc,,bezne sa ti voda do pluc nedostane,,lebo telo vcas zareaguje kaslom ale niekedy "nestihne" a uz je zle

@babydesire ale vtedy jasne vidíš, že dieťa nie je v poriadku. Môže dôjsť až neskôr ku zápalu, opuchu atď ale to sa nedeje len tak bez príznakov.

anonym_e457e6
Dnes o 06:45
@anonym_82e671

@anonym_e457e6 ano, ale matky sú zbytočne vystrašené z článkov a myslia si, že sa dieťaťu vôbec nič nedeje, nemá žiadne príznaky a neskôr len tak umrie. Veď aj autorka sa toho obáva pritom si dieťatko iba odkašlalo, zľaklo sa a je v poriadku. Jasné že niekedy lepšie zbytočne sledovať, ale je okolo toho zbytočne veľa strachu.

@anonym_82e671 pozri, ja si myslim ze je lepsie vediet ze sa nieco take moze stat aj ked nepravdepodobne, ako byt hlucha a slepa a nevediet potom zareagovat. Ale ak povazujes za strasenie to, ze sa o niecom hovori, ok tvoja vec.

anonym_82e671
Dnes o 06:59
@anonym_e457e6

@anonym_82e671 pozri, ja si myslim ze je lepsie vediet ze sa nieco take moze stat aj ked nepravdepodobne, ako byt hlucha a slepa a nevediet potom zareagovat. Ale ak povazujes za strasenie to, ze sa o niecom hovori, ok tvoja vec.

@anonym_e457e6 áno, považujem za strašenie, že je dieťa úplne bezpríznakové a následne umrie len tak z ničoho nič. Lebo týmto ma toľko mamičiek v mojom okolí strašilo a to sú len prekrútené informácie. Hlucha a slepa nehovorím že mám byť, normálne dieťa sledujem, ale ak nemá ťažkosti s dýchaním, neupadá do bezvedomia, nekašle silno dlho, nemá bolesti tak naozaj nie je dôvod na paniku, ale tak sa to v mnohých článkoch prezentuje.

anonym_1369a3
Dnes o 09:42

Suché utopenie znamená, že pľúca su podrazdene vznika opuch, môže aj zapal pľúc
No to nieje ,ze tam je voda

No väčšinou nieje problém a male množstvo vody pluca sliznice vstrebaju ale kašeľ hned vymyzne
Ak by pretrvaval a zle sa mu dýchalo je problém...