icon

Ako sa naučiť efektívne učiť?

18. dec 2025

V poslednom čase som si toho na seba naložila naozaj veľa.
Chodím do školy, kde ma onedlho čaká maturita (a potom samozrejme aj prijímačky na vysokú školu) + Učím sa cudzie jazyky s lektormi, navštevujem aj ZUŠ a kostol. Mám pocit, že nič neviem a nič nestíham...

Momentálne sa mi to začína vracať aj v známkach, lebo som dostala tri päťky a jednu štvorku. Nejde však o to, že by som sa neučila. Ja sa naozaj snažím.

Prepisujem si všetko, čo sa učíme, čítam si to stále dookola, učitelia na to so mnou idú pomaly a vysvetľujú mi učivo niekoľkokrát, ale čím viac sa snažím, tým viac som zmätená.

Neviem, že či sa nedokážem učiť, alebo či som si toho len na seba dala príliš veľa a mala by som niečo ubrať (napríklad odhlásiť sa zo ZUŠ). Netuším... Ako sa treba vlastne učiť?

anonym_feb98e
18. dec 2025

Si pretazena a nalozila si si prilis vela na plecia. Potom mas pocit, ze to nevies, nestihas a padas do depky a ta ta mozno aj blokuje trosku.
Alebo nemas nejake zdravotne problemy, ktore ta obmedzuju a blokuju v koncentracii?

Ale budem rada, ak da niekto navod na ucenie, lebo ja mojho siedmaka neviem naucit od prvaku sa ucit a sustredit sa 🙂

unicornlady
18. dec 2025

Tak mne pomáhalo učiť sa po kúskoch, potom si to po väčších kúskoch vždy opakovať.
Hovorila som si to aj nahlas.
Niekedy som sa napr. prechádzala po izbe, nech nie som usedená a nech mi prekrvuje mozog.

Ešte som čítala, že dobré je to vysvetľovať niekomu inému (lebo musíš nad tým premýšľať), alebo si predstaviť, že to vysvetľuješ niekomu inému, to učivo.

My sme si niekedy aj v škole cez prestávku opakovali nahlas spolu.

unicornlady
18. dec 2025

A v takomto zimnom období, keď som mala skúškové, tak som vyjedala mandarinky, nejak mi to pomáhalo "prebrať" sa a mať dosť energie.

svetlonos
18. dec 2025

@anonym_autor
prosim ta to pises ako slobodna mlada zena po 25tke alebo 16 rocne dievca?
Vynechaj vacsiu cast kostola, zušky a daj sa do kludu.

petronelag
18. dec 2025

@anonym_autor A VŠ bude akého zamerania, je k nej potrebná ZUŠ?
Treba sa hlavne ukľudniť, veď maturita sa robí z toho učiva, čo ste preberali počas SŠ, kto sa učil pravidelne, tak by nemal mať teraz problém.

biba_18
18. dec 2025

kostol? koľko času zaberie kostol? a čo to má s učením?
čo sa týka učenia - si ten typ čo počúva? číta? píše? hovorí? podľa toho - nie je univerzálny návod ...
ale také univerzálne pravidlo je učiť sa po častiach, robiť si prestávky, priebežne po určitej téme si to zopakovať - a robiť to kontinuálne...

titla
18. dec 2025

Kostol zredukuj na nedelu a prikazany sviatok, Boh to pochopi. ZUS ak nejdes na VS umeleckeho zamerania a nepripravuje Ta na prijímačky tiez zrusit alebo ak sa da, tak ubrat.
A co sa tyka ucenia, neviem si predstavit, ze nestihas stredoskolske ucivo ak sa naozaj pripravujes aspon trochu. Ale dovod moze byt stres a pretazenie, takze ako Ti tu radia vsetci uber.
Kazdy sme iny a kazdemu moze vyhovovat iny sposob ucenia. U mna to bolo robenie poznamok. Pisala som si poznamky pocas hodiny, doma si ich precitala a zredukovala - vypichla som podstatu uciva a potom zredukovala obsah znova na par odrazok, najpodstatnejsich bodov. Pri tom procese, ked som nad obsahom uvazovala, ako ho zostrucnit tak som potom dokazala prerozpravat cele ucivo na zaklade poslednej osnovy, co som si pripravila. A stacilo sa mi namemorovat len tu. Tento postup sa mi osvedcil aj na VS.

petronelag
18. dec 2025

@anonym_autor Možno by bolo dobré ako prvé prestať s cudzími jazykmi, venovať sa len tomu z ktorého budeš maturovať.

lucik194
18. dec 2025

Zus a kostol?
Zus je 3x tyzdenne 40 minut. to akuratne vyvetras pri tom hlavu...... takze nemyslíš na skolu

kostol len v nedeľu a prikázaný sviatok.

cudzie jazyky ides na c1?..... lebo v tvojom rocniku je jazyk uz hlavne o opakovani.....