icon

Ako logicky prepojiť teoretické kapitoly bakalárky?

28. dec 2024

Ahojte, píšem Vám pretože už si neviem dať rady. Poslal som pár teoretických podkapitol školiteľke a ona mi napísala, že obsahovo fajn, ale mám to logicky prepojiť, ako to myslí keď mám parafrázu potom davam ďalšiu napr. Autor x nahliada na problematiku tak a tak a potom dam autor y zdiela opacny nazor a napisem to tam, snazim sa po par parafrazach vlastnymi slovami zhrnut v com sa zhoduju a v com napr nie, avsak potom mam parafrazy kt su kratke a neviem to nejak napojit. Ona tvrdi ze logicky ale osobne neviem ako stale dookola formulky ze ten nahliada tak a tak a iny tak alebo ist dalej text a priznat autora na konci a plus mam viacej vyuzivat vedecke metody - komparacia, indukcia, dedukcia atd pozeral som čo mi vyplul chatgpt ale ten nechcem pouzivat max tak na synonyma pretoze sa bojim ze to je isty druh plagiatorstva, prosim viete mi dat nejake rady? Vopred dakujem. Co sa tyka seminarok pisali sme ich dost ale nikdy nam nedali spatnu vazbu iba znamky. Mam pocit ze to nenapisem som strateny a uz to chcem niekolkokrat skoncit .

fruitys
28. dec 2024

možno by bolo fajn spýtať sa jej :D

Ak budeš ďalej rozvíjať to, v čom sa autori X a Y zhodujú, to by nebolo tým logickým prepojením?

autor
28. dec 2024

@fruitys už som jej písal a údajne malo logický prepojené :D na konzultacie chodím pravidelne nenechávam si to na poslednú chvíľu ale sposob akym to mam prepojit mi neporadila :D máš nejakú skusenost? Co pomohlo tebe? Spoluziaci to takto robia a ich skolitelia su spokojní

fruitys
28. dec 2024

Ak ti napísala, že obsahovo je to fajn a treba to logicky prepojiť, tak možno to máš upraviť tak, aby jednotlivé pasáže, podkapitoly, na seba viac nadväzovali, aby bolo jasné, že sa nimi postupne dopracovávaš k vytýčenému cieľu, ktorý si definoval v úvode a že to nie je zmes málo súvisiacich faktov (čo nemusí byť tvoj prípad, samozrejme).

weronka31
28. dec 2024

Neviem sice o com pises bakalarku, ale mohol by si tam napriklad doplnit este: z mojho pohladu sa viac priklanam k autorovi x, pretoze.... alebo: Este by som doplnil vlastny nazor na toto...

autor
28. dec 2024

@weronka31 ďakujem pekne za rady no idem sa s tym pohrať :D

tilonka
28. dec 2024

Alebo ked napises nazor autora x a autora y, vysvetlit na zaklade coho tieto nazory prijali, co ich k tomu viedlo, z coho vychadzali a potom to porovnat objektivne s faktami, ktore su dostupne, ktore ta zaujali, pripade ti chybaju a ci ich nazory tieto fakty zohladnili a ak ano do akej miery. Na zaklade toho si citatel tvori svoj pohlad na autorov x, y a vybera, ktory nazor je pre citale priatelnejsi, pripadne si tvori svoj vlastny pohlad na vec..asi by som cez uvahu autorov, v spolupraci s faktami, uvahou, ktore das ty, nechal citatela nech si vytvara vlastny nazor..nie vzdy je nazor pisatela ziaduci, niekedy je lepsie ostat co najviac objektivny, zalezi od pripasu, k pripadu..

autor
28. dec 2024

@tilonka ďakujem veľmi pekne 🙂

majus2323
28. dec 2024

Neni to síce rada ale ľutujem všetkých čo si prechádzajú týmto ... Je to tá najväčšia zbytočnosť v živote človeka písať bakalárku. Držím moc palce fakt

evkamotka
28. dec 2024

Aky odbor?

autor
28. dec 2024

@evkamotka žurnalistika :(

benit
28. dec 2024

V case umelej inteligencie by sa tato zbytocnost uz mala konecne zrusit. Vedecky badat🙈, co moze taky student po 3 rokoch teorie nabadat a vymysliet nove?

oblecenie99
28. dec 2024

@benit Ja som sa akurát nad tým zamýšľala pri písaní rigo. Trvalo to ten rok veru, dokonca kvôli pracovnému vyťaženiu v robote som musela požiadať o pozastavenie plynutia lehoty odovzdania práce na pár mesiacov, keďže som nestíhala a chcela som mať na to proste priestor a čakala na výstupy na moje dotazy zo zahraničia. Dala som sa na to po viacerých rokoch praxe v odbore, lebo si nemyslím, že niekto čerstvo po škole a bez skúseností dokáže napísať takúto prácu tak, aby ona aj mala zmysel a najmä prínos.. a také bakalárky sú naozaj úplne zbytočne.

jankacl83
29. dec 2024

@majus2323 Nesúhlasím. Nie je to zbytočnosť. Pretože práve pri písaní záverečnej práce môže študenť ukázať, ako vie zužitkovať všetko to, čo sa počas štúdia naučil. Pripraviť sa na štátnice vie každý, ale napísať kvalitnú záverečnú prácu je naozaj umenie. A preto na mnohých fakultách štátnice nahradila obhajoba práce. Na druhej strane je postup na 2. a 3. stupeň štúdia podmienený priemerom. To znamená, že ak máte napr. za celé Bc. štúdium priemer 2.0, na Mgr. stupeň Vás nezoberú. Takže učiť sa musíte tak, či tak.

jankacl83
29. dec 2024

@benit By ste sa čudoval(a). 😉

akvi
29. dec 2024

Od veci, ale nedá mi k téme nenapísat. 😁 V Brne od budúceho roka tuším rušia už aj teoretickú časť diplomovky, pretože pochopili, že v dnešnom svete je to totálna zbytočnosť. Študenti sú aj tak 10 krokov vpred a vedia využívať AI nástroje tak, že vlastne sa celá teoretická časť stala zbytočnou. Snáď to pochopia aj ostatné VŠ.

benit
29. dec 2024

@jankacl83 ja viem, ze je par studdnyov, ktori to daju uplne perfektne, ale vacsina ldn kompiluje teoriu a ta vyskumna cast je pre nich strasiak lebo na vs tie seminare k tomu nestoja za vela. Netvrdim, ze vsade, ale ruku na srdce, moc im nedavaju celkovo na niektorych odboroch. Mam dceru na vs, tak to mam prave doma. Jej kamoska studuje ten isty odbor, ina vs a to sa neda porovnavat.

oblecenie99
29. dec 2024

@jankacl83 Áno, ale odbor ako odbor, škola ako škola, prístup ako prístup. Celá snaha študentov a ich výsledky sa dehonestujú tým, že sú školy, na ktorých prechádza ozaj všeličo, často len kúpené práce na kľúč. Niekedy v práci, keď musím hľadať info a googlit, stane sa, že mi vyhodí sem tam nejaké práce, a keď kliknete zo zvedavosti (napr. hľadám informácie ku konkrétnej otázke, ktorá je názvom práce), zistím, že celá práca, jej téma je obsiahnutá na konci práce v poslednej podkapitole na jeden a pol strane a zvyšok je omáčka o ničom., len aby bolo. Bakalárky budú mať ozaj zmysel iba vtedy, keď vsetky školy nastavia prísne pravidlá, aké popisuješ, tak vtedy hej.

majus2323
29. dec 2024

@jankacl83 prosím vás povedzte mi reálny prínos práce ktorú píše človek po 3 rokoch štúdia ...reálny hej ... 99% prác nikoho nezaujíma. Sú odbory v ktorých to má väčší zmysel. Keby radšej ten čas čo musia venovať tej práci lebo napr. ja som ju písala celý rok , venovali do vecí z praxe. Ľudia prídu po škole do roboty a nevedia kde je sever. A tá práca ich fakt nespasí .... Chápem význam práce vo vyšších ročníkoch. Ale v Bc. fakt nie.

lauricka
29. dec 2024

@benit veď to a navyše, keď dnešnej mládeži chýba logika? A tí na ZŠ, tí už vôbec nevedia pracovať s textom, logika im chýba.

lunake74
30. dec 2024

Pozri na fb Matej Kraus.....poradi ti...

autor
31. dec 2024

@lunake74 je tam vela profilov s takým menom

misanthropicdann
2. jan 2025

@majus2323 ten prínos je práve to ze ma študent ukázať ako praktický vie využiť teóriu ktorú sa naučil za 3 roky.

yasina
6. jan 2025

Napis mi sukromnu spravu. Viem ti poradit. Som ucitelka na vs

jozef11111111
10. mar 2025

@yasina caw .ja potrebujem tiež kto my pomôže pri písaní bakalárky odbor soc práca .zaplatím.... len ešte my ju musia schváliť keďže som ju zmenil.

yasina
10. mar 2025

@jozef11111111 ahoj, dobre, napis mi do spravy, riesila som taketo temy. filozofic. fakulta, mam prehlad o tomto

autor
10. mar 2025

@jozef11111111 akoze prepáč, ale vysoká škola s takou gramatikou?!

autor
1. júl 2025

Ozývam sa takmer mesiac po štátniciach nakoniec bakalárka za A od školiteľky, oponentky aj komisie a štátnice úspešne za nami 😊 je zaujímave takto po čase si pozrieť na situáciu pred pár mesiacmi kedy som si s tym nevedel dať rady, keď to číta niekto kto ešte len bdue písať tak držim silno prsty a zvládnete to!