Ako veľmi je finančne náročné študovať na vysokej škole?
Ako velmi je financne narocne studovat na vysokej skole?
Žijeme v domácnosti štyria približne z 800€ na mesiac, plus rátam ak by som si našla brigádu. Dá sa to?
Môj kamarát vyštudoval bez eura medicínu (myslím tak, že nikto mu finančné nepomahal) . Opatrovala ho starká z dôchodku a nemala na to, aby mu platila výdavky spojené s vš. A je lekár a skvelý. Môj známy taktiež vyštudoval ťažkú školu technickú, nemali na nič peniaze, brigádoval kde sa dalo.. Kto chce nájde spôsoby a kto nie dôvody. Je veľa možností ako sa dá ak máš rozum na štúdium a motiváciu to naozaj študovať a dostudovat.
dcera studuje v Ke, 80km od domu, denne studium
davam jej 350eur mesacne, plus nieco si privirobi
podarilo sa jej aj prospechove stipendium
80eur internat,
strava,
knihy,
fotenie materialov...
denne studium nic neplati,
externe štúdium by platila 600eur za semester
Mne nasi posielali 200€/mesiac pred 10 rokmi. 100€ bol intrak a zvysok som minula na stravu. Bolo to zufalo malo uz vtedy a celu vysku som popri skole pracovala aby som si mohla aspon zakladne veci dovolit.
Nie na Slovensku študovať na VŠ nie je náročné. Všetko maju študenti zadarmo, alebo zľavy a parádne sa brigádovať aj pri tom..čiže v pohode sa to dá..len treba chcieť..
Ja som popri vysokej skole brigadovala tolko, ze som si platila najom, jedlo, cestovne...vsetko. Od rodicov som si nevypytala jedine euro. Ak mas ist na denne studium a nie je to medicina alebo nieco podobne narocne na cas, tak sa to da zvladnut. Navyse, cele leto mozes robit normalne a usetrit si dost vela penazi. 😉
Vysoka skolaje zadarmo.
+Knihy kazdy rok (da sa bazar)
+Funkcny notebook (vydrzi 5 rokov)
+ Pomocky ak treba (ine bude dizajn, veda..)
Najviac penazi stoji rezija ak ides mimo rodicovsky domov (intrak, vlastna strava, dochadzanie domov)
Alebo sa bavime o externom studiu vo vyssom veku? Tam sa plati x stovak na semester.
Závisí dosť od toho v akej si situácii či si dieťa ktoré žije s rodičmi, či si matka ktorá ma deti, akú školu chces ísť študovať a ako to máš ďaleko.. napíšem ako som to spravila ja.. po strednej škole som začala pracovať na plný úväzok a vysokú školu som študovala externe - soboty (samozrejme viem že nie každý odbor ma možnosť externého štúdia) ja by som ale nemenila, platila som školné dva krát za rok ale z roboty ktoru som mala som si to vedela uhradiť bez pomoci rodičov + som si odkladala peniaze (bývalá som u rodičov), Mgr. som dokončila s polročnou dcérou. V každom prípade na vysokú školu choď pokiaľ chces mat v živote lepšie možnosti/vyhliadky. Držím palce
Určite sa dá, popri každej vš sa dá brigádovať, pri nízkom prijme rodiny vyjde aj sociálne štipendium, ktoré pokryje tiez časť výdavkov- moji spolužiaci to mali na intrak, cestovné, čo to zarobili na brigádach počas roka q v lete sa dá zarobiť viac. Brigádovali aj kamošky na medicíne, všade sa dá, keď sa chce a musí,nájsť čas aj na zarábanie. Kvôli peniazom sa určite netreba vzdať štúdia.
Ja som chodila na denne na vš. Dostala som na mesiac 80€ z toho 60€ bol internát. Mala som brigádu a v pohode sa to dalo zvládnuť. Môžeš požiadať aj o sociálne štipendium. Určite to treba vyskúšať. Držím palce.
@taminka1986 to nieje po odrátaní nákladov
Je to dáky čas co nestudujem .... no dalo sa to krásne zvládnuť...... dokonca som aj našim sem tam celky nákup nosila (trvanlivé potraviny .... meso do mrazaku)
SPU Nitra.....po cca mesiaci som sa naučila kde na aké prednášky musím ísť kde nie prof akom bolo jedno ci som tam alebo nie hlavne chodiť na cvika a nosiť zadania a skúšky urobiť.
Dokonca stredy sme mali vždy len 1-2 prednášky tak som chodila na striedačku s kamoškami (4baby vždy išla iná a zapísala nas) pohode som vedela na tu dobu zarobiť ušetriť aj žiť (vlak bol zadarmo chvíľu som chodila nim ....potom svojim autom)
Ale teda ja som pracovala v oboru ktorý som 4 roky študovala mala som aj prax/vedomosti takže som aj plat mala k tomu prispôsobený. Plus víkendy a hlavne sviatky som makala co pekneodmeny vždy boly.
Iné je pracovať v merací iné v oboru kde sú odmeny/tringelty.
Som kvetinarka a tam som vedela vždy dobre zarobiť.... taky Valentín 100-200e odmena
máš množstvo možností, ako to zvládnuť. Brigáda (dá sa aj popri dennom štúdiu), sociálne štipendium, prospechové štipendium a v konečnom dôsledku aj študentská pôžička je záchrana. Ja som vyštudovala po finančnej stránke vďaka kombinácii týchto možností. Doučovala som angličtinu - tam som si hodiny rozvrhla podľa toho, kedy som nemala prednášky, vzala som si dve študentské pôžičky a dostávala som prospechové štipendium a myslím že 1 rok aj sociálne, keďže som žila iba s maminou a tá bola chorá, takže nepracovala. Ale spolužiačky viem že brigádovali aj v kaviarňach, kníhkupectvách, niektoré strážili deti.... Cesta sa vždy dá nájsť. Držím palce 🙂
@indiankaindi Ahoj prosím ťa, kombinácia tých možností sa dá čerpať až po nástupe do školy, či aj pred nástupom, hlavne čo sa týka pôžičky. Hladám info ohladne stúdia v CZ, ale ako keby si nikto nikdy nebral pôžičku na túto krajinu štúdia. Dakujem
@danielahamar podľa mňa až po nástupe na VŠ, pretože musíš mať štatút študenta. Takže až po zápise sa dá žiadať o pôžičku, aj o sociálne štipendium a prospechové štipendium je myslím prideľované na základe prospechu, o to sa nežiada a to je jednorazové a asi až po prvom ročníku. Ale určite ti viac povedia na študijnom. Ja som ale pred nástupom na VŠ brala v lete menší úver v banke. Ten som ale potom splatila pomocou brigád. Takže možno aj niektorá banka dáva výhodnejší úver študentovi - tam mne stačilo potvrdenie o prijatí na štúdium a čestné prehlásenie, že na štúdium nastupujem. Po zápise som len priniesla potvrdenie, že som študent VŠ.
@indiankaindi banky nemajú taký výhodný úrok, štátny fond má 3.5%, takze tam to budeme riešiť, ale aj tak ďakujem a skrz školy, nech si zisti až po nástupe, lebo v našom okolí nikoho zazrakom nieto, kto ma vôbec vysokú a nieto ešte nejaký príspevok 😬
@danielahamar jasné, viem, že dnes je to s bankami komplikované. V každom prípade držím palce 🙂

Zalezi na akej VS. Ak na SVK tak sa to da. Kamoska je zo 7 deti a vsetci surodenci vystudovali VS. A to pracoval viac menej len otec. Mamka cely zivot zena v domacnosti. Takze penazi vela nemali. Uskromnit sa, hladat moznost brigadovat ci uz cez vikend alebo v lete do zahranicia na tie 2-3 mesiace. Ja som si brala este aj studentsku pozicku pocas mojho studia.