Ako si vybrať vhodné externé štúdium?
Ahojte. Mám čoskoro štyridsať, deti už odrastené a žiadnu "plnohodnotnú" školu. Myslím si, že nie som úplne "tupá", ale mám len učňovku-odbor cukrár. Pracujem v úplne odlišnej sfére, no keďže nové konsolidačné opatrenia kvôli zníženiu DB výrazne okrešú môj plat, potrebujem sa poobzerať po novej a lepšie platenej práci (momentálne zarábam minimálnu mzdu). Som si však vedomá, že s mojou školou "veľa vody nenamútim", preto premýšľam nad externým štúdiom. Viem, že v prvom rade by som mala vedieť sama čo by som chcela, ale ako premýšľam, tak premýšľam netuším čo by bolo pre mňa vhodné. Keby ste mali možnosť, dali by ste sa na externé štúdium? Ak áno, aké?
Zdravotná, hotelová?
Bez maturity nemôžeš študovať na VŠ, takže ak externe, iba nejakú strednú školu, nadstavbu alebo kurz.
no v prvom rade strednú 😉
prvá otázka je, či máš maturitu, pretože bez nej je ťažko ďalej študovať, teda v zmysle vyššieho školského vzdelania, ostávajú ti len kurzy. Aké by boli pre teba vhodné, to bohužiaľ netušíme, nepoznáme ťa. Ale keď už je ti viac-menej jedno, čo študovať, choď na to prakticky, poobzeraj sa po okolí (ak nemáš problém s migráciou za prácou, aj po celej SR), v akom odbore sú perspektívne možnosti zamestnania a orientuj sa naň, samozrejme, so zhodnotením svojich daností a schopností
@lenuska9999 pravo sa da externe studovat

To je ťažko povedať niekomu inému, čo by mal študovať. Externe môžeš študovať skoro všetko až na nejaké ťažšie veci ako medicína, právo atd. Ide o to k čomu máš vzťah. Napáda mi napr pedagogika- môžeš učiť napr v škôlke, pripadne nejaké ekonomické zameranie. Nemusíš hneď robiť účtovníctvo, ale aj nejaký Job v administratíve by z toho mohol byť. Pripadne sú už aj tzv. “Nadstavby “ - ktoré sú práve prispôsobené dospelým pracujúcim ľudom a skončené ich máš za 2 roky + neplatis ako na vysokej škole. Čiže aj to by mohla byt jedna z možnosti. Popozeraj si aké možnosti nadstavby sú u teba v okoli..