Architektúra - vysoká škola

bulok
10. jan 2022

Zdravím, chcel by som sa opýtať na váš názor. Študujem Pozemné staviteľstvo a architektúru a zaujímalo by ma či sa mi oplatí pokračovať. Štúdium je náročné, na strednej škole sme mali málo matematiky respektíve žiadnu. Teraz máme skúškové a matematiku pravdepodobne nedám, možno ak by ešte na Éčko. A k tomu ešte som stratený aj v deskriptívnej geometrii.
Aký je váš názor oplatí sa pokračovať v štúdiu a preniesť si predmety ?
A potom ešte oplatí sa študovať architektúru? Lebo pár ľudí ktorí to vyštudovali šli po štúdiu radšej niekde učiť alebo pracujú úplne niekde inde ako by mali robiť takúto náročnú a zodpovednú prácu.
Ďakujem za vaše názory

luccija
10. jan 2022

@bulok ak nie aký máš iný plán?prestup na inú skolu?Ja poznám pár architektov a všetci robia čo vyštudovali plus ešte aj učia.Ked si išiel študovať si vedel, že to je náročné a zodpovedne, ktorá škola nie je?ak to má byť pre teba niekoľko ročne trápenie a myslíš, že nepomôže ani doučovanie tak si vyber inú skolu.Ale architektúra je krásna a dobre platená práca a nemajú núdzu o pracu

h2
10. jan 2022

@bulok Ahoj, študuješ na STU? Neštudovala som pozemné staviteľstvo a architektúru, ale geodéziu a kartografiu. V ktorom si ročníku? Táto škola má pomerne veľký "odpad" študentov, proste mnohí to nezvládnu a buď odídu sami, alebo z dôvodu, že nespravia skúšky. Preniesť si predmety je úplne bežné, tiež som si tak viackrát prenášala. Dokonca je bežné predĺžiť si štúdium o nejaký ten rok (ja som síce napokon skončila v riadnom termíne, ale niekoľko mojich spolužiakov končilo o rok neskôr). Architektúra je ináč super odbor, čo sa uplatnenia aj finančného ohodnotenia týka. A určite má veľkú perspektívu.
(Deskriptívna geometria bol môj najobľúbenejší predmet! 😍 )

ivkazba
10. jan 2022

Oplatí oplatí... to ťažko povedať. Čo chceš v živote robiť? Ak ti profilové odborné predmety idú a chceš sa tomu venovať, tak oplatí za zamakať a študovať. Môj partner má vyštudovanú stavbarinu, začínal ako stavbyvedúci na menšej stavbe, potom na tunely, potom bol vo veľkej stavebnej spoločnosti výkonný riaditeľ a teraz je v predstavenstve medzinárodného developera. Ak by sa vzdal, lebo sa mu nechce učiť matika, tak by nič z toho nedokázal a nerobil by to, čo ho baví. Taktiež mám kamaráta, ktorý má vyštudovanú architektúru, po škole si so spolužiakom otvorili ateliér, samozrejme, trvalo kým si urobili meno, ale dnes okrem bežných vecí projektujú aj veľké vily. Čiže aj robí prácu, ktorá ho baví a aj dobre zarába. A ako sa píše vyššie, vedel si určite vopred, že toto je ťažká škola. Takže otázka je, prečo si išiel na túto školu. Ak preto, lebo sa tomu chceš venovať, tak sa zatni, makaj, rieš doučko. Žiadny úspech totiž nie je zadarmo, na každý úspech niečo stojí. Je na tebe, čo chceš v živote robiť a čo chceš dokázať. Nič poriadne zadarmo nepríde. Ak to chceš zvládnuť, tak to určite zvládneš.

katkamatka7
10. jan 2022

@bulok Ak dáš aj na E, tak to dáš. Ľutovať môžeš, že si sa ani nepokúsil. Prenášaj až to, o čo si sa dostatočne pokúsil. Venuj sa jednej skúške, keď ju dáš, venuj sa ďalšej. Deskriptíva si stratený bez vysvetlenia základu. Ale keď Ti to niekto vysvetlí tak, že porozumieš, stane sa fascinujúcou, zaujímavou a budeš chcieť vedieť ešte viac. Oplatí sa vložiť sa do toho, čo Ťa baví, nájsť aj v nepríjemnej situácii svoj vnútorný pohon, aby si dokázal vytrvať. Uplatnenie si nájdeš. Nevzdávaj to, bojuj, vytrvaj.

emm_i
10. jan 2022

@bulok Ahoj, zaujalo ma to, čo si napísal, že pár ľudí robí inde alebo ušili UČIŤ. Nepochybne, školstvo potrebuje ľudí, ktorí sú z praxe a som plne za to, aby aj na VŠ učili ľudia z praxe. Ale nepáči sa mi, že sa to istým spôsobom dehonestuje v zmysle: Ak nie som dobrý v niečom, tak idem ASPOŇ učiť, veď to zvládne každý!
Ak chceš učiť, prosím, choď to 5 rokov študovať (ver mi, učiteľstvo cudzích jazykov a aj odborných predmetov nie je med lízať) a venuj sa predmetom (napr. matika), ktoré by si učiť chcel. Nie je nič horšie, ako učiteľ, ktorý je v školstve iba preto, lebo sa nevie uplatnil kvôli náročnosti jeho vybraného odboru v nejakej práci a preto zvolí školstvo. Potom nám, ktorí o to naozaj máme záujem, držia miesto a de facto aj týmto sa úroveň školstva znižuje.
Ak som sa ťa (alebo niekoho) dotkla, mrzí ma to.
Osobne si myslím, že si vedel, do čoho ideš, architektúra (ale aj pozemníé stavy) bude vždy potrebné. Áno, je to náročné. Ale naozaj prosím, učiť nechoď.

bulok
autor
10. jan 2022

@h2 študujem na Unize, prvý ročník

h2
10. jan 2022

@bulok Ahá, tak s touto školou nemám skúsenosti, Ale tipujem, že ti bude podobné, ako na STU. Ak si ešte len prvák, tak to zváž, dobre si rozmysli, či chceš zostať a ak áno, potom na tom makaj. (U nás vypadlo po prvom ročníku, alebo počas neho, najviac ľudí.) Tí, čo prešli prvákom, už potom väčšinou zostali (síce ešte ich potom neskôr trochu vypadlo, kvôli jednému predmetu a jeho bližšie nemenovanému vyučujúcemu. ☹ )

katkamatka7
10. jan 2022

@bulok Predstav si, že si pred rôznymi budovami. Vybral si si jednu z nich na základe toho, čo si na nej videl zvonka. Prídeš dnu a tam sú schody. Schodiská, po ktorých máš ísť. Ideš krok po kroku nahor. Váhaš, či máš ísť ďalej. Či sa vrátiť nazad, ale zase to bude cesta po schodoch. Objavíš miestnosti, pozeráš si ich. Niektoré len nahliadneš, niektoré majú kreslá na sedenie, niektoré stoličky, inde počuješ hlasnú hudbu. Niekde cítiš závan čerstvého vánku. Prejdeš každou miestnosťou a utváraš si názor. A opäť ideš ďalej po schodoch. Podarí sa Ti vyjsť na najvyššie poschodie. Pozrieš sa dole na tú ulicu, kde si sa rozhodoval, do ktorej budovy vstúpiť. Uvidíš pohľad, ktorý si nemohol vidieť v čase rozhodnutia, ktorý si nevidel v žiadnej miestnosti. Pocítiš hrdosť na seba, že si sa rozhodol správne.

cickamon
10. jan 2022

zas neviem kolko ludi ti tu pise co tu skolu aj studovalo ale ked nedavas matiku a deskriprivu v prvom semestri budes dalej strateny este viac....prepac ze takto narovinu ale cela skola kazdy semester mas viac a viac matiky, fyziky, kreslenia, potrebujes mat iste schopnosti vidiet trojrozmerne v technickych vykresoch...nie len obycajne podlazia co vidia kupujuci ked stavaju dom ci budovu, ale rezy, detaily kotvenia, xy inych veci...ta skola je kazdym rokom tazsia, nie lahsia... pravdu je ze na stavbarinu treba mat aj iste predispozicie, nevystuduje to hocikto, nieje to o biflovani, musis tomu porozumiet. lebo ked nepocopis matike a spravis na E lebo "co-to opisem, nieco sa podari a dotiahnem teoriou", caka ta statika, ocelove konstrukcie, betonove konstrukcie kde budes mat este ovela ovela viac vypoctov a naspamat sa to nenaucis len budes musiet ucivo pochopit. u nas ako pisala vyssie h2 polovica skoncila v prvom rocniku, potom dalsia polovica z tych co ostali vdalsich rokoch stym ze vela ludi aj opakovalo rocnik a predlzilo si studium...pre predstavu zo 750 prijatych skoncilo ing max 100-ka, nevravim ze rovno to vzdaj...to nie, uplatnenie je potom super, ale poriadne to zvaz...vzdy je lepsie zist z kratsej cesty ako potom lutovat ze si vypadol v stvrtaku

katkamatka7
10. jan 2022

Kontrolná otázka: dokážeš podľa pohľadu na budovu zvonka zistiť, či má a v ktorých miestach výťah? Dokázal by si výťah navrhnúť do budovy, ktorá výťah nemá?
Keď z budovy vyjdeš von, budeš sa môcť dostať do tej istej budovy opakovane na tú istú stoličku, kde Ti kamarát vysvetlil princíp ?

bulok
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matabb73
10. jan 2022

Ja mám stavebnú fakultu na STU tiež odbor Pozemné staviteľstvo a architektúra. Od začiatku robím projektantku a mňa táto práca veľmi baví. S matikou som tiež mala problémy. V zime som ju spravila so šťastím, v lete až na tretí termín po mesiaci doučovania. Ja som našťastie deskriptívu vedela, mala som dobré základy zo strednej. V letnom semestri sme mali ťažkú ešte fyziku. Po prvom ročníku nás zostala polovica. Podľa mňa je prvý ročník najťažší, potom si zvykneš. Ja by som to nevzdávala a skúsila zabojovať.

matabb73
10. jan 2022

@cickamon ja nepoznám nikoho kto by vypadol v štvrtom ročníku. U nás sa to vytriedilo za prvé dva roky a potom už všetci doštudovali, čo chceli. Niektori odišli, lebo ich to nebavilo a išli na inú školu. Väčšinou na architektúru. Tiež som mala problém s matikou a so statických predmetmi vôbec. Ale je pravda, že priestorové videnie treba mať. S tým som našťastie problémy nemala. Nás skončila asi štvrtina oproti prvému ročníku.

katkamatka7
11. jan 2022

@bulok Nemám architektúru vyštudovanú. No môžem Ti potvrdiť, že ak nájdeš študenta, môže byť aj vo vyššom ročníku, ktorý bude ochotný sa Ti venovať, vysvetliť, na čo si máš dávať pozor, na čo svoju pozornosť upriamiť, veľmi Ti môže pomôcť. Neviem, či máš možnosť ísť na internát, či tam bývaš, vtedy je možnosť osloviť jednoduchšia. Na druhú stranu, v čase, keď som študovala, neboli možnosti internetového vzdelávania, kurzov, aké sú teraz. Aj obyčajne spojenie napríklad cez Skype, cez chat, kde môžeš konzultovať to, čo Ti nie je jasné.
A ďalšia vec: ak by si napriek maximálnemu úsiliu neprešiel ďalej, vyber si ďalšiu budovu.

ivanakaka
10. okt 2023

@luccija
@bulok narocna a zodpovedna praca to je thats true ale zdravotna sestra aj doktor ma tiez…

ivanakaka
10. okt 2023