icon

Ako efektívne zvýšiť inteligenciu a vzdelanie?

22. máj 2025

Dá sa zvýšiť iq? Ako mám na tom popracovať konkrétne ? Ako sa mám vzdelávať?
Človek s vyšším iq ktorý ho nerozvíja,tak klesá.
Mám 21 rokov a nechcem byť hlúpa.
Ďakujem

acer11
22. máj 2025

Si tu,to je dobrý začiatok 🤣

kacena4
22. máj 2025

pracou aktivitou nezakrpatiet, neda sa zvysit len rozvijat pamat, pozornost, logika... je to vrodena predispozicia

done
22. máj 2025

všetko čo potrebuješ je na nete, nie bulvár, ale wikipédia, vedomostné testy a podobne. Veľa čítaj knihy, rôzne žánre, začni lúštiť krížovky, sudoku, hlavolamy a podobne. V TV sleduj hlavne vedomostné kvízy, dokumentárne filmy. Snaž sa všetkému porozumieť, ak ti bude niečo nejasné, vyhľadaj cez google.

lauruska_sumienka
22. máj 2025

zacat treba od trivialnych veci, niekto nevie ani kolko dni ma 1kalendarny rok, ake su kalendare, kolko stupnov ma kruh. otvor knihu Rozum do vrecka, tam najdes taky zaklad a studuj, kedy zacina jar, leto jesen zima, rovnodennosti, a kadejake ine informacie. ked sa s niecim stretnes comu nerozumies, tak si hladaj ako to funguje, preco to tak funguje-nemusis do hlbky ale aby si mala aspon predstavu.
opatrne s chatgpt-ten sa myli a bude ti tvrdit ze ma pravdu dovtedy, pokial mu ty sama nepreukazes ze sa v tom a tom myli, na tom a tom zaklade
pekny kviz je napr na jednotke vecer Duel

autor
22. máj 2025
@lauruska_sumienka

zacat treba od trivialnych veci, niekto nevie ani kolko dni ma 1kalendarny rok, ake su kalendare, kolko stupnov ma kruh. otvor knihu Rozum do vrecka, tam najdes taky zaklad a studuj, kedy zacina jar, leto jesen zima, rovnodennosti, a kadejake ine informacie. ked sa s niecim stretnes comu nerozumies, tak si hladaj ako to funguje, preco to tak funguje-nemusis do hlbky ale aby si mala aspon predstavu.
opatrne s chatgpt-ten sa myli a bude ti tvrdit ze ma pravdu dovtedy, pokial mu ty sama nepreukazes ze sa v tom a tom myli, na tom a tom zaklade
pekny kviz je napr na jednotke vecer Duel

@lauruska_sumienka ďakujem 🍀🍀🍀

lauruska_sumienka
22. máj 2025

nie je za co, a k tomu mojmu priloz aj to co pisal done, lebo informacie a vedomosti su gro ale iq je o tom ako dobre vies logicky uvazovat, spajat suvislosti a podobne. inteligentnu debatu bez vedomosti tazko mozes vies-a k tomu sa uz pridruzuje aj etiketa lebo prvy dojem je prvy dojem. no kto sa bude s niekym rozpravat o "zavaznych" veciach ked vlastne nevie taku trivialnu vec ako kto komu ma prvemu podat ruku, a take veci sa bezne deju v spolocnosti. ludia vedia z bulvaru kto, kde, s kym ale ako spravne stolovat ci podat ruku alebo len pozdravit, to uz nie

gladys_07
22. máj 2025
@acer11

Si tu,to je dobrý začiatok 🤣

@acer11 za mna koment tyzdna 😂👍

acer11
22. máj 2025
@gladys_07

@acer11 za mna koment tyzdna 😂👍

@gladys_07 dík, zvýšila som si tu iq 😄

evienmk
22. máj 2025

Všeobecný rozhľad sa dá získať čítaním, rôzne žánre. Dobré sú aj podcasty. Ja som si rozšírila obzory aj sledovaním dokumentov v TV, tiež som sa veľa vecí dozvedela z talkshow Trochu inak s Adelou (je to v archíve RTVS, dá sa to pozrieť spätne).
Ale neviem, či je práve toto zvyšovaním IQ, určite však pri čítaní človek získa bohatšiu slovnú zásobu, má sa o čom porozprávať s inými...