icon

Ako získať všeobecný prehľad?

domininini
28. jún 2022

Ahojte, dostala som sa do štádia že by som sa rada dovzdelala a získala širšie info ohladom všeobecnej tématiky, viete mi poradiť, či existujú nejaké knihy ? kde sú rozpísané určite informácie?
Ďakujem za info 🙂

tyrkysova_kobyla
28. jún 2022

Napadlo mi toto 😂

moonlight1210
28. jún 2022

Co mas na mysli pod pojmom vseobecna tematika?
Lebo to moze zahrnat cokolvek.

Ale tak, pre vseobecny rozhlad mozes trebars citat cestopisy, aby si mala ponatie o krajinach vo svete a zivote v nich.

Precitat si nieco o najrozsirenesich svetovych nabozenstvach (krestanstvo, islam, budhizmus, ...) Potom pridat aj informacie o animalnych nabozenstvach, atd.

Precitat si nieco z fyziky (Feyman a Hawkins maju celkom citatelsky prijatelne knihy aj pre laikov).

Zacat sledovat svetovu politicku scenu. Aby si mala prehlad, ake typy vlad kde su a preco si ich tajomsi ludia volia. (teoreticky si pozriet aj videa od Dejepisinak)

Precitat si trebars pravidla etikety, alebo si pozriet od dobrych youtuberov ich videa k tomu (vacsinou to maju spojene uz aj s modou.) (za mna Anna Bey a Jamila Musayeva)

Precitat nieco o vyskumoch evolucie cloveka. Bez ohladu na nabozensku vieru. Ak si veriaca, nemusis to prijat, ale je dobre o tom mat pojem.

A tak podobne.
Ked sa zacnes zaujimat, ono ta to uz bude viest samo.

tenerifka
28. jún 2022

Alebo pocuvat podcasty k roznym temam, ale zaklad je, ze ta to musi zaujimat. Neviem, kolko mas rokov, ale clovek to musi mat urcitym sposobom dane, to prahnutie po zakladnych, a aj obsirnejsich vedomostiach, hlad po informaciach a ich nasledne spracovanie

zmrzlinka2021
28. jún 2022

@domininini

U mna plati pravidlo - nemusis mat vo vsetkom prehlad 😀
Ale je dobre sa o nieco zaujimat.

A co si myslim, ze moze pomoct:
- odstranit alebo aspon minimalizovat zabijanie casu hovadinami - telenovely, topky, realityshows a podobne debiliny
- sledovat hlavne dokumenty, na youtube ich mas milion, aj v anglictine (my nemame TV)
- cestovat: nemyslim lezanie na plazi, ale poznavacky, kupit lacne letenky, napr.do dublinu, zostat tam par dni, nieco vidiet, zazit...vecer si o tom googlit, pozriet nejaky dokument na youtube. Toto ti da najviac a najviac ti rozsiruje obzory
- chodit na kulturu a umenie: divadla, muzea, galerie atd...
- pocuvat zaujimave podcasty, napr. co ma travelistan
- neustale sa zaujimat, badat, byt zvedava, vasniva 🙂
- minimalizovat jalove reci typu kto s kym - prave naopak vyhladavat vztahy a ludi, s ktorymi si nielen rozumies, ale viete sa bavit aj tak trochu v inom levely, a to dost citis

A hlavne vsetko robit nenasilnym sposobom, s laskou, radostou

boldo87
Odpoveď bola odstránená
ibrunova
28. jún 2022

Začni sledovať vedomostné súťaže, tam sa veľa dozvieš z rôznych tém.

vulka
28. jún 2022

@domininini A nutne chceš len knihy? Podľa mňa je super komunikovať s inteligentnými ľuďmi.

viestta
28. jún 2022

Veľa čítať, miesto bezduchych hovadin pozerať dokumenty, sledovať správy z overených a relevantných stranok

kuriatkocervene
28. jún 2022

@domininini encyklopédie sú fajn 😁

lilinka126
28. jún 2022

Ak chceš všeobecný prehľad z aktuálneho diania tak odporúčam startitup.sk , podcast Dobre Ráno od SME(ten vychádza každé ráno a má pár minút ) , satirické správy su zase v podcaste Piatoček to je super že pri tom ja najčastejšie varím alebo upratujem a počúvam si ❤️