Ako si zvyknúť na vysokú školu, ktorá je 400 km od domova?
V septembri nastupujem do 1. ročníka 400 km od domova. Teraz to ľutujem trochu, že budem tak ďaleko a obávam sa toho ako si zvyknem a že mi bude domov hrozne chýbať. Ako ste sa s tým vysporiadali vy ?
Však to je kúsok….ja že ideš niekde do zahraničia
Tešila som sa na študentský život, na chodbovice a krizkovixe, nove výzvy, na štúdium, nových ľudí, kamosky a kamosov,…..
Veď dnes má videohovory, neobmedzene telefonovanie a v piatok sadnes na bus či vlak a ideš domov
@michaeladzurin zo zaciatku vzdy navstevy cez vikend - piatok po obede cesta domov, nedela vecer cesta naspat do skoly, alebo pondelok rano.
tiez, postupne zvyk - trosku nove kamaratky v novom meste a trosku aj, priatelia z blizka mojho domova sa rozliezli do inych miest tiez, tak sme sa potom stretavali inde, inac. na internate pocas vysokej skoly fura DVDciek, hudba pre utechu, videohovory s ludmi, za ktorymi mi je smutno. Po roku to bol uz zvyk😎
a vzdy mysliet na bezpecnost. v noci som sama prvy rok nikam nesla, len s ludmi,
vzdy slzny sprej pri sebe, a tak...
@michaeladzurin nebudes prec stale, tie roky skoly sa zdaju vela, ale ubehne to rychlo, okrem toho domov budes chodievat stale.
Nešla som tak ďaleko ale mne by to nevadilo, závisí od vzťahu s rodinou a okruhu priateľov. Teraz už čo… zvykne si postupne. Škola a nový ľudia za zamestnajú. Budeš omnoho samostatnejšia. A určite zažiješ veľa.
tiež tak dcéra vymýšľala že do Prahy na LF. Odhovorili sme ju od toho, ani prihlášku nepodala. Nakoniec nešla ani len do Brna na prijímačky lebo sa jej nechcelo že ďaleko a už ju prijali na sk.
Už v štrnástich som šla na sš 200 km od domova a bývala na internáte, zvykneš si. Alebo si budeš musieť zvyknúť...
Dcéra začína na jeseň na UK v Prahe a teší sa že vypadne z domu
Bude to super, s rodičmi budeš cez víkendy a cez týždeň budeš sama sebe pani a užívať si študentský život. Ak si postupne prehodíš hodiny z piatku, tak vieš už vo štvrtok večer alebo piatok na obed ísť domov a vracať sa v nedeľu večer. Ja som si vždy prehodila hodiny tak, aby som končila vo štvrtok poobede a išla som zo školy rovno domov. Neskôr som si dala hodiny iba na UT - ŠTV, čiže doma som bola PIA, SO, NE, PO dopoludnia, 50:50 teda. Keď som si potom našla prácu, tak som domov už nechodila každý týždeň, mala som aj priateľa, kamarátov, byť cez víkend na intráku bolo celkom fajn, mala som pokoj. Od štvrtého ročníka sme si s priateľom prenajali byt, čiže to už zase bolo o inom. Ale popri škole sme obaja pracovali, viac menej na full time, v poslednom ročníku som už mala individuálny študijný plán. Prvý mesiac, dva bude trvať na nastavenie sa na nový režim, ale neboj, pôjde to. Užívaj študentský život.
Dcera tak isla minuly rok ale ona sa aj napriek obavam velmi tesila. Isla do jej vysnivaneho mesta. Uplne sama - z jej rocnika nesiel nikto do toho isteho mesta, vsetci jej spoluziaci ostali blizsie. A ona si to uzila. Spoznala vela ludi, spoznala nove mesto, nasla frajera, to co studuje ju bavi.
Ahoj, možno sa ti teraz zdá, že je to hrozne daleko, ale ver mi, že vôbec to také strašné nie je. Študujem na západnom Slovensku a bývam na východnom Slovensku a vždy keď som musel byť doma či už lekár alebo nejaká rodinná oslava, tak sadneš na vlak a do pár hodín si doma. Ten čas vo vlaku vieš využiť naozaj užitočne. Či už robením úloh, učením a pod. Nedávno som skončil prvý stupeň vš a mal som možnosť ísť na východ dorobiť si magistra, no odtal som radšej na západe pretože máš tu úplne iné možnosti, iní ľudia a celkovo ten život v inom meste. Podľa mňa nemáš čo ľutovať, užiješ si to! Kamarátky si nájdeš ani nevieš ako a sú to tie kamarátstva na celý život 😊.
tiež tak dcéra vymýšľala že do Prahy na LF. Odhovorili sme ju od toho, ani prihlášku nepodala. Nakoniec nešla ani len do Brna na prijímačky lebo sa jej nechcelo že ďaleko a už ju prijali na sk.
@anonym_34b083 to je škoda
@michaeladzurin tiež som mala cez 400km dochádzanie, dochádzala som na veľké sviatky a prázdniny. Zvykla som si za 2 týždne. Najprv mi domov strašne chýbal, ale jednoducho, človek si zvykne, stačí prežiť prvý týždeň. A keďže som si robila skúšky v predteminoch , mala som pol roka cca voľno a bola som doma.

400 km nie je tak veľa, v podstate vieš byť za pár hodín doma…