Ako sa rozhodnúť medzi študovaním v Prahe a doma?
Ahojte dievčatá, pekný víkend všetkým. Píšem sem pretože sa veľmi nemám komu vyrozprávať a možno sa tu niekto nájde kto bol/je v mojej situácii 🙂. Zároveň sa ospravedlňujem ak toto bude dlhšie.
Už nejaký ten piatok rozmýšľam nad tým kam pokračovať na 2. stupeň VŠ. Momentálne študujem v Prahe na VŠE, som v treťom ročníku čiže ma tento rok čaká bakalárka a štátnice. Myslím si že v štúdiu som celkom dobrá, učiť sa viem. Momentálne mám priemer 1,4 za 2 ročníky štúdia. Nejak to s učením nepreháňam ale ani sa nespolieham na šťastie. Nemôžem povedať že by ma škola nejak extra bavila ale som rada že študujem, chcem mať vzdelanie. Problém je v tom že neviem kam ďalej. Čo sa Prahy týka, škola je celkom dobrej úrovne ale…
Minulý rok som sa žiaľ dostala do situácie v osobnom živote ktorú som nie úplne zvládla a vyústilo to do psychických problémov, ktoré so mnou dosť zamávali. Útočisko som hľadala najmä doma, keďže v Prahe som väčšinu času bola sama čo ma ničilo. Zamýšľam aj sa nad tým čo bude “potom” keďže 2 roky školy ujdú ako voda a ja sa budem musieť postaviť na vlastne nohy. Nájsť bývanie v rozumnej cene je takmer nemožné. Áno viem, tento problém nie je len tam. Ja som na všetko v živote sama. Nemám nejaký veľký okruh kamarátov ani priateľa. Takže sa s obavami zamýšľam ako by som pokračovala sama ďaleko od domu po škole. Navyše už teraz počas štúdia to bolo dosť finančne náročné vzhľadom na finančne možnosti moje a mojich rodičov. Výdavky na jeden mesiac sú minimálne 500€ a to som bývala na internáte a nie som typ na párty a podobne akcie ktoré by ma stáli dosť peňazí. Momentálne dochádzam do prahy 1x za týždeň - mám dobrý rozvrh. Poradil mi to môj psychológ a som takto spokojná. Brigádujem tu u nás a je to super pocit nebyť toľko závislá na rodičoch. Vzhľadom na to všetko uvažujem na tým či ostať v Prahe alebo ísť študovať EUBU. Všetko ma svoje pre a proti a momentálne ma to celkom trápi. Ja viem že prihlášky sú ešte ďaleko ale ten čas letí ako voda a lusknutím prsta budem mať na to zrazu týždeň a je to celkom veľké rozhodnutie, preto nad tým už teraz rozmýšľam. Viem že je to skôr netradičný postup v dnešnej dobe keď mnoho mladých ľudí odchádza do zahraničia, nie sa z jeho vracia domov. 🙂 stalo sa to niekomu? Menili ste školu? Podľa čoho by ste sa rozhodli na mojom mieste. Ďakujem za vaše komentáre 🫶🏼
@barborachors ahoj, ďakujem ti veľmi pekne za tvoj názor ❤️
Keby že stres že nevládzeš skončiť Bc ale tak. ..

nechod na eubu, je to tam hrozne. Nedas to a budes banovat za Prahou. Najdi si v Prahe brigadu, tam spoznas novych ľudí, nieco zarobis. Neutekaj z boja pri prvej "prehre". Ja byt na tvojom mieste nejdem prec z Prahy ale pekne to vydržím lebo mam ciel - v životopise tiez bude lepšie vyzerat vysoká škola z Prahy ako nejaka trapna euba. A da ti to ovela viac ako BA. A ani by som sa už na Slovensko nevracala.