icon

Ako si efektívne udržiavať a zlepšovať angličtinu?

16. apr 2025

Ahojte. Angličtinu som mala na základnej, na strednej, seriály, hry mám len v angličtine. Čo sa týka konverzácií, nie je to úplne najhoršie, ale nie som často nútená hovoriť po anglicky tak je mi jasné, že kdesi v podvedomí mám aj "lepšie" slovíčka ale žiaľ neviem ich narýchlo použiť a asi mám len obmedzenejšiu slovnú zásobu.

Rozmýšľam nad spôsobmi ako si tú angličtinu udržiavať a zlepšovať. Snažíme sa šetriť a neviem či je cesta si platiť lekcie a keď sa ma opýtajú že aký mám cieľ tak vlastne žiaden, nepotrebujem to v práci ani na cestovanie len to mať ako schopnosť v zálohe.. duolingo a podobné aplikácie sú nezmysel, ja potrebujem rozprávať. A je mi čudné sa raz do týždňa rozprávať s nejakou obyčajnou tetou kdesi z Kanady len tak o všetkom a o ničom len aby som rozprávala..

Máte nejaké nápady? Ďakujem 🙂

melanta
16. apr 2025

Muž/partner hovorí anglicky? Ak áno, dajte si 3x týždenne hodinku, kedy budete hovoriť iba abglicky. Alebo s kamoškou. Čítaš knihy? Ak áno, čítaj v angličtine. Čítanie je všeobecne veľmi prospešné, na slovnú zásobu, komunikáciu, mozog. Tú službu seriály ani hry neurobia. A ak nič iné, tak áno, kľudne by som si aspoň 2x týždenne zaplatila niekoho na online konverzáciu. Čo je na tom čudné? Buď chceš ten jazyk trénovať alebo ti je to čudné.

radkaradix
16. apr 2025

Sprav to naopak, ak si schopná konverzovať v angličtine na úrovni aspoň A2, môžeš ponúknuť lekcie konverzácií niekomu, ktore je na tom horšie ako ty a môžete sa udržiavať navzájom :D a ešte aj zarobíš

petranelkova
16. apr 2025

Ja pozerám filmy aj seriály v angličtine, titulky takisto v angličtine. Ani by človek neveril, ako to pomáha.

wade
16. apr 2025

Ked mam cas v aute, tak si zapnem Chat GTP cez voice, a rozpravam sa s nim. Poziadam ho, aby mi dal nejake vety, ktore potom prekladam a on ma opravuje. Zameriavam sa na konkretne gramaticke casti. Teraz momentalne hlavne doladujem nemcinu, ale je to jedno aky jazyk. Ide to aj zadara, ale ja mam platenu verziu (vela to pouzivam). Stiahnes apku, spravis konto a ides.

autor
16. apr 2025

@melanta hovorí ale tiež len čo vie zo školy a seriálov, nie je native speaker. Knihy čítam celkom dosť ale ešte som nenašla odvahu ju prečítať v angličtine ale mohla by som to skúsiť. Niečo kratšie na začiatok. 🙂 dik za tipy

autor
16. apr 2025

@radkaradix juuuuj tak to sa na to ozaj necítim že niekoho budem vedieť opraviť, práveže ja potrebujem pomoc a aby mňa niekto opravoval 😁😁

autor
16. apr 2025

@wade toto je výborný tip, ďakujem!

simsalabim
16. apr 2025

@radkaradix neblazni. Ty by si platila niekomu za hodiny na urovni A2? 🙈 ved to je uroven Elementary.

simsalabim
16. apr 2025

@wade aj s Gemini sa da pekne porozpravat o hocicom.

radkaradix
17. apr 2025

@simsalabim predpokladala som, ze autorka ma dobru uroven Aj, napriklad B2/C1 a chce si ju len udrzat.. samozrejme, ze ludia si platia za lekcie aj na urovni A2, dokonca aj A1.. zaciatocnici napriklad.. tvoj komentar som nepochopila..

simsalabim
17. apr 2025

@radkaradix ty si napisala: Sprav to naopak, ak si schopná konverzovať v angličtine na úrovni aspoň A2, môžeš ponúknuť lekcie konverzácií niekomu, ktore je na tom horšie ako ty a môžete sa udržiavať navzájom :D a ešte aj zarobíš

Cize si vlastne odporucila, ze ak ma niekto uroven A2, moze kludne davat hodiny anglictiny niekomu na urovni A1. To je z mojho pohladu nonsens, platit niekomu na urovni A2 za hodinu konverzacie. A ano, viem, ze ludia maju kludne uroven A1 a platia za hodiny - ale teda idealne niekomu, kto ma tu anglictinu C2, pripadne nizsie, C1 a ak sa da, s pedagogickymi skusenostami. A nie niekto, kto sa potrebuje anglictinu zlepsit a pripadne by bol, ako pises, na urovni A2, co je druha najnizsia.

radkaradix
17. apr 2025

@simsalabim zle som sa vyjadrila, myslela som to tak, ze ak dokaze ucit uroven A2, pricom jej uroven je vyssia. Kedze pozera filmy a serialy v ENG, predpokladala som, ze jej uroven je minimalne B2

simsalabim
17. apr 2025

@radkaradix tak to je nieco ine.