Ako zvládnuť písanie bakalárskej práce bez stresu?
Ahojte, začínam už pomaly písať bakalársku prácu a zisťujem, že som asi fakt hlúpa. Tému mám viac než zaujímavú, neprebádanú, má fakt potenciál pre budúci výskum. Celkový proces zháňania zdrojov a archívnych prameňov ma celkom bavil. Dokonca som sa tešila ako to celé už raz bude všetko pokope. Ale došlo na písanie…lebo by som už mala začať. A akosi sedím už pol hodinu nad jednou vetou. A zdá sa mi to úplne nereálne, že toto raz všetko napíšem. Sedím, listujem v knihe a mám úplne vypnutý mozog. Dosť ma to trápi. Lebo sa veľmi stresujem. Vôbec nenachádzam žiadne správne slová, ktoré chcem povedať. Možno som moc veľký idealista a všetko by som hneď chcela mať na prvý pokus dobre napísané (viem, že to tak nefunguje). Reálne mám chuť sa na to vykašlať. Neexistuje, že to skoro všetcia zvládli a ja by som to nezvládla…😔
Máš osnovu?
@anonym_autor neboj sa, zvládneš to aj ty. Podstatne je, ze ta tema bavi, ze ma dobry potencial, to je zaklad. Len musis trochu upustit od perfekcionizmu alebo idealizmu, ako si to nazvala. Ked ti nenapadaju dobre vety, spis si nejake napady, postrehy, okruhy, kludne aj v bodoch, odrazkach, nekompletnych vetach. Ucese sa to postupne. Rozmyslaj nad tym tak "nezavazne", nie ze teraz budes dve hodiny sediet a nic ti prave v tej chvili nenapadne. Niekedy dobre myslienky prichadzaju v hocijakych inych situaciach, len nie, ked sedis v pokoji za stolom a mas prave vyhradeny cas na pisanie. Porozmyslaj nad nejakymi hlavnymi okruhmi, k nim si urob hocijake kostrbate poznamky, ale tie sa ti urcite lepsie rozvinu neskor. Poznam ten pocit, ked to na zaciatku vyzera strasne abstraktne, ze nevies, cim zacat, preto hocijaky základ je dobry. Len sa treba tak nastavit, ze to nepojde automaticky na posedenie, tak to aj prijat. Drzim palce.
@eleanor2510 hej🙁 práve to, že nechcem si tú prácu pokaziť. Mám pocit akoby som sa bála tej klávesnice čo i len dotknúť a napísať nejaký nezmysel. Inak áno, toto sa mi stáva, že ja mám tých myšlienok v hlave veľa. A veľakrát mi napadnú práve v takej nevhodnej chvíli kedy nemám pri sebe možno PC alebo si to nemám kde úplne zapísať. No budem musieť niečo skúsiť. Aspoň poznámky nejaké.
Hahhh takto sa citila vacsina z nas🤣a povacsine z takychto pocitov vznikli najlepsie zaverecne prace obodovane aj na 100b😃 ked mas vetu, vzdy si ju povedz/prerozpravaj laicky, akoby si niekomu vysvetlovala, spajaj vety, rob vycucy, venuj sa podstate
Robíš aj výskum? Polož si otázky, na ktoré chceš dostať odpovede (Rozbijem orech, keď po ňom udriem kladivom? Rozbijem ľahšie vlašský, lieskový?) Na nich postav hypotézy, ktoré by si chcela dokázať. To bude osnova. A potom ku každej hypotéze/bodu napíš, čo si zistila. Hocijako, rozhádzane, potom podopĺňaš, usporiadaš.
Nikdy som nemala taky poriadok, ako pocas pisania bakalarky a diplomovky ;) neboj, zvladnes to. Cim blizsie bude termin odovzdavky, tym lepsie budes pisat ;)
Ja si myslím že najťažšie je začať...A potom to uz pôjde. A hlavne to stále môžeš este spracovať, opraviť, doplniť atď...aká je téma?
Ja si myslím že najťažšie je začať...A potom to uz pôjde. A hlavne to stále môžeš este spracovať, opraviť, doplniť atď...aká je téma?
@vilma7 literárnovedná
Toto nerooob, prosim😆🙈, ja som som pisala svoju zaverecnu pracu, tak prvotne pisacky boli vzdy taky nastrel. Hlavne bolo si urcit najprv nejaku logicku naslednost kapitol, nasledne o com bude dana kapitola a z coho bude zlozena… niekedy som tiez takto zamrzla - vtedy som k danemu odstavcu len napisala, comu sa tam chcem venovat, aky zdroj, atd… a sla som dalej 🙂 Nestoj zbytocne na malickostiach, lebo prace mas pred sebou este dost a potom budes na poslednu chvilu stresovat 🙂
Nejako skoro začínaš, nie? Ja som začala v januári a to v porovnaní so spolužiakmi bolo celkom skoro 😁
Keď som začala, miestami som chcela revať 🤣 neboj, hlavne začni a potom to už pôjde samo. Veď nepíšeš na písacom stroji, môžeš kedykoľvek mazať a meniť vety ako len budeš chcieť 😊
Nejako skoro začínaš, nie? Ja som začala v januári a to v porovnaní so spolužiakmi bolo celkom skoro 😁
Keď som začala, miestami som chcela revať 🤣 neboj, hlavne začni a potom to už pôjde samo. Veď nepíšeš na písacom stroji, môžeš kedykoľvek mazať a meniť vety ako len budeš chcieť 😊
@baboobchod nooo možno je to trošku skoro ešte. Ale odo mňa už niečo chce vidieť napísané😅 veľká väčšina ešte nezačala…niekto nemá ešte ani zdroje.
Pokoj, zatiaľ ti stačí osnova a pár bodov k nej. Určite od teba teraz nechcú celú kapitolu.
@anonym_autor aký máš odbor?
ja tak stojim na druhej kapitole 🙂 prvu som dala este v juli / auguste... a odvtedy sa snazim spojit so skolitelom, nech sa mi na to pozrie - no nula bodov... tak asi zacnem uz pisat aj druhu kapitolu.. . zatial si ked ma cosi napadne iba poznacim na listocky, a tie mam tu v jednom euroobale.... potom si k tomu hold budem musiet sadnut a ist 🙂 ale pocit, ze neviem ako zacat, uplne chapem a poznam --- mne pomohla kamoska, tu citujem v prvej vete --- ... chapeme ako ...., X sa na to pozera takto a takto, zatial co Y hovori ze... a potom som sa uz odrazila a nejak to slo 🙂
@anonym_autor pis, co ta napadne, potom poprehadzujes, opravis, vyhodis, doplnis
Ak máš dnes blok, zatvor PC a choď von. Daj si prechádzku rýchlou chôdzou. Keď prídeš domov, vety ti pôjdu samé. Mne ešte pomáha 2deci červeného. Nie menej ani viac, ani biele ani ružové, musí byť červené. Tak mi potom idú prsty, ani neviem ako, ide to samé. Držím palce.
A prinajhoršom ešte vieš čo môžeš? Napíš do ai. Všetky myšlienky ako ti idú bez ľadu a skladu a daj mu úlohu, nech tomu dá zmysel a formu. Potom to nekopiruj, ale zas prepis svojimi slovami.

@anonym_autor neboj sa, zvládneš to aj ty. Podstatne je, ze ta tema bavi, ze ma dobry potencial, to je zaklad. Len musis trochu upustit od perfekcionizmu alebo idealizmu, ako si to nazvala. Ked ti nenapadaju dobre vety, spis si nejake napady, postrehy, okruhy, kludne aj v bodoch, odrazkach, nekompletnych vetach. Ucese sa to postupne. Rozmyslaj nad tym tak "nezavazne", nie ze teraz budes dve hodiny sediet a nic ti prave v tej chvili nenapadne. Niekedy dobre myslienky prichadzaju v hocijakych inych situaciach, len nie, ked sedis v pokoji za stolom a mas prave vyhradeny cas na pisanie. Porozmyslaj nad nejakymi hlavnymi okruhmi, k nim si urob hocijake kostrbate poznamky, ale tie sa ti urcite lepsie rozvinu neskor. Poznam ten pocit, ked to na zaciatku vyzera strasne abstraktne, ze nevies, cim zacat, preto hocijaky základ je dobry. Len sa treba tak nastavit, ze to nepojde automaticky na posedenie, tak to aj prijat. Drzim palce.