Ako udržať poriadok v zdrojoch pre bakalársku prácu?
Ahojte, tie čo ste písali záverečné práce, máte nejaký lifehack ako si spraviť vo všetkých zdrojoch poriadok? Ja som zistila, že tých zdrojov mám osobne celkom dosť, akurát sú to z veľkej časti zdroje internetové (verejne dostupné rôzne časopisy, periodiká…) proste staré pramene. A zakaždým keď ich chcem pozrieť, tak si to všetko znova otváram a prezerám. Nemáte nejaký tip ako sa v týchto veciach nezamotať? Prípadne nejaké iné tipy pri písaní BP, ktoré by mohli pomôcť?🥹
Ja som používala Zotero a všetko som si priebežne ukladala. Ušetrilo mi to hromadu času aj s generovanim citácii.
@barborka2_2 ahoj, môžeš mi, prosím, napísať, ako to funguje? Vyhodilo mi 2 druhy Zotero 7 pre Windows a Konektor Zetora. Ja momentálne píšem diplomovku a teda tiež by som potrebovala niečo na uľahčenie. Ďakujem.
Najprv som si urobila osnovu a potom vo worde ku každej kapitole/podkapitole som priradila zdroje. Ku každému zdroju som stručne 1-2vetami napísala čo v ňom je, k ebookom alebo dlhším časopisom, článkom som dala aj strany. Čo sa týka tlačených zdrojov tam som si dávala samolepiace záložky, každá kapitola bola inou farbou.
Určite je fajn nejaký reference manager, ja používam už od bakalárky na všetky práce Mendeley 🙂 tam som si zdroje nahádzala, roztriedila do priečinkov, mám ich na jednom mieste, zvýraznila som v nich čo treba, dostanem sa ku nim z akéhokoľvek počítača a urýchli to generovanie citácií... pri samotnom spisovaní mám súbor s poznámkami, kde si zvyknem vystrihnúť a vložiť časti zdrojov, ktoré mi prídu podstatné a v súbore kde píšem kašlem na správnu formu citácií, zdroje si označujem ako komentáre a dokopy to dávam až na záver...
@barborka2_2 ahoj, môžeš mi, prosím, napísať, ako to funguje? Vyhodilo mi 2 druhy Zotero 7 pre Windows a Konektor Zetora. Ja momentálne píšem diplomovku a teda tiež by som potrebovala niečo na uľahčenie. Ďakujem.
@minnie30 ahoj , tiež používam Zotero, na youtube sú plno tutorialy ako s tým pracovať.
@anonym_autor
@minnie30 ahoj až teraz som sa sem dostala. Zotero konektor je doplnok pre prehliadač ktorý si nainštalujes a rovno z netu si môžeš pridávať do knižnice zdroje. Musíš si stiahnuť aj tu hlavnú aplikáciu. Tam sa ti to pekne bude pridávať ale niektoré údaje si musíš doplniť ručne. Vo worde potom budes mať ikonku Zotero a rovno do textu ti vytvorí citáciu podľa toho aký štýl si zvolíš, pričom to tvorí rovno aj zoznam literatúry. Je to trochu maturita na začiatku ale je veľa návodov, ktoré ti to uľahčia. Potom to už bude automatika 🙂

Ja som používala Zotero a všetko som si priebežne ukladala. Ušetrilo mi to hromadu času aj s generovanim citácii.