icon

Ako je to s ovládaním slovenčiny a štúdiom na VŠ?

8. okt 2023

Ahojte. Mám takú otázku. Myslíte si alebo máte skúsenosť so štúdiom na VŠ na Slovensku s tým, že neovládate dobre slovenčinu? Bol s tym problém čo sa týka skúšok, zadaní, prác…? Ide o moju kamarátku z Ukrajiny, chcela by ísť ďalší rok študovať, slovensky celkom rozumie, aj rozpráva, ale robí veľa chýb, nedodržiava slovosled, niekedy jej nenapadne slovíčko alebo povie úplne iné, ktoré sa významovo nehodí… alebo také, ktoré ani neexistuje, … a obáva sa, že bude mať s týmto problém na VŠ u nás. Hlavne pri písaní prác.. Viete niekto poradiť? Do jazykovej školy chodiť nechce, nemá na to peniaze.

vanilkovazmrzka
8. okt 2023

Asi zavisi od odboru, ktory si vyberie. Pri technickych nevidim absolutne ziaden problem, pri zurnalistike to problem bude 🙂

autor
8. okt 2023

@vanilkovazmrzka Ide o medicínu.

guiseppinka
8. okt 2023

Podla toho, co bude studovat. Mala som spoluziacku slovensku madarku, ta sa na skusky pripravovala tak, ze si to prelozila do madarciny, naucila sa a preklad do slovenciny... mgr bola v cechach a dala to... skoly mala madarske a teda slovencina bola vies aka... ak bude chciet, tak to da

vanilkovazmrzka
8. okt 2023

Medina podla mna ok, nech to skusi. Kym bude pisat serioznu (zaverecnu) pracu, tak po slovensky bude vediet tip top.

zitaje
8. okt 2023

No hlavne nech sa neprestane venovať slovenčine aj naďalej. Inak bežne u nás (aj hocikde v zahraničí) študujú zahraniční študenti po roku jazykovej prípravky. Napr. po roku štúdia čínštiny - takých som poznala osobne a dali to, tak si myslím, že Ukrajinka dá štúdium medicíny s prehľadom, teda ak má na to, študovať medicínu.

h2
8. okt 2023

Hneď som si spomenula na jednu svoju spolužiačku na VŠ (stavebná fakulta). Hneď prvý deň na prednáškach sme sedeli vedľa seba, tak som sa jej prihovorila, rozprávala som na ňu a ona sa len usmievala a nič. Myslela som, že je plachá, alebo introvertka. Neskôr som zistila, že je síce celý život žijúca na Slovensku, ale je maďarskej národnosti a takmer nič mi nerozumela. Vyštudovala v pohode, veľmi rýchlo sa naučila.

btus
9. okt 2023

na medicíne bude potrebovaťhlavne latinu, takže na skúšky jej slovenčina, kotrú ovláda bude úplne stačiť. Len je dôležité, aby rozumela výkladu. Zvládne to.

lukbe
9. okt 2023

Myslím,že najlepšie bude,ak posle otázku priamo na študijné oddelenie. Co ja viem,napr. aj v Košiciach študujú medicínu cudzinci, okrem iného, aj medici,cudzinci,robia skúšky zo slovenciny, možno majú niečo aj v angličtine,to už neviem. Základy určite musia vedieť,možno pred štúdiom absolvujú nejaky kurz. Určite sa tieto veci na študijnom dajú zistiť.