icon

Ako získať viac vreckového na vysokej škole?

10. sep 2024

Ahojte,študujem na vysokej škole. V meste v ktorom študujem bývam na takom priváte v ktorom nájom stojí 150€ na mesiac. S mojím bývaním som spokojná,pretože máme peknú veľkú zariadenú izbu, zariadenú menšiu kuchynku a peknú kúpeľňu a vlastne je aj veľmi blízko ku mojej škole,centru. Preto privát,pretože internát mi zamietli a dochádzanie by bolo dosť únavné kedže mám plný rozvrh. Vlastne sa asi tak trošku chcem vyrozprávať alebo vlastne ani neviem. Moji rodičia mi platia to ubytovanie začo som vďačná. No čo sa týka vreckového je to také trošku ani neviem, minulý semester som dostávala okolo 10€ na 3-4 dni. Ja som vďačná za každý peniaz a všetky peniaze si viem krásne zadeliť a to som si dokonca aj varila jedlá a vždy som mala čo jesť. No niekedy to bolo dosť málo. A to mi minulý rok chodilo ešte aj sociálne štipendium 85€, čiže som bola vďačná aj za to. Čiže keď mi ho spätne vyplatili tak som si nájom platila z toho. U nás doma pracuje len otec, a veľakrát kebyže si doma nevypýtam aspoň to málo vreckového,tak by sa asi ani sám neopýtal,že či nepotrebujem alebo čo tam vôbec jedávam a pod.
Ja nezarábam peniaze,kedže študujem, ale nejaké peniaze našetrené mám z takých príležitostných brigád. Z týchto peňazí si kupujem pre seba všetky také veci ako oblečenie,topánky, nejaké potreby do školy,knihy alebo keď idem niekam na výlet alebo sem tam aj na jedlo. Čiže ja od svojich rodičov vôbec na tieto veci nepýtam, a asi by mi aj bolo trapne.
Druhá vec je aj tá,že keď som raz spomenula môjmu otcovi,že by som mohla raz aj brigádovať v meste v ktorom študujem, tak mi povedal,že to nechce,že to ja nebudem. No z realistického hladiska by som ani na brigády nemala čas,pretože mám rozvrh od pondelka do piatku a celkom zaplnený na tento druhý ročník.
Neviem, cítim sa troška hlúpo. Obávam sa,že možno ani to sociálne štipendium tento rok nedostanem. Chcela by som si nejako privyrobiť, ale také niečo ako brigadu vo voľnom čase neviem či nájdem. Rozmýšľala som aj nad doučovaním, kedže študujem učiteľstvo,že aspoň niečo.
Koľko dávate vašim deťom vreckové na Vš? Poprípade viem,že to znie hlúpo ale ako napríklad vysvetliť rodičom,že vreckové 10€ je dosť málo? Nechcem sa cítiť ako príživník😕

Strana
z2
mira0611
10. sep 2024

@katuskamala1 ano, viem ze sa to teraz menilo, ale este aj minuly rok boli prisne podmienky.

marcellka32
10. sep 2024

Cesta+oblečenie/topánky+strava -rodicia
Ostatne si máš kúpiť sama z brigády
Dávajú ti malo, 10 eur na 3 dni, nevyjdú ani žemle s maslom (teda vyjdú ale tak sa nemáš stravovať)
začni brigádovať, nemusíš mu to oznámiť

autor
10. sep 2024

@revikat áno,ten rozvrh napriklad na tento zimny semester budem mať veľmi plný, napríklad jedeň deň budem mať od 9:15 do 18:30. Iné dni tiež celkom dosť hodín po sebe. Minimálne do štvrtej. A tie pauzy medzi tými hodinami som využívala práve na to,že som napríklad išla nakúpiť a uvariť si. Väčšina ludi si mysli,že ako sa môže dať nemať čas pri štúdiu učiteľstva, ale u nás bývajú niektoré hodiny aj práve v poobedných-večerných hodinách. Napriklad minulý rok som mávala hodinu do 19:45. No čo sa inak týka prospechového nad ním som tiež uvažovala,že to nie je zlý nápad, no zas nie som ani študentka ktorá by mala samé Áčka😕. Viem ale,že jedna moja spolužiačka dostala takéto štipendium a prišlo jej 300€, takže nie je zlé asi sa o toto snažiť😄

revikat
10. sep 2024

@autorka existuje aj odborové štipendium z ministerstva školstva za to, že študuješ nedostatkovú učiteľskú kombináciu, ale neviem, čo študuješ ty 🫤

medda_beda
10. sep 2024

No nič v zlom, ale koľko máš rokov? Ja som sa v 19 nepýtala.Ja som oznámila, že idem.Veď som bola dospelý človek.
Nebyť tej brigády ani vodičák by som nemala.
A bola to skvelá skúsenosť.

autor
10. sep 2024

@revikat slovenský jazyk

sisa_s
10. sep 2024

Sjl studujes? Ved nevies pisat ciarky, ako chces doucovat...

vkatush
10. sep 2024

Autorka, mám tiež VŠ učiteľstvo a áno, prvé 3 roky som nemala šancu na brigádu, lebo som dochádzala, rozvrh som mala po-pia od 7.10 do 19.00. Niekedy boli pauzy medzi prednáškami/cvikami, inokedy sme mali 5 minút medzi nimi a aj to na presun, lebo boli v úplne inej budove. Keď som prišla domov, zadania, učenie, prípravy, ktorých je na učiteľstve neúrekom. Pre mňa celé Bc bolo utrpenie, keby ešte brigáda, zložím sa.
Brigádovať sa mi podarilo až na Mgr a to už som mala aj iný mindset, režim, time management, dokonca som si popri tom robila prax aj vodičák, proste iný život.

Ale.
Ak by som bola na tvojom mieste, jednak kašľať na otcov zákaz, že nebudeš brigádovať. Potrebuješ to pre peniaze, prežitie, pomôže ti to aj v životopise, že neskončíš školu v 25+ a nikdy si nerobila.
Máš možnosť ísť nočné dokladať tovar (začínajú cca od 22 do 5 rána, 2-3x za týždeň v pohode) alebo niekde víkend, napr výpomoc do kuchyne či čašníčka, na akcie, promo nejaké na eventoch a podobne).
Proste otec ti nemôže riadiť život a zároveň ťa nebude podporovať večne, vezmi si to do vlastných rúk.

(Môžeš byť rada, že ti platia podnájom a prispievajú. Mohli ťa nechať dochádzať každý deň aj 2 hodiny a jedz to, čo je doma navarené, a samozrejme doma var, prataj, pomáhaj popri škole, drž hubu a krok, ako sa hovorí. Neľutovať sa, ale niečo so sebou robiť).

tiezjedna
11. sep 2024

@autorka znieš ako kýbeľ výhovoriek, sorry...

bublinka1426
11. sep 2024

este raz pisem rob aspon cez vikend. necitam vsetko

bublinka1426
11. sep 2024

@miskakyska preco?

ja som sama chcela pracovat uz v 15 rokoch ale oficko sa vtedy mohlo az od 16 rokov.

, doma som sa nudila. byvala som u nasich a takisto som mala samozrejme zadarmo stravu a veci do skoly. ale uzivala som si zivot aky som chcela, sla na vylet ci kupila co chcela. a vlastne nasetrila co to do zivota. kdezto niektore maminy maju 0 ked napr ostanu tehotne, lebo nemyslia na to ze raz budu tie peniaze potrebovat. a to ze neiktori rodicia davaju peniaze este aj na VS ako vreckove, je podla mna uz cez. dieta sa nenauci hodnote penazi ani pracovnym navykom,

potom z VS vyjdu rozmaznanci ktori sa radsej hrnu na urad prace ako do skutocnej roboty lebo chudacikovia, nie su zvyknuti makat.

pomaranc24
11. sep 2024

Ja som tiež mala každý deň hodiny na celý deň. (Študovala som cca 4 roky dozadu). Ale ostávala som na intraku cez víkend a našla som jednorazovú brigádu - výpomoc na akciách a podobne...
Ale najmä brigády cez leto, plus u nás bolo ubytovacie štipendium (40e, ale intrak stál 200e - 2lozkove izby so sprchami a wc na chodbe, drevené okna,... 🙃)
A isto sa snažiť o prospechove (i keď u nás to bola bieda - priemer do 1,2 a 40e 🥲 ale aspoň čosi)

lakebabe
11. sep 2024

Ja som žiaľ mala už len mamu , keď som išla na výšku , mala dosť čo robiť sama so sebou. Od 15 som brigadovala aj pocas skolskeho roku , celu strednú som si svoje veci ako oblečenie a kozmetiku už financovala sama. Mama stravu a bývanie. Na výšku som išla kvôli tomu externe, presťahovala som sa do BA, zdielany podnájom a normálne práca na TPP, inak by som nemala šancu to dorobiť.
Jedine ti poradím brigádu aká bude takú ber. Štúdium SJ zas nie je medicína, brigádu stihneš akúkoľvek a cez leto smer zahraničie pracovať.

andrea901
11. sep 2024

Tiez som studovala ucitelstvo, slovensky jazyk a literaturu s pedagogikou, mala som aj prospechove stipendium a na brigady som chodila pocas vikendov. Pamatam si, ze na sturaku v Mlynskej doline bola agentura, ktora ponukala jednorazove brigady pre studentov, tak by som sa pozrela tam, ci maju nieco vhodne pre teba.

smajliica
11. sep 2024

@bublinka1426 to je síce pekné že ty si popri škole pracovala, ale to sa pri niektorých školách reálne nedá. U nás som si z celého ročníka (cca 100 ľudí) prvé dva roky zarábala asi iba ja, lebo to bolo veľmi náročné štúdium. A teda neviem o nikom kto by skončil na úrade práce, všetci sa zamestnali v obore.

A vreckové na VŠ cez nie je, lebo tí čo bývajú na internáte si z toho bežne platia dopravu a stravu.

bublinka1426
11. sep 2024

@smajliica vyhovorky. prosim ta. ked je chut praca sa najde. napr cez vikend?

namornicka
11. sep 2024

A mama prečo nepracuje, veď to môže byt žena okolo päťdesiatky, to jej nevadí pozerať sa na to ako vás otec vydeľuje? Brigádu si nájdi a neoznamuj to doma, keď nemajú pochopenie. Aspoň na víkendy niečo, ak nestíhaš cez týždeň.

libusak
12. sep 2024

Mala som na VS spoluziacku, ktora brigadovala a este aj domov posielala rodicom. Najdi si nieco na sobotu a nedelu si nechaj na skolu

smajliica
12. sep 2024

@bublinka1426 niektorí cez víkend potrebujú študovať a vypĺňať zadania. Reálne sú študijné programy pri ktorých sa niekedy nemáš čas najesť. Ak niekto zvláda aj pracovať je to super ale nie je to povinnosť.

nelka93
12. sep 2024

Študovala som na matfyze, čiže škola od rána do večera pomaly. Mamina mi platila ubytko, vtedy to bolo asi 60 eur, posielala mi stravné lístky a starká dávala 50 eur. Cez víkendy som brigadovala a prvý rok mala sociálne stipko. Mamina v tej dobe zarábala minimalku co bolo asi 400 eur. Čiže som ani nechcela aby viac platila. Ale ja som sa nepýtala ci môžem brigádovať, domov som chodila cca každý tretí týždeň. Skus tie doucka, je veľa detí, ktoré doucko hľadajú. Kľudne si vieš vypýtať aj viac ako 10 eur na hodinu.

meringe70
12. sep 2024

Ahoj, nevidím iné riešenie, ako nájsť si brigádu (čo na tom, či otec dovolí nedovolí. Si dospela). Predpokladám, že VŠ je vo väčšom meste, viac príležitosti, obchody, bary, kaviarne aj cez víkendy kľudne, nemusíš chodit každý víkend domov. Ja som tiež študovala učiteľstvo, 2022 som dokončila Bc, teraz idem externe dokončiť magistra (už druhý rok pracujem v školstve), aprobacia AJ - VU, rozvrh tiež nič extra, ale dalo sa buď po večeroch alebo cez víkendy brigádovať, aby som si zabezpečila všetko (rodičia mi neprispievali vôbec, ani na ubytko). Prišla korona, ale hodiny aj tak boli online, no dá sa to zvládnuť, treba hľadať. Držím ti palce, nech to zvládneš 🙂

autor
12. sep 2024

@meringe70 ak by som mohla ostávať cez víkendy v tom meste kde študujem, tak by som si aj rada niečo na víkendy našla, ale kedže bývam v dome kde bývajú aj majitelia tak oni majú takú podmienku,že na víkendy chodiť domov😕 ale už mi jeden kamarát povedal o niečom,kde by som si mohla privyrobiť cez víkendy,takže dúfam,že to sa mi podarí🙏 😊

meringe70
12. sep 2024

Aha, rozumiem. Pripadne teda skúsiť si najst brigádu doma, v okoli. Ja som z malého mesta a teda musela som za brigádou cestovať do okresného, ale cez ten víkend mi to vedelo dosť spraviť na účte (teda v tej dobe 😅) a aj som mala voľný čas pomimo, s kamoškami či priateľom. Ja som mala flexibilnú brigádu v mieste štúdia (NR), keď som končila o štvrtej v škole - dva dni v týždni tuším, isla som na brigádu do pól deviatej. Iné dni som mala aj do šiestej siedmej školu, tiež so zbytočnými oknami, cez ktoré nespravíš nič extra.. Plus cez víkend som brigádovala “u nás doma” teda v jednom bare, neskôr na benzínke počas korony (každý víkend som chodila “domov” - resp k partnerovi, keďže býval v dedine pri mojom rodnom meste). Určite to vie byť náročné, ale bohužiaľ, nie každý rodič ma na to, aby podporoval svoje dieťa finančne aj na vš. Niektorí na to aj majú, ale nechajú dieťa, nech sa samé vynájde… nech sa ti darí v štúdiu a aj pomimo 🙂

revikat
12. sep 2024

@autorka keď nemôžeš byť cez víkend vo veľkom meste, skús ponúknuť na FB doučovanie online, môžeš s deťmi zadarmo volať cez Google meet, so slovenčinou môžeš chystať deviatakov na monitor alebo na prijímačky. Nepotrebuješ špeciálne vybavenie, stačí ti postaviť vežu z kníh a hore položiť telefón s kamerou, na stole potom píšeš na papier ako na tabuľu. Pokojne pýtaj 10€ za hodinu. Držím palce 🙂

autor
12. sep 2024

@revikat Jasné, premýšľala som aj nad tým. Myslím, že to by bolo úplne ideálne a určite to chcem raz vyskúšať. Priznám sa, že mám však aj trošinku obavy, pretože ani ja neovládam veci bezchybne a taktiež sa vo veciach často mýlim. Ale ako som spomínala vyššie, dúfam, že mi vyjde jedna brigáda na víkendy 🙂

stanka_k
13. sep 2024

Tak rodičia na teba poberajú rodinné prídavky 60€, daňový bonus 50€ plus štipendium (čo sú peniaze pre dieťa, nie náhrada príjmu rodičov...) To je dosť z toho, čo ti hradia. Pokiaľ by si mala súdom určené výživné od nich na seba, stálo by ich to pravdepodobne viac €, keďže nezaopatrené dieťa má mať rovnaké podmienky a tam by prihliadali aj na tvoj rozvrh.Osobne som za to, že študent sa má venovať štúdiu, až z toho niečo aj vie (dcéru mám na VŠ) v prípade, že ti na bežné výdavky so životom nechcú alebo nemajú možnosť pomôcť, tak aby to nebolo živorenie, by som to teda riešila nejakou víkendovou brigádou, než ohľadu na to, čo chce a nechce otec

nikolas977
24. feb 2025

V lete máš 2 mesiace (niektorí aj 3 mesiace) prázdniny. Keby si ten čas využila na brigádu v zahraničí tak si vieš zarobiť aj 5 000€ a to už nie sú drobné. Z toho sa vieš uživiť na celý rok a ešte ti niečo ostane.

Strana
z2