Ako je možné, že spolužiačka napriek 5 neúspešným pokusom pokračuje v štúdiu?
Zdravím,
názov znie asi zvlaštne, ale zaujíma ma vaša odpoveď. Som druháčka, mám spolužiačku, ktorá 5x nezvládla skúšku z povinného predmetu, čiže minulý rok mala trikrát FX, predmet si preniesla a tento rok to skúšala opäť, 2x FX. Čiže vlastne vyčerpala všetky pokusy, ale aj naďalej s nami pokračuje v štúdiu, ten istý odbor. Ako to teda vlastne funguje? Lebo vždy nás s týmto strašili, že ak ide o povinný predmet, tak v priebehu 2 rokov máte 5 pokusov a dovidenia. Ďalej som to pochopila tak, že ak máte P predmet v 2. ročníku, nezvládnete ho, prenesiete do 3. r. a ani tam ho nezvládnete, tak ste v medziročníku. Vedel by mi to teda niekto prosím vysvetliť, ako to funguje? Tie kredity sa potom nejako dokupujú, alebo? Nemyslím to v zlom, len ma to zaujíma, nejde mi to do hlavy (že 5x FX a aj tak môže byť naďalej študentka a pokračovať). Ďakujem.
Dá sa všelijak. 🙂 Radšej pomlčím….
Mala som viacerých takých v ročníku. Neurobili jeden rok, neurobili ani ďalší rok opakovaný. Normálne dokončili daný rok, porobili si čo najviac skúšok vedeli.
Tak ich vyhodili oficiálne zo školy, že nemôžu prejsť do ďalšieho ročníka. Dali si znova prihlášku, uznať predmety a mohli akoby pokračovať ďalej, s tým, že si museli urobiť daný predmet odznova, ale ostatné už nemuseli.
Nie je to nič nezvyčajné. Niektorí dokonca porobia čo najviac a tak si dajú prihlášku na ten istý odbor, ale inú školu. Dajú si pouznávať predmety a na tej druhej škole urobia skúšku z predmetu, ktorý nevedeli urobiť na tej prvej škole.
A ide to kľudne bez obálok 😂
Ano ako píše vyššie... Ona v tomto semestri nemôže chodiť len na predmet ktorý nadväzuje na ten povinný ktorý neurobila. Zvyšné skúšky si spraví. Ukončí štúdium. Dá si nanovo prihlášku a všetky skúšky ktore spravila si dá uznať. Bude robiť ten predmet ktorý nespravila plus aj ďalšie povinne voliteľné atď ktoré si vyberie...čiže chodí do školy ďalej. Toť vsio
@michelle567 aha, takže prakticky človek tých pokusok môže mať oveľa viac ako tých 5. Už tomu rozumiem, dáva to zmysel, ale je to také čudné.
*pokusov, nedajú sa mi opravovať chyby
@deti95060810 čoby sa nedal, ved sa len pozri dookola...niekedy mám pocit co diplom to primitívny kreten
Ja som tak mala spoluziaka- nezvladol predmet v zimnom semestri, okamzite si podal prihlasku opat na rovnake studium, spravil skusky, uznali mu uz spravene kredity za studoum okrem toho jedneho nespraveneho predmetu -cize druhy rocnik robil dva zimne a jeden letny semester a my sme boli o rok vopred.
@diaszoky záleží či je povinne voliteľný alebo výberový, povinne voliteľný si človek síce vyberie z ponuky sám, ale keď už si ho vyberie, spraviť ho musí a potom sú výberové, ktoré keď človek neurobí, tak bude mať fx, nebude mať zaň kredity, ale ak nechce, nemusí ho prenášať a absolvovať, ak potrebuje tie kredity, môže si vybrať niečo iné
Ale zase autorka, ak neurobí skúšku napr v Bc., tak si môže pouznávať predmety, ale už si bude platiť potom školné, lebo bude robiť nie 3 roky, ale 4 (a štát platí pri klasickej vysokej len 3+2, ak je všetko tak, ako bolo). Takže zase nie je to také, že koľkokrát chce opakovať a znova dávať prihlášky, potom to už ide aj do peňaženky.
Mala som spolužiačku, čo robila nejakú školu 2 roky, nakoniec ju nechala a šla na našu. Len prvý ročník mala zadarmo, zvyšné si platila, keďže už štát ju nechal zadarmo študovať tie 2 roky na starej a jeden na novej.
A napr my sme nemali opravné termíny na niektorých predmetoch. Buď si napísala nad 65% alebo si opakovala predmet. Nehrozili žiadne pokusy, ospravedlnenia. Ak si mala 64%,, smola. Vidíme sa o rok. (Začínalo nás okolo 50, skončilo úspešne asi 8 🙃).
@deti95060810 Nedivila by som sa...píše, že "zrazu" prešla do ďalšieho ročníka... A ja sa čudujem, že každá druhá tu má VŠ titul a ako sa tým chvália v každej nezmyselnej téme.
Áno roky navyše si treba zaplatiť
@diaszoky nikto mi nepovedal...to je tiež také že ako vysokoškoláčka musíš byť aj schopná si pozistovat. Ak to bol povinne voliteľný tak áno trebalo ho spraviť. Ak výberový tak to by si si ho volila ty a by si o tom vedela predsa 🙈
@diaszoky neviem kto a kam ti ho drbol, lebo som sa ešte nestretla s tým, že by predmety niekto zapisoval za teba 😅 ale teda je dosť možné, že bol teda povinný, ak si si ho nevyberala sama…a ak aj bol, mohla si ho stále preniesť do ďalšieho ročníka a zatiaľ na tej anj zamakať… všetko sa to zvykne hovoriť na zápise, ale určite je to aj v študijnom poriadku, ak si nechala studium bez toho, aby ta vylúčili len lebo si si niečo myslela a ani si sa nespytala, tak to sa môžeš naozaj hnevať len na seba…
Funguje to tak ze ta vyhodia zo štúdia a musíš si nanovo poslať prihlášku a požiadať o uznanie kreditov z minulého štúdia.
Ide len o byrokratické hovädiny.
Podla mna si dorobi LS a potom pojde od 1. rocnika a necha si uznat predmety.
Peniaze hýbu Slovenskom? Či? 😉
Treba si pozrieť nejaké vnutorné smernice, pokyny na vašej škole. No a potom je tu druhá možnosť. Urobili sme si zo školstva biznis, školy sa majú správať ako firmy, naháňať kšefty (čiže žiakov, študentov), tak si ich tam držia, aj keby traktore padali 🤷🏻♀️ A kvalita je v pr.eli. Mám pribuzného, germanistu. Keď bol na študentov, ktorí prišli na filozofickú fakultu študovať NEMČINU a nevedeli po nemecky, prísny, zavolal si ho šéf na koberček, aby láskavo zmenil prístup, pretože takto im tam nikto nebude chodiť. 😏 Takže asi tak nejako.

@rejka7 hej kadejakí boli vždy a určite aj sú. Je to rôzne.