Aký odbor vybrať?
Ahojte, dcera pojde na sš buduci rok a nevie kde, bavi ju všeličo,technika, počitače aj šport a umenie, no nechce gympel, čo by ste jej poradili vy? Niečo v čom sa aj nájde práca ďalej.
technika, počítače- elektrotechnický smer, grafika, IT... umenie- pedagogický smer=učiteľka výtvarnej výchovy, ZUŠ, workshop, arteterapia...
V prvom rade je dolezite si uvedomit tieto nasledujuce fakty:
Znamky nie su v dnesnej dobe skutocnym odrazom inteligencie cloveka. Vo vacsine pripradov su nedobre znamky len odrazom lenivosti a zlej discipliny. Nemoze predsa clovek povedat, ze ja matiku neviem, neovladam, ked sa ucia len elementarne veci. Vela rodicov to automaticky beru, ze ak dietatu nejde urcity predmet, tak nemoze ist na skolu, kde tento predmet je prioritou. Je to hlupost. Kazdy predmet sa da podotykam s pomocou naucit. Avsak ak rodic nie je schopny alebo nema zaujem svojmu dietatu pomoct, tak samozrejme, ze dieta v tom predmete nebude mierit na najlepsie vysledky(samozrejme si nemyslim, ze to musite byt prave vy, len vseobecne uvadzam tieto realne fakty v praxi.)
Gymnazium je prostredie hlavne pre ziakov, ktori maju zaujem studovat pravo, medicinu apod. Na gymnaziu sa neuci prax, uci sa len teoria a laboratorne cvicenia nestacia. Ja mam len zle skusenosti z gymnazia a silne to v dnesnej dobe neodporucam, pokial nejde clovek na pravo a medicinu.
Co by ste mali urobit? Porozpravat sa so svojim dietatom. Nepozerat sa na znamky z predmetu, tie vobec ale vobec nie su podstatne a je absurdne sa rozhodovat na zaklade znamok. Ak ju bavia pocitace, ma vela moznosti, ale je dolezite si uvedomit, ze co ju na tych pocitacoch bavi ci len prezera socialne siete, pozera videa a hraje hry alebo realne ma nejaku mozno predstavu ze co moze byt programovanie za pojem, co to vlastne je, co to obnasa alebo ci ma zaujem sa skor zaujimat ako pocitac funguje alebo ako funguju siete a internet - to je to co je hlavne sa opytat dietata.
Zivot je nevyspytatelny, moze pokojne vystudovat pravo a pracovat niekde uplne inde, to je realita v zivote cloveka. Ja mam znameho, ktory vystudoval medicinu, ale vobec nie je v oblasti mediciny, o 180 stupnov iny odbor.
Dnes asi cielene sa o tom rozpravala jedna mamicka pri pokladni, tiez riesila tento problem, avsak stihla odist skor nez som jej stihol mozno poradit...
Zakladom vsetkeho je asi naozaj nastolit disciplinu a pristup k uceniu. A hlavne sa vzdelavat aj doma, nie len to co uci skola, pretoze to co uci skola je take to minimum, ktore je dolezite na to, aby sa preslo dalej rocnikom. Ak vie, ze ju bavi programovanie ak vie ze ju bavi matematika alebo chemia alebo biologia, tak nech sa vo volnom case tieto predmety uci dalej, do vacsej hlbky a hlavne jej musite v tom pomoct a plne ju podporovat. Pripravit si financie na kruzky, na doucovania a nikdy nepolavit v tomto smere.
Tak počítače, informatika, to si myslím že sa zíde dnes vedieť, nakoľko to ide stále dopredu.
Nie je to dobre uvazovanie avonladyba. Nemoze predsa clovek vykonavat povolanie len preto, ze je to dobre platene. Kto to robi, tak si nici svoj jediny zivot. Radsej nech robi TO co ho realne bude bavit, co ho bude naplnat, bude chodit do prace s usmevom, pretoze vykonava ekonomicky aktivnu cinnost, ktora ho naplna a je spokojny. Ked niekoho bavi strihat vlasy, nech je kadernik a skusi podnikat ak sa podari. Ak niekoho bavit vynasat smatie z kontajnerov, tak nech to robi.
Mna napriklad dnes zaujala reklama na bilingvalne technicke lyceum. Aj popis to malo zaujimavy
Reklama je len fabulacia, nezodpoveda skutocnosti. Ved sa treba porozpravat s dietatom, ale nie 5 minut a cau, ale si na to spolocne sadnut, povedat si, ze ake su moznosti apod...radsej si sadnut na 2-3 hodiny ako sadnut si na 5 minut a potom lutovat vyber v buducnosti.
@sorennielsen prave to že to dlhodobo rozoberame a nevie si vybrat, vela veci sa jej pači a bolo by jej to jedno v podstate, ale je skor umelecky typ
Ak vie krasne kreslit, moze ist na pocitacovy dizajn, hry, videa, filmy apod…

Všetky školy (okrem gympla) majú určité zameranie. Takže ona už musí vedieť, ktorym smerom pôjde. Ak sa dobre učí, tak práve gympel je na to, že po dvoch rokoch školy si môže vybrať určite predmety. Ale samozrejme,je to príprava na VŠ.