Ako zlepšiť schopnosť učiť sa v strednom veku?
Mam 45 rokov a dala som sa na studium , ale zistujem, ze mi to uz vobec nepali. Absolutne neviem do svojej hlavy dostat ucivo, ktore sa mam naucit🙈 Vsade citam, ze zeny studuju aj po 50-tom veku zivota. Chcela som sa dovzdelavat a urobit si vyssie vzdelanie, ale ako zistujem moje mozgove bunky asi pomaly odumieraju😃 . Zeny viete poradit, nieco, co by tie moje mozgove bunky nakopli aspon trosku?😃.
Ak si netrénovala hlavu celé roky, tak verím, že je to ťažké. Chce to len čas, aby si hlava opäť zvykla a musíš si nájsť štýl učenia. Čítaj, počúvaj podcasty, športuj, proste nech je hlava aj telo aktívne. Zvládneš to, základ je, že chceš, takže to zvládneš. 😉
@lupajole tiež som si dorábala ďalšiu školu v podobnom veku a presne si pamätám, aké boli ťažké tie začiatky. Mňa motivovalo to, že som mala aj o 10- 20 rokov starších spolužiakov,som si povedala, keď to dali oni, musím aj ja. Pritom ešte 3 relatívne malé deti, dalo to zabrať. Ale našla som si systém, zo začiatku som sa musela veľmi nútiť do učenia, podvedome som robila všetko iné, len nie učila sa. Nikdy som nemala tak vyupratovaný dom 😁. Postupne som sa do toho dostala a prekvapivo mi aj to učenie išlo stále ľahšie a rýchlejšie.
Takže moja jediná rafa je - vydrž, uč sa, to sa poddá a pôjde to. Držím palce.
Vyčisti si telo od toxínov a posilni imunitu probiotikami, užívaj rybí olej.
Budeš mať viac energie, lepší spánok, zlepší sa ti sústredenie aj pamäť.
co ja viem, ja sa fakt ucim cely zivot, aj po VS, nikdy to v podstate neprestalo...
Nvm ale to skôr závisí, aký si typ človeka a čo si všetko robila pred tým. Ja čítam a vzdelávam sa stále a to nemusím ani do školy.. Rada čítaš? Píšeš? Rozprávaš sa? Aké metódy učenia sa preferujes?
@lupajole Verím, že je to ťažké, zase sa takto učiť. Určite je dôležité nájsť si svoj spôsob učenia, ktorý bude fungovať a je v poriadku podporiť mozog doplnky, či už sa jedná o omegu 3 alebo tablety, čo zlepšujú plasticitu mozgu, a tým aj pamäť, napr. brahmi alebo lion's mane (hericium). Prechádzky tiež môžu pomôcť. Usporiadať prostredie, tak ako človek potrebuje apod. Je to veľmi individuálne.
@kaktusik007 no tak to budes potom ako ja v 48ke 🙂 studovat...ja ale studujem furt (teraz na dvoch VS zaroven idem dve rozne veci - v BB a NR, tu matiku v NR, ved napis do spravy co ta zaujima)...este si chcem spravit znova statnice z jazykov (mam nj a aj obe C1), lebo moje dve zo zahranicia mi tu v skolstve neuznali, takze potom to obrok, ked skoncim terajsie studia lebo planujem ucit na bilingualy
Skús cvičiť, aby sa ti prekrvil lepšie mozog, dávaj si lyžičku glukózy. A hlavne zistí aký štýl je tí najlepší. Počúvanie, čítanie alebo písanie. Lepšie sa učí, keď si čítaš nahlas...vnímaš to dvojmo zvukom aj zrakom. Tiež pomáha prepisovanie textu. Alebo si to nahraj a počúvaj viackrát.
Uč sa pravidelne po menších častiach. Ono nabehnes do toho, chce to len čas.
@lupajole nootropil.
Voľno predajný liek na podporu činnosti mozgu. Prekticky bez relevantných vedľajších účinkov.

Ahoj, ja odporucam si fakt den a tiez aj studium planovat. Nic narazove, ale nejaka pravidelna baza - nepises akou formou studujes ale predpokladam ze bud vikendy alebo piatky....u mna to funguje tak ze mesiac pred skuskovym sa ucim, ale ak mi nieco nie je jasne tak si v sobotu pozriem co sme v piatok prebrali (studujem matematiku)..dost pomahaju i videa na youtube. Ja to vnimam opacne - co by som zato dala sa vratit v case a studovat s tymito podmienkami co teraz su. Neobmedzene moznosti, co sme mi bohuzial nemali.