Ako zlepšiť komunikáciu v angličtine pre introvertov?
Ako sa cvičiť v komunikácii v cudzom jazyku, okrem samotnej komunikácie s niekým iným? Áno, je mi jasné, že to je najlepšia cesta a určite ju absolvujem. Teraz mi ide skôr o také oťukanie, nabratie sebavedomia, lebo strašne sa hanbím rozprávať (aj skrz moju introvertskú povahu a nepotrebe small talkovať). Po anglicky sa učím od základnej školy (mám 34 rokov ), ale furt to bolo len o gramatike, slovíčkach a minimum reálneho rozprávania. Angličtinu bežne nepoužívam, nepotrebujem ju ani v práci, ale pomerne dobre rozumiem písanému textu (seriály s titulkami, anglický text), troška horšie hovorenému. Ale dostať zo seba vetu je moja nočná mora. Neviem zložiť v hlave vetu (to je určite prvotný problém) a reálne ju nahlas vysloviť. Začať možno písaným textom a čítať to nahlas po sebe? Máte nejaké tipy?
https://www.doucma.sk/222438-doucovanie-anglict...
Skús Lenku, robí aj kurzy čisto na rozpoznávanie sa.
Najlepsia cesta nie je ist na kurz ale najs ti native speakra so skusenostami a rozpravat sa s nim. Ja som skusala viacere jazykovky. Ale rozpravanie ako u teba. Bala som sa. Nakoniec som sa rozhodla najst si anglicana a kecali sme cez skype. Pisal mi do chatu spravne vety, slova , ktore som hovorila zle. Nic po slovensky po cely cas. To ma neskutocne posmelilo a o dost zrychlilo. Som si buchala hlavu, ze pol roka predtym som bola na kurze v jazykovke s lektorkou v malej (6 ludi) skupine, a za 3 mesiace som sa nepohla s rozpravanim nikam. Potom s anglicanom behom par tyzdnov posun a aj ma to velmi bavilo
@daja07 Šak si jej práve poradila kurz. 😃To isté, čo píšeš na začiatku, že nie a hneď v zápetí, že si má nájsť native speakera-to už kurz nie je s ním komunikovať online?😃
Autorka, neradím native speakera, ona potrebuje aj slovenský feedback. Keď sa rozrozpráva, nech ide do native speakera. Ona potrebuje dôveru vybudovať.
@enmery neviem, ci som sa zle vyjadrila, alebo nechapes. Pisem, ze som bola v kurze, kde bola mala skupina a neposunulo ma to. Potom som mala len konverzacie s anglicanom a islo to o dost rychlejsie. Ja jej neradim kurz, resp. nie klasicky skupinovy kurz v jazykovke ani slovaka ucitela anglictiny. Radim jej niekoho kto je native speaker a ma skusenosti s komunikacnymi lekciami na jej urovni jazyka.
Neviem co myslis pod pojmom kurz. podla toho co pises mi pride ze vsetko mozne. Ja vnimam kurz, ked si najdes instituciu zameranu na vyucbu jazykov, kde je presne predpisane co, kedy ako sa bude ucit, ako sa ludia zaraduju do skupin a tak. Ked si najdem len ja (bez dalsich ludi v skupine) native speakra pre dany jazyk a dohodnem si s nim online casy, kedy budeme preberat to co ja potrebujem a v casoch ako to mne a jemu vyhovuje, to mi nepride ako kurz.
@autorka, este dam tip, ja som si tak nasla aj ludi na Italki (daj do google) najdes si tam niekoho na cudzi jazyk a na tvoj level. mozes s nimi rozpravat o hocicom alebo sa venovat aj gramatike. Je ich tam mnoho, rozne ceny, z celeho sveta, treba hladat takeho co ti vyhovuje
@enmery podľa mňa si nesprávne pochopila čo správne radí @daja07 - individuálne lekcie online s certifikovaným lektorom je úplne iná úroveň výučby a môžeme, resp. môžete sa hádať či to je alebo nie je kurz (za mňa je kurz niečo skupinové, čo je v rozpore s individuálnou výučbou) 😊
@autorka - ak chceš trénovať najmä konverzáciu tak jednoznačne odporúčam Preply (ale aj na gramatiku a čokoľvek iné čo treba zlepšiť). Moja dcéra má 10r, úroveň potvrdenú testom má B1/B2, je silný introvert a 2 roky mala Angličana ktorý ju chodil ku nám domov učiť 1:1. V lete sa žiaľ vrátil späť do UK a tak som skúsila Preply a teda môžem len odporúčať, u nás je to veľký úspech - máme výbornú lektorku na prvú voľbu. Bežne sa vo svete takto vyučujú aj deti, teda dospelí to zvládnu o to viac. Na Preply si vieš nájsť lektora presne podľa svojich požiadaviek a potrieb, samozrejme to vychádza neporovnateľne drahšie na hodinu, ale ten efekt oproti kurzu je diametrálne odlišný. Ja ak by som sa mala v 21.storočí učiť ešte nejaký jazyk, tak jednoznačne native speaker cez takúto jazykovú platformu + samostudium. Žiadne kurzy, žiadny slovenský feedback, už je iná doba a iné, efektívnejšie možnosti.
Ahoj. Poradím ti ako človek s vyše desaťročnými skúsenosťami s ľuďmi, ako si ty - lebo to, čo popisuješ, počúvam od každého druhého 😁 Teda žiaden strach, si vo veľmi bežnom rozpoložení.
Píšeš, že angličtine vo filmoch/seriáloch rozumieš tak na 70-80%. To je super. Je čas vypnúť titulky, aby si precvičovala viac uši ako oči. Keď padne nejaká hláška, ktorá ťa zaujme, pokojne daj pauzu a zopakuj to po postave. Takisto podcasty.
Ďalšie tipy, ktoré tu padli, sú tiež ok - prečítaš si niečo po slovensky, skús si to prerozprávať vlastnými slovami po anglicky. Komentuj si v hlave rôzne situácie, s ktorými sa stretávaš (keď ideš napr sama ulicou, čo vidíš, akí sú tam ľudia, čo sa tam deje atď) takto okrem iného zistíš, aké slovíčka ti chýbajú a môžeš si ich doplniť.
Ďalšia vec, hovorím tomu Shower Talk. Poznáš tie situácie, keď ťa niečo (často nepríjemne) zaskočí a ty si potom v sprche situáciu znova prehrávaš a prichádzaš s nápadmi, čo si vtedy mala povedať, ako si to mala povedať, ako by si tú drzaňu uzemnila, ako by všetkým padli sánky? 😁 Tak to skús v angličtine. Nemusí to byť ani vypätá situácia, stačí bežné veci. Predstav si, ako by to celé znelo, keby si v danej situácii "prepla zvuk" ako dabing v telke? Trénuj si to takto.
Čo je ale najdôležitejšie: čím skôr si nájdi niekoho na konverzáciu. Rozumiem, hanbíš sa, cítiš sa možno až hlúpo. To je ok, nevadí 😁 Potrebuješ, aby ťa niekto opravil, dal ti spätnú väzbu. Trénovať sama so sebou je lepšie ako nič, ale môžeš si tak vryť do hlavy nesprávne vyjadrovanie či "slovenské vzorce". Neskôr sa to bude preúčať komplikovanejšie a riskuješ, že budeš znieť ťažkopádne. Želám veľa odvahy aj šťastia 🤍
@enmery
@daja07
rozumiem ako to obidve myslíte. Ja to škatuľkujem jedným slovom "kurz", ale samozrejme sa to dá oddeliť. Skôr by som šla do online konverzácií s 1 človekom. Čiže nie kurz v zmysle ísť medzi skupinu ľudí a speakovať. Lebo toto by ma viac obmedzovalo, málo by som sa dostala k slovu a zároveň som málo priebojná a "ukecaná". A ja potrebujem čo najviac rozprávať 🙂
@enmery
@denk
toto sú veľmi povzbudzujúce komentáre. Ďakujem. Naozaj asi bude lepšie prekonať sa, možno na začiatok skúsiť slovenského lektora a neskôr už sebavedomo s native speakerom. @denk ďakujem za rady, dobre sa to počúva od niekoho z brandže. Máš pravdu, že si treba uvedomiť, že lektor sa s podobnými ľuďmi ako ja stretáva bežne a nie je tu od toho, aby si robil posmešky.
tak mi napis spravu mozme najprv zacat pisat ako si chcel, mne to tiez pomoze 🙂
Vo všetkej komunikácii si taká ustráchaná alebo len cudzí jazyk?Toho lektora si daj, sama online bez videa, mal by to byť na začiatok Slovák, úprimne mu predtým oznámiť, aký máš problém-ver mi, oni sa s tým stretávajú denne, je to ich práca. Pomôže Ti. Keď si uveríš a rozhovoríš, native speaker.
@enmery ale nie. nie som bežne ustráchaná. Je pravda, že nemám potrebu rozprávať sa s ľuďmi, ale nie je to sociálna fóbia 🙂 Ak by som si mala vybrať či ísť na obed s ľuďmi (predovšetkým neznámymi) alebo sama, tak za lepšie strávený čas považujem obed osamote 🙂 Pracujem s ľuďmi, klientmi, bežne sa rozprávam, telefonujem, smalltalkujem. Takže súvisí to skôr s cudzím jazykom.
@lanka999 skúsim večer ak stihnem ;)
Aha, chápem. V tomto prípade hovoriť si vety Ti fakt nepomôže. Nájdi si toho lektora 1-1 výučba a povedz o svojich strachoch.Ja si myslím, že si lepšia ako si myslíš. Vieš, ako hovoria psychológovia, svoje strachy porazíš jedine tým, že sa im postavíš. Potvrdzujem-bála som sa lietať a teraz lietam vkuse🙂Začalo to prvým letom. Takže, go for it, girl💪
Jazykový pobyt🙂 ucit sa jazyk v krajine kde sa nim hovorí. Takto som išla na španielčinu ako úplný začiatočník. Po mesiaci som mala super základy. Ostala som v krajine par mesiacov, nasla si prácu ale pouzivala som angličtinu. Keď som sa vrátila domov nasla som si španielskeho lektora na individuálne hodiny. Po roku som si nasla prácu v korporáte len vďaka druhému jazyku- španielčine. Investuj do seba . Ľudia cestujú aj v 40 tke. Základ je - nebáť sa! stojí to za tie prachy. A vieš aj ušetriť.
Moja dcera presne uci/doucuje online ludi ako si ty, 10r skoly a hanbia sa rozpravat. Ja som taka ista, ked ma zaskocia vykoktam sa ale ak viem ze bude angl potim sa dopredu 🤣🤣🤣. Vravela mi ze sa proste rozpravaju, trenuju situacie napr small talky na konferenciach
Zacni si pisat s umelou inteligenciou (on ti aj opravi tvoje vety co napises)a tam neskor mozes aj s nou rozprávať su aj na to rozne apku napr language reactor

Presne, v Austrálii som spoznala veľa ľudí a paradoxne mi utkveli v mysli 2 brazílčania-tí rozprávali ale že tak zle, že aj človek s prvým kurzom anglického jazyka bol lepší☝️🫵...asi do polroka boli najlepší v triede a živote, lebo sa NEBÁLI hovoriť a trepnúť bársakú koninu. A vieš čo?Nikto sa nikdy nasmial z nich, že si nepovedal korektne ten alebo ten čas. Ale zato ich všetci milovali za ich snahu a otvorenosť. Musíš hovoriť, s niekým. Zaplatiť si lektora ja oslobodzujúce, oni sa stretávajú s ľuďmi ako ty, s blokmi. Môžeš si 3000 dní hovoriť vety pre seba, ale ku komunikácii v danom jazyku Ťa paradoxne posunie len komunikácia.