icon

Ako sa stať učiteľom biológie a chémie?

20. okt 2025

Som vystudovany veterinarny lekar a rozmyslam nad zmenou povolania - mam zaujem ucit biologiu a chemiu na zakladnej skole. Co mi k tomu prosim treba dorobit - aku skolu? A kolko rokov by studium zabralo - resp.dalo by sa dorobit aj popri zamestnani? Vdaka za odpovede od skusenejsich, nechce sa mi patrat na nete...

anonym_43c554
20. okt 2025

@anonym_autor doplnujuce pedagogicke studium, cca 2 roky popri praci

ibrunova
20. okt 2025

@anonym_autor s pedagogickým minimom môžeš učiť len predmety, z ktorých máš štátnu skúšku. Máš štátnicu čisto z biológie alebo chémie?

baboobchod
20. okt 2025
@ibrunova

@anonym_autor s pedagogickým minimom môžeš učiť len predmety, z ktorých máš štátnu skúšku. Máš štátnicu čisto z biológie alebo chémie?

@ibrunova a aj to sa mi zdá, že iba na strednej škole a nie na základnej.

katulienka160
20. okt 2025

@anonym_autor treba si zistiť na pracoviskách, ktore ponukaju externe studovat doplnkove pedagogicke studium, či maju akreditaciu na váš predmet. A či so svojím vzdelanim vôbec môžete učiť vybrané predmety. Švagriná má vyštudovanú geodeziu, chcela si dorobit dps a učiť matiku, avšak jej statnicove predmety neboli také, aby splnala aprobaciu. Takže pre ňu smola.
Takže ako už bolo spomenute vyssie, zalezi od predmetov na statnej skuske, ci vobec budete môcť ucit bio/chem. Potom podla toho si vybrat univerzitu (dps robí napr UK, alebo Mateja Bella v Bystrici - cez tú som robila ja) a nájsť možnosť externeho štúdia

melanta
20. okt 2025

Premýšľal si nad učením odborných predmetov na strednej veterinárnej škole? Učiť to, čo máš vyštudované a z čoho máš štátne skúšky. Tam stačí už spomínané externé doplnkové pedagogické vzdelanie, 2 ročné. Môžeš začať učiť a vzdelanie začať až následne už popri práci učiteľa.

anonym_3578ae
20. okt 2025

@anonym_autor A vies, co obnasa vyuka? Teraz vobec nenarazam na ten proces v triede, ale napr. aj kontakt s rodicmi a to si mozno potom len na zverinec spomenies😉

anonym_7251de
20. okt 2025

Vyhľadaj si pedagogické školy vo svojom okolí a tam sa písomne alebo telefonicky informuj, veď aj na stránke danej školy nájdeš čo všetko ponúkajú a tam kde ťa zoberú, tam si to spravíš a potom si môžeš posielať životopisy na školy už s tým vzdelaním. Ale inak podľa mňa je veterina lepšia než byť učiteľ. Dnešné deti sú nevychovane a ťažká práca to je bez ohľadu na vyučovací predmet.

brontofuz
20. okt 2025

toľko stresov s psychicky labilnými deťmi asi nechceš mat =)

euka210
20. okt 2025

@anonym_autor za mna radsej zvierata ako ucit dnesne deti 😁
...musis mat statnu skusku z bio, che...potom staci 2r pedag.minimum aj externe popri praci.
No ak nemas statnicu z bio-che, tak riadne si urobit skolu externe.

lenka_da
26. okt 2025

@anonym_autor Ak si čerstvý absolvent a prihlásil by si sa na štúdium učiteľstva v kombinácii bio/che, zavolaj si na študijné, možno by ti uznali viaceré skúšky a mohol by si učiteľstvo vyštudovať ľahšie. Alebo je tu ešte možnosť, že ako vyštudovaný lekár môžeš učiť niektoré predmety na strednej odbornej škole zdravotníckej, treba len dorobiť DPŠ. Toto môžeš robiť súbežne už popri zamestnaní učiteľa.