icon

Ako zvládnuť stres zo skúšky a uvoľniť sa?

1. jan 2025

Ahojte, akurát mám skúškové. Ide o to, že ma chytil neskutočný stres z jednej skúšky, ktorú mám mať o 8 dní. Som druháčka a celé skúškové v prvom ročníku bolo maximálne v pohode. Nie som nejaká veľká stresérka. Všetky skúšky som vždy dala na prvý pokus. Ale čo sa týka tejto jednej skúšky tak sa strašne stresujem a bojím, že sa nestíham všetko naučiť lebo je toho extrémne veľa. Už som sa učila tak 4 dni a zisťujem, že vlastne veľa toho neviem. Všetko sa mi tak nejak zlieva dokopy. A obávam sa, že z tých nervov sa nebudem vedieť ani dokopať k učeniu lebo stále budem mať v podvedomí, že nestíham, že som pod časovým tlakom. Fakt neviem ako sa upokojiť. Vždy myslím len na to, že čo neviem, nie na to, čo už viem. Prisahám, že už tie myšlienky na tú skúšku hraničia s nejakou obsesiou. Aj keď si dám napr. oddych…nikdy neviem vypnúť. Vždy to mám v hlave. Tak ja neviem, ako ci pomôcť a dať sa do pohody lebo takto to asi nedám😕

valeriana79
1. jan 2025

Nedám ti žiadnu dobrú ranú k metodike učenia ani zbavovania sa stresu.
To, čo práve prežívaš, skús brať ako veľkú životnú skúšku - do mnohých situácií v budúcnosti budeš musieť ísť bez dostatočnej prípravy a bude tam veľa "neznámych".
V tomto momente mi napadlo, či nemáš sklony k perfekcionizmu, pretože ten dokáže takto vyšpičkovať stres.
Iste, vysoká škola je o vedomostiach v danom odbore, ale ja som na štúdium vždy nahliadala v prvom rade ako na "trenažér" do života. Teda ako urobiť maximum pre to, aby som uspela, a zároveň zachovať chladnú hlavu, aj keď si uvedomujem, že na mnohom by ma vyučujúci mohol chytiť.
Najdôležitejší je mindset a myslím, že si to aj uvedomuješ.
Kedysi som si vravela, že takmer každá chyba sa dá napraviť, a tak sa netreba báť tie chyby robiť. V tomto kontexte mám na mysli aj mentálnu prácu s najhorším scenárom: Čo by pre teba znamenalo, keby si neuspela a musela skúšku opakovať? Si zvyknutá byť úspešná na prvý pokus? Atď.
Život nás vie poriadne otestovať aj vyobracať. Keď čelíme niečomu, čoho sa bojíme, je spočiatku ťažké zachovať pokoj. Ale ak práve na tomto začneš teraz pracovať, v ďalšom živote akoby si našla. Držím veľmi, veľmi palce!

koniarova
1. jan 2025

Ešte máš 8 dní. Veď to je neskutočne veľa. Naplanuj si na každý deň učenie aj opakovanie. Žiadne omáčky, základné veci.

glade22
1. jan 2025

Neboj sa, veď za tieto 4 dní si si to prešla, to je presne na to, aby si zistila, kde sú tvoje slabiny. Ďalších 8 dní máš na to, aby si sa na ne zamerala a vyšperkovala to do dokonalosti 🙂
Viem, že je to únavné a každý to chce už mať z krku, ale aj keby si mala skúšku opakovať, nič také hrozné sa nestane 🙂 akurát budeš musieť zase sadnúť za knihy
Držíme prsty
PS: mám za sebou VŠ, kde sa na skúšky učilo aj mesiac na jednu 😉

autor
1. jan 2025

@koniarova aj ja sa tým vlastne celkom snažím upokojovať, že 8 dní je ešte celkom veľa. Lenže ja sa nejak dlho ani neviem učiť ako niekto, že napr. dáva aj 10 hodín denne. U mňa sú to tak možno 4 hodinky. Je to celkom veľké kvantum a hlavne aj veľa memorovania, to je to, čo sa mi strašne pletie😅 ináč by to bolo v pohode

autor
1. jan 2025

@glade22 ja som si už aj ponadávala, že prečo som sa nezačala učiť napríklad mesiac vopred😕 priebežne som sa asi až tak neučila, neviem, ale chodila som na všetky prednášky aj semináre z tohto predmetu lebo ma bavil, aj knihy som niektoré čítala, ktoré sme mali čítať. Čiže aspoň som vždy vedela o čom sa bavíme a bola som v obraze. Ale aj tak som asi urobila blbosť, že som sa nepripravovala skôr.

autor
1. jan 2025

@valeriana79 nooo, asi tie sklony k perfekcionizmu mám😅 ale zas vždy som sa riadila takým mindsetom, že ja všetko dám. A tak aj bolo. A nejako som sa vtedy nestresovala. Stať by sa nestalo nič, kebyže ju opakujem, len by som už rada mala pokoj, pretože na ten ďalší týždeň mám dve iné skúšky (tiež nie úplne najľahšie).

lukbe
1. jan 2025

4 hodiny denne sú málo. Zbytočne sa zatazujes písaním na mk a rozpitvávaním problému. Ten pocit pri učení, že nič neviem, je asi u každého pred skuskou. Skús si dávať pauzy, malú prechádzku a učiť sa aspoň 12 hodín.

autor
1. jan 2025

@lukbe tiež si myslím, že by som sa mala učiť viac. Vždy mám také ideály ako dám aspoň 8 hodín…ale toľko nevydržím. Maximálne tak 5 hodín, žiaľ😐

lukbe
1. jan 2025

Hmm, tak ty vieš, snaž sa teda, ako sa dá. Sú rôzne typy, niekto sa učí par nocí pred skúškou, niekto 1 noc, niekto týždeň, ja som sa učila asi 12 hodín denne pár dní. Vopred si si to mala rozpocitat, ak to máš takto. Nech sa darí.

lucka243
1. jan 2025

ak sa na to naozaj necítiš, môžeš sa prehlásiť na neskorší termín, ale osobne by som aspoň skúsila tento, uvidíš, ako to bude prebiehať, aký bude štýl otázok, možno to bude oveľa lepšie ako si predstavuješ a dáš to ľavou zadnou, ale 4 hod denne sa učiť je ozaj málo...ja som sa zvykla učiť ozaj celé dni, prípadne niekedy som sa učievala noci...treba zabrať..a pri najhoršom máš ešte dva pokusy...ja som skoro všetky skúšky dala na prvýkrát a zle som znášala, keď sa mi stalo, že bolo treba opravný termín...ale to bola napr. fyzika, ktorú trištvrte ročníka neurobilo vôbec

autor
1. jan 2025

@lucka243 išla by som na neskorší termín, ale na tento je povinný prísť ale tak čo už...po nociach som sa nikdy nezvykla učiť, ja sa na to vždy nejak potrebujem vyspať lebo sa mi stáva, že potom ráno zistím, že keď som sa dobre vyspala tak sa to v hlave uležalo a je to tam. Čo sa týka štýlu otázok a typu otázok ten viem aký bude a aj tak sa obávam. A druhá vec je, či to vôbec budem stíhať všetko vypísať. Ja neviem či som proste fakt taká blbá alebo sa len neviem učiť....ale aj to, čo si myslím, že som sa naučila, tak mám pocit akoby zabudnem o pár hodín. Veľa ľudí tento predmet aj opakuje....je to literatúra 😅

lukbe
1. jan 2025

Príliš analyzuješ, uz som to písala. Nevŕtaj sa v tom, sadni si a uč sa, to bude najlepšie.

ber8uska8
2. jan 2025

Neskúšali ste aromaterapiu ? Esencialne Oleje a ich vône stimulujú mozog aj sústredenie sa. Možno sa bude niekto smiať ale sú o tom aj vedecké výskumy. Tak ako vás vôňa môže ukľudniť tak aj nabudiť.

libusak
2. jan 2025

Daj si panaka

tiffany18
2. jan 2025

Ja len tolkot, nie si v tom sama 🙂 Ja mám 6 dní na učenie a nič z toho neviem, hlavne nám pomenili otazky tak som na nervy. A to som externe a ešte do práce chodiť. A to mám prenesený predmet 😀 Ty máš ešte dosť času na učenie. Na tvojom mieste by som si dala deň pauzu, lebo presne, už sa ti to bude len zlievat dokopy a budeš domotana. A držím palce na skúške ✊🏻

bbshop
2. jan 2025

4h denne sú podľa mňa až až. Nestresuj. Mnohí sa učia 4h pred skúškou na poslednú chvíľu a zvládnu aspoň na Ecko. 😅