icon

Ako zvládnuť nezáujem o štúdium a zachovať si študentský status?

rs33333
25. jan 2025

Dobrý deň, chcem sa opýtať či sa niekto už stretol s tým, že ho vysoká škola nebaví, chce prestúpiť, ale zároveň nechce odísť a stratiť status študenta. Zaujímalo by ma teda či už niekto skúšal ísť na minimálne počty kreditov, aby sa to rok udržal a či to poprípade vyučujúci riešia..?

lindous
25. jan 2025

Úplne bežne sa s tým na VŠ stretávame, vyučujúci nemajú dôvod to riešiť…neriešili to pri mojich spolužiakoch, keď som študovala a neriešim to ani ja dnes, dostanem zoznam študentov, ktorí majú chodiť do mojej skupiny, kto mi tam nechodí, tak mi proste nechodí, je to jeho vec 😅

rs33333
autor
25. jan 2025

@lindous ďakujem za odpoveď

rs33333
autor
25. jan 2025

@lindous Keďže máte skúsenosti, môžem sa ešte opýtať či je možne dosiahnút v letnom semestri dostarok kreditov, keď teraz pôjdem na minimálku? Poprípade keď teraz treba 12 lreditov, ktoré už mám a v letnom 32, spočítava sa to dokopy?

lindous
25. jan 2025

V štúdijnom poriadku pozeráš koľko kreditov potrebuješ na postup do ďalšieho ročníka a tie sa sčítavajú za zimný aj letný semester... u nás je to napr. 40, ale ideálne je si za rok zapísať aspoň 60 kreditov t.j. 30 na semester, čiže ono by nemal byť problém zapísať si predmety za dostatok kreditov, ale treba pozrieť ročenku, že aké predmety ťa čakajú a za koľko kreditov, či ich zvládneš, zvážiť, že nejaký možno nespravíš a teda mať aj niečo do rezervy a tiež či tam nie sú nejaké prerekvizity, ktoré keď teraz odignoruješ, nebudeš si môcť niečo zapísať... určite je lepšie, teraz nazbierať viac, keď už si si to odchodila cez semester a posnažiť sa preliezť skúšky, lebo v letnom to nebude o nič jednoduchšie... ale teda pôvodne som myslela, že chceš prejsť len do letného semestra (na čo si podmienky podľa toho čo hovoríš už splnila) a ten už nechodiť vôbec.. tam sa ti môže ale stať, že nejaký ten mesiac študentom nebudeš, záleží kedy robí štúdijné kontrolu kreditov

n3la
25. jan 2025

Ahoj, a nechceš už teraz poslať prihlášku na inú školu? Pretože aj keby teraz prestaneš chodiť do školy tak po semestri sa nevyhadzuje, až po ukončení akademického roka čiže niekedy na začiatku septembra. Načo tam chceš byt ešte rok?🙂

lindous
25. jan 2025

@n3la V prvom ročníku sa vyhadzuje aj po zimnom semestri, aspoň na väčšine VŠ čo viem, ale to sa autorky netýka, keďže píše, že podmienky na postup do letného už splnila... a napríklad u nás je kontrola kreditov na konci letného hneď po skončení skúškového, čo je koniec júna, spolužiakom, ktorí to takto spravili a v letnom už nechodili, prišlo rozhodnutie u vylúčení už v júli a teda august museli riešiť ako samoplatci alebo na ÚP... ono ten mesiac nie je asi nič hrozné a človek to vie vykryť, len teda, že to nemusí byť až na začiatku septembra... určite by pomohlo keby autorka uviedla aká VŠ, prípadne sa informovala u starších priamo odtiaľ 🙂

rs33333
autor
25. jan 2025

@n3la Moja situácia je taká, že som na škole, ktorá ma nebaví, ale chcem tu rok vydržať, aby som nemusela behať po úradoch a stratiť ten status študenta a nárok na sirotský dôchodok, keď v septembri pôjdem na inú školu…prihlášky si idem poslať, len sa snažímtam udržať rok

n3la
25. jan 2025

@lindous Ano jasne máš pravdu zavisi to od konkrétnej VŠ, ja mam skúsenosť len s UKF v Nitre kde som prestala chodiť do školy už v novembri, nebola som na žiadnej skúške a teda nič mi neprišlo odhlásila som sa až sama niekdy v máji, keď som bola prijatá na inú školu. No ale druha vec je ta, že budeš pravdepodobne potom platiť školné pretože prekročíš dĺžku dobu Bc štúdia 😕

rs33333
autor
25. jan 2025

Chodím na právo UK

rs33333
autor
25. jan 2025

@n3la to školné sa platí hneď keď prídem do 1.ročnika?

lindous
25. jan 2025

@rs33333 Školné budeš platiť až v treťom ročníku - keďže to bude tvoj 4. rok bakalárskeho štúdia a bezplatné sú len 3, je jedno, či budeš alebo nebudeš pokračovať v letnom semestri, tak či tak platíš celý rok... ale podľa štúdijného poriadku novej VŠ môžeš pozrieť či sa vieš odvolať a požiadať o odpustenie alebo zníženie, či už pre dobrý prospech alebo zo sociálnych dôvodov a ďalšie, ja som na UK žiadala a aj mi vyhoveli.. keďže píšeš o sirotskom dôchodku, myslím, že máš šancu na odpustenie, ale opäť bude záležať od školy kam ideš a či tam takáto možnosť je

n3la
25. jan 2025

Ano ako je napísané vyššie keďže píšeš že máš sirotské, nemáš tým pádom aj sociálne štipendium? Ak áno tak by si potom školne platiť vôbec nemala alebo nie v plnej výške🙂. Ale teda s vš v Bratislave nemám žiadnu skúsenosť či to nemajú nejak inak.

marianarem
25. jan 2025

@rs33333 Ja ucim na VS a toto neriesim, je to vec kazdeho studenta. Na druhej strane si myslim, ze ked uz tam si, tak preco sa nieco nenaucit? Teda ak sa na tej skole aspon ako-tak kvalitne vyucuje. Vsak vyuzi prilezitost, mozno to nie je extra zaujimave, ale nikdy nevies, kedy sa ti to zide, kazda vedomost moze byt uzitocna.

maya_hi
28. jan 2025

@rs33333 moja dcéra takto fungovala ale v Česku. 2.semester už išla na pol plynu, tam nič neriešili, jednoducho neurobila skúšky, na konci roka požiadala o ukončenie štúdia a zároveň už bola prijatá na druhú školu. Takže aj leto bolo vykryté (prídavky, poistenie...)

maya_hi
28. jan 2025

@marianarem na druhej strane, ak chce ísť na iný odbor je lepšie ak sa už zdokonaľuje v tom a nestráca čas s niečím, čo mu nesadlo. Nehovoriac o tom, že si môže nájsť brigádu, privyrobiť si radšej, ako kdesi vysedávať