icon

Ako je možné, že spolužiačka napriek 5 neúspešným pokusom pokračuje v štúdiu?

2. mar 2025

Zdravím,
názov znie asi zvlaštne, ale zaujíma ma vaša odpoveď. Som druháčka, mám spolužiačku, ktorá 5x nezvládla skúšku z povinného predmetu, čiže minulý rok mala trikrát FX, predmet si preniesla a tento rok to skúšala opäť, 2x FX. Čiže vlastne vyčerpala všetky pokusy, ale aj naďalej s nami pokračuje v štúdiu, ten istý odbor. Ako to teda vlastne funguje? Lebo vždy nás s týmto strašili, že ak ide o povinný predmet, tak v priebehu 2 rokov máte 5 pokusov a dovidenia. Ďalej som to pochopila tak, že ak máte P predmet v 2. ročníku, nezvládnete ho, prenesiete do 3. r. a ani tam ho nezvládnete, tak ste v medziročníku. Vedel by mi to teda niekto prosím vysvetliť, ako to funguje? Tie kredity sa potom nejako dokupujú, alebo? Nemyslím to v zlom, len ma to zaujíma, nejde mi to do hlavy (že 5x FX a aj tak môže byť naďalej študentka a pokračovať). Ďakujem.

Strana
z2
marsmykkok
2. mar 2025

Mne čo len napadlo-nemám skúsenosť ani sa neorientujem, ale teraz veľa študentov má "papiere" že má nejaké zdravotné obmedzenia, teda možno že má nejaké zdravotné obmedzenie potvrdené papierom a vtedy sú podmienky menej prísne a má viac šancí.

1sally12
2. mar 2025

Nepýtala si sa jej? Kedysi to vraj tak bolo že si sa akoze dalo "kúpiť" ročník. Teda aspoň u nás to baby vraveli čo nespravili štátnice ani na tretí pokus a chceli tiež takto zaplatiť ten rok, (akoze by isli o rok na štátnice už len, neopakovali by ročník) ale nedalo sa.

autor
2. mar 2025

@1sally12 nepýtala, moc sa nebavíme, ale teda o tomto dosť často rozprávala. Aj po tom ,,poslednom" pokuse vyšla s plačom, ja som čakala na svoju skúšku vedľa a hovorila, že koniec. No teraz je nový semester a je bez problémov s nami. Takže zaujímavé, ale asi sa teda tie povinné chýbajúce kredity dajú dokúpiť.

lindous
2. mar 2025

Predmet sa dá presnieť iba raz a povinný spraviť musí, takže v tomto prípade by nepomohol ani medziročník... pravdepodobme sa proste dohodli a dali jej šancu, či už čierny termín alebo oficiálne požiadala o dekanský termín a vyhovelili jej, či sa zľutovali a dali jej aspoň E... vieš isto, že má 5x zapísané Fx v systéme?? Aj ja som z dizertačnej skúšky vyšla s plačom, že nehrozí, že som dala, ale bol to len môj pocit a komisia mi to dala 😅 Takže ak sa moc nebavíte a nevieš úplne presné info, tak môžeme len polemizovať...

kukuk29
2. mar 2025

Skús napísať email na študijné oddelenie. Ja som už vyše 20 rokov po VS a prvý krát počujem o pojme dokúpiť si kredity 🫣🤷‍♀️🙈 Za mojich čias také nič neexistovalo.Nová doba 🤔

lindous
2. mar 2025

A teda kredity sa určite dokúpť nedajú a pokiaľ ide o povinný predmet, tak ani nahradiť iným predmetom, ten predmet jednoducho musí byť absolvovaný...

autor
Autor odpoveď zmazal
ivka225
2. mar 2025

Kredit za 80 eur? Určite výmysel. V súvislosti s vysokoškolským štúdiom existuje veľa urban legends. V akejsi inej téme som tu čítala, že ak skúšku nikto zo zúčastnených neurobí, termín sa anuluje, čo je rovnaká hlúposť.

rejka7
2. mar 2025

Ako to funguje? No, u každého individuálne podľa rôznych okolností 😁. Pozri, keď budeš na tom zle, budeš si hľadať cesty a tie sa určite nájdu, ak na to máš. 😁 " Individuálne" posudzovania fungujú všade, čím skôr si na to zvykneš a staráš sa o seba a nie do druhých, tým lepšie pre teba.

gemerka17
2. mar 2025

Autorka - mala som spoluziacku. V prvom ročníku ZS nedala matiku (mali sme jeden riadny a jeden náhradný termin). Išla do 2 ročníka, predmet si preniesla. A tiež ani v 2 ročníku neurobila skusku, na riadny a opravný termín. Robila s nami normálne letny semester. Potom jej došiel papier, že ju vyhodili. Urobila prijmacky a prijali ju. Chodila s nami do 3 ročníka, kredity jej uznali a znova mala pokus na matematiku s prvakmi.

lindous
2. mar 2025

Ak si na serióznej normálnej škola, tak si myslím, že to vyriešili dekanským termínom s komisionálnym preskúšanám... ale viem si predstaviť, že niekde bohužiaľ pomôže aj obáločka a dalo by sa to vyriešť aj týmto spôsobom... kupovanie kreditov je ale naozaj úplný nezmysel

autor
2. mar 2025

@gemerka17 áno, mozno jej to takto poradili.

autor
2. mar 2025

@rejka7 jasnee, ved mna len zaujimalo, ako to teda funguje, ked som stale mala v hlave len tento jeden scenar vyhodenia zo skoly a zrazu nie je pravdivy 😁😊 ale mate pravdu, lepsie je neriesit

vanilkovazmrzka
2. mar 2025

Preco sa neopytas spoluziacky? Kazda skola to moze mat trochu inak nastavene

hipuska
2. mar 2025

@gemerka17 tak to je fakt zaujímavé. To by ma ani len nenapadlo

nika185
2. mar 2025

@kukuk29 no to napíše niekto ako ... počula som... veľa ľudí čo neštudovali VS si myslia, že je to holubnik

deti95060810
2. mar 2025

kupovanie kreditov... čakám kedy tu niekto napíše že sa dá kúpiť aj diplom... aby to stálo zato tak rovno červený... 🙄

laurinka27
2. mar 2025

Tusim, ze kontrola splnenia podmienok/kreditov na pokracovanie v studiu ma na konkretnej fakulte stanoveny nejaky termin a az po nom posielaju papiere o vyluceni, takze mozno len zatial chodi do skoly, kym jej oficialne neposlu vylucenie.

maury
2. mar 2025

Neviem ako to funguje teraz. Ale boli povinné predmety a tzv. voliteľné predmety kvôli kreditovému systému, aby študent dosiahol predpísaný počet kreditov. Predmety boli kreditované, niektoré za 6 a niektoré za 2. Záviselo to od univerzity, ako mala nastavený systém, koľko kreditov bolo možné preniesť. Keď to bolo napríklad 12, tak mohol preniesť napr. dva 6 kreditové predmety to boli väčšinou povinné. V ďalšom ročníku už museli z nich skúšky spraviť. Myslím, že študent mal nárok jedenkrát bezplatne opakovať ročník, keď si prenášal viac kreditov, to znamená absolvoval medziročník. Pokiaľ splnil kritériá na získanie kreditov za 3 ročné štúdium, spravil skúšky, absolvoval povinnú prax, tak mohol štátnicovať kľudne so svojimi spolužiakmi alebo kolegami z prvého ročníka. Pokiaľ obhájil bakalársku prácu a spravil štátnice, získal titul Bc. Mohol ísť na druhý stupeň pokiaľ ho vzali. A k tým skúškam obvykle teda oficiálne boli 3 pokusy na úspešné absolvovanie skúšky. Zvyšok záviselo na dohode študenta so skúšajúcim a tí pedantní skúšajúci štvrtý termín dávali ako komisionálne preskúšanie pred komisiou. To študent dostal info o takej skúške konkrétny termín a miesto. Takto to fungovalo aj pri prenášaní predmetov. 3 pokusy na úspešné absolvovanie skúšky a štvrtý pokus pred komisiou. Na to má čas resp. možnosť do konca toho predmetného ročníka, do ktorého si predmet/predmety prenášal. Ak dotyčný nespravil skúšku ani vtedy, tak nasledovalo ukončenie štúdia.

liusa82
2. mar 2025

no a potom to tu takto vyzerá.Ale myslím že nie len tu ale všade na svete sa to dá pokupovať že kdekto má titul a pritom ledva by zvládol hádam strednú.Kdejaké takéto klobáskové známosti.Hanba teda

liusa82
2. mar 2025

@deti95060810 no netvárme sa kolko sprostákov tie výšky študuje a aj doštuduje.Pokial na to nemá že opakuje donemoty tak nech to radšej proste zabalí a hotovo.Ja som sa o toto nikdy nezaujimala na vš pretože nebolo treba prechádzala som v pohode a rada som sa učila

nynia
2. mar 2025

Myslim, ze kazda skola ma aj tzv dekansky a rektorsky termin na skusku o ktory treba poziadat tak mozno preto este je s vami 🤷🏻‍♀️ a kazda skola ma aj studijny poriadok kde by si mala najst odpovede na tvoje otazky, na kazdej VS a dokonca kazdej fakulte to funguje inak.

eleanor2510
2. mar 2025

Pardon, ale to znie ako v nejakej pocitacovej hre ‐ dokupit si kredity. Ze v hre postava prisla o vsetky "zivoty", tak si dokupi dalsie. Pevne verim, ze to takto nefunguje na realnej a serioznej VS.

maury
2. mar 2025

@eleanor2510 no ja som zažila takých docentov a profákov, ktorí sa takéto návrhy od študentov a taktiež za podvádzanie a odpisovanie na skúškach navrhovali študentov na vylúčenie zo školy za podvádzanie. Brali to ako urážku.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
rejka7
2. mar 2025

@maury no a ja som zažila takých, ktorí mi, keď som pri odchode zo skúšky poďakovala a povedala dovidenia odpovedali. "Odkedy vymysleli peniaze 💰, nemusíte mi ďakovať. "

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
simona20201309
2. mar 2025

Píšeš o našom slovenskom školstve? Kde keď máš známosť ides sa len ukázať? 😂😂😂🥳🥳🥳
No mamina spolužiačka zo strednej volala svojej švagrine nech už jej tu skúšku dajú tak dali....
Ja som mala spolužiačku ktorá mala problém porozumieť hovorenej reči, v diktate 14 chýb, každá jedna skúška ltt na tretí pokus s E, čo sa dalo preniesť, preniesla. Verejne sa vedelo že mala vybavené 3 predmety. No možno ich bolo viac

diaszoky
2. mar 2025

Len pre zaujimavost ako je to s nepovinnymi predmetmi??ak ho nedam na opravnu co potom?

rejka7
2. mar 2025

@rejka7 študovala som právo, na prelome 90/00 rokov, takže žiadne kredity, len vôľa učiteľa 🥴

Strana
z2