icon

Ako sa stať zdravotnou sestrou bez odbornej maturity?

28. nov 2025

Ahojte,

chodila som na gymnázium ale vtedy som sa nejak extra nevenovala biológií ani chémií (nemám z týchto predmetov ani maturitu), ale teraz v dospelosti ma veľmi začalo zaujímať zdravotníctvo. Chcela by som sa opýtať, či sa aj po takomto type strednej školy dá nejako dostať k tomu, aby som sa stala zdravotnou sestrou. Nemám zdravotnícku SŠ ani maturitu z odborných predmetov, tak neviem, aká je vlastne cesta pre ľudí ako ja ( a či vôbec je nejaká).

Neviete, či existuje nejaké pomaturitné alebo doplňujúce štúdium, ktoré by som mohla urobiť, aby som sa vedela dostať do praxe alebo neskôr aj na ošetrovateľstvo?

Vopred ďakujem za odpovede.

janulka453
28. nov 2025

@anonym_autor Dobrý deň, na odbor ošetrovateľstvo sa vie dostať pomerne každý s hoc akou strednou školou ukončenou maturitnou skúškou. Dôležite sú prijímačky skúste a uvidíte.

janulka453
28. nov 2025

@anonym_autor ak je vám to komfortnejšie viete študovať 2 ročne pomaturitné na strednej škole v odbore praktická sestra ( to je sestra asistujúca sestre s vyšším vzdelaním), prípadne vám stači len bakalárske vzdelanie v odbore ošetrovateľstvo, kde ste už samostatnejšia sestra s vyšším platom.

luteam
28. nov 2025

@anonym_autor vysoka skola osetrovatelstvo. Tam ti staci maturita z gympla nemusi byt zo zdravotky. A na pracu ti staci aj bc titul

anonym_cde88d
28. nov 2025

@anonym_autor z gymnázia sa dá bez problémov ísť študovať Bc. osetrovatelstvo a budeš plnohodnotná sestra.
Stačí urobiť prijímačky.

anonym_0a06c4
28. nov 2025

nepíšeš odkiaľ si, ale pozri každú strednú zdrav. školu v krajskom meste. tam nájdeš aj pomaturitné štúdium na 2 roky. skončíš a môžeš robiť zdr. sestru.

anonym_390f03
28. nov 2025
@luteam

@anonym_autor vysoka skola osetrovatelstvo. Tam ti staci maturita z gympla nemusi byt zo zdravotky. A na pracu ti staci aj bc titul

@luteam ale to už sa nedá, ísť rovno na vš, keď nemáš strednú zdravotnú školu,či áno?

anonym_cde88d
28. nov 2025
@anonym_0a06c4

nepíšeš odkiaľ si, ale pozri každú strednú zdrav. školu v krajskom meste. tam nájdeš aj pomaturitné štúdium na 2 roky. skončíš a môžeš robiť zdr. sestru.

@anonym_0a06c4 Ale to bude len praktická sestra, s obmedzenými kompetenciami. A nie vo všetkých zdravotníckych zariadeniach nájde uplatnenie. U nás napríklad praktické sestry ani nezamestnávame.

anonym_0a06c4
28. nov 2025
@anonym_cde88d

@anonym_0a06c4 Ale to bude len praktická sestra, s obmedzenými kompetenciami. A nie vo všetkých zdravotníckych zariadeniach nájde uplatnenie. U nás napríklad praktické sestry ani nezamestnávame.

@anonym_cde88d v nemocnici nezamestnávate?

anonym_cde88d
28. nov 2025
@anonym_0a06c4

@anonym_cde88d v nemocnici nezamestnávate?

@anonym_0a06c4 Nie, sme špecializovaná nemocnica.

zuzana76
28. nov 2025

VS, odbor osetrovatelstvo

viestta
28. nov 2025
@anonym_390f03

@luteam ale to už sa nedá, ísť rovno na vš, keď nemáš strednú zdravotnú školu,či áno?

@anonym_390f03 podmienka je maturita, je jedno na akej strednej skole

luteam
28. nov 2025
@anonym_390f03

@anonym_390f03 da sa ja mam gumpel a vs osetrovatelstvo

anonym_390f03
28. nov 2025
@luteam

@viestta
@luteam baby maturita áno a potom pomaruritne zdravotná .. ale asi sa nedá ísť rovno na vš... Niekedy sa dalo,ale mne sa zdá,že už teraz nie...

anonym_390f03
28. nov 2025
@luteam

@luteam kedy si to študovala?

viestta
28. nov 2025
@anonym_390f03

@viestta
@luteam baby maturita áno a potom pomaruritne zdravotná .. ale asi sa nedá ísť rovno na vš... Niekedy sa dalo,ale mne sa zdá,že už teraz nie...

vsak sa pozri na podmienky prijatia na bakalerske studium, o ziadnej mature zo zdravotky sa tam nepise

o__o
28. nov 2025

Jasne, ze sa da ist rovno na vs.. ja by som sla hned tam, radsej ako na pomaturitne

petronelag
28. nov 2025

Tam bude najdôležitejšie či urobí prijímacie skúšky, ja by som si zistila z akých predmetov robia.

0silvia0
28. nov 2025

U nas (truni) sa da denne bc. studium osetrovatelstva studovat s akymkolvek ukoncenym strednym vzdelanim, ale externe bc. studium osetrovatelstva je podmienene ukoncenou strednou zdravotnou skolou.

anonym_3327f6
28. nov 2025

@anonym_autor postačuje maturita. Ak ju nemáš, dorob alebo sa daj na iný druh práce, kde ju netreba. Maturita je v dnešnej dobe aj tak už na nič, skôr nejaké remeslo ovládať sa hodí. Inak gymnázium nestojí za veľa.

luteam
28. nov 2025
@anonym_390f03

@viestta

@anonym_390f03 takto neviem teraz presne ci pisem pravdu. Ale ja som isla z gympla na vs ose v roku 2015 myslim, ale to som sla na denne studium. Ale napr moj manzel mal dennu kombonovanu formu studia cize pracoval popri studiu a on si musel urobit najskor strednu zdravotnu az potom siel na vs. Cize ak sa to nezmenilo odvtedy tak ak by isla na denne nemusi mat zdravotku, ale nechcem nikoho pomylit treba si to overit na danej skole

luteam
28. nov 2025
@luteam

@anonym_390f03 takto neviem teraz presne ci pisem pravdu. Ale ja som isla z gympla na vs ose v roku 2015 myslim, ale to som sla na denne studium. Ale napr moj manzel mal dennu kombonovanu formu studia cize pracoval popri studiu a on si musel urobit najskor strednu zdravotnu az potom siel na vs. Cize ak sa to nezmenilo odvtedy tak ak by isla na denne nemusi mat zdravotku, ale nechcem nikoho pomylit treba si to overit na danej skole

@luteam este dodam ze manzel mal aj maturu ale uplne iny odbor a ked nechcel studovat denne studium potreboval mat najskor zdravotnku strednu a tu robil 2 roky

anonym_e70ac2
29. nov 2025

Ja neviem ale tieto info by si nemala vediet buduca sestra vyhladat sama? Ved to je chore pytat sa na koniku.

petronelag
29. nov 2025
@0silvia0

U nas (truni) sa da denne bc. studium osetrovatelstva studovat s akymkolvek ukoncenym strednym vzdelanim, ale externe bc. studium osetrovatelstva je podmienene ukoncenou strednou zdravotnou skolou.

@0silvia0 A ako sa robia prijímacie skúšky, lebo v našom meste nezoberú každého, že je tam nejaký bodovací systém a kto získa málo bodov tak sa nezmestí do toho počtu, keď berú 30 alebo 60.

o__o
30. nov 2025
@petronelag

@0silvia0 A ako sa robia prijímacie skúšky, lebo v našom meste nezoberú každého, že je tam nejaký bodovací systém a kto získa málo bodov tak sa nezmestí do toho počtu, keď berú 30 alebo 60.

@petronelag treba si precitat podmienky prijatia danej skoly.. vacsinou beru na zaklade vysvedceni, olympiad, sutazi, soč atd.