icon

Aké je uplatnenie v odbore ekonómia a právo?

12. feb 2024

Dobrý deň, dcéra chce ísť na vysokú na tento odbor, vôbec neviem aké je z neho uplatnenie a či sa to oplatí študovať. Našli sme, že je to pomerne mladý odbor, tak ak ste ho niekto vyštudovali ako ste boli spokojní a ako ste sa uplatnili?

Prípadne, čo sa týka praxe popri štúdiu je možné? A ak áno tak v akej oblasti?

Strana
z2
autor
27. apr 2025
@ahojahojakl

prosím vás viete mi povedať koľko hodín tam majú týždenne ?

@ahojahojakl ahoj, záleží, tento semester mala 6 cvik povinných (1,5hodin) + 5 prednášok ale to ma byt najlahsi semester... ale je teraz nová reforma od budúceho roka, kedy sa im pridávajú na právnickej fakulte predmety takmer v takom rozsahu ako normálny právnici + ejonomicke, takže to bude dosť náročné ak sa chceš rozhodovať podľa tohto (myslím ze reforma nie je ešte zverejnené na schránke, alw ak by si veľmi chcela môžem ti poslať nové rozvrhy)

xkarolina
16. nov 2025
@dakose

@dakose - ešte by som chcela podotknúť, dajú sa nájsť aj rozvrhy - teda predmety, ktoré sa študujú či už y oblasti ekonómia, tak aj práva. Sú to všetky relevantné predmety z oboch škôl. Samozrejme, je nutné, aby bol uchádzač nadpriemerne šikovný.

@dakose ako študentka Právnickej fakulty UK s vami musím úplne nesúhlasiť. Neviem, či si váš syn nevie, čo naozaj študuje, ale právnikom môže byť len človek, ktorý študuje od prvého ročníka na právnickej fakulte v akreditovanom programe právo. Toto je dané aj zákonom!! Program Ekonomika a právo na EUBA nie je akreditovaný ako právo, ale ako ekonomický program. Aj keď tam majú právnické predmety a niečo prebieha na UK, študent stále patrí pod Národohospodársku fakultu a získava titul Ing., nie Mgr.. Inžinier nie je právnik.
Ak chcel váš syn byť reálny právnik (napr. časom advokát, prokurátor, sudca), tak mal ísť na Univerzitu Komenského na program Ekonomika a právo alebo Manažment a právo, ktoré sa skutočne vyučujú na právnickej fakulte a sú akreditované ako právo.
To, že niektoré predmety má na UK, z neho právnika neurobí. Stále je oficiálne študentom EUBA a z bakalára EUBA sa nedá len tak prestúpiť do magistra práva na UK – právo je uzavretý 5-ročný jednotný program.
Takže váš komentár je dosť mätúci, lebo to takto bohužiaľ nefunguje.

Strana
z2