icon

Budú spoplatnené dve vysoké školy naraz?

jessica6
6. okt 2025

Prosim poradi niekto. Googlim, ale akosi mam v tom gulas. Ak mam vystudovanu jednu VS (Bc. denne, Mgr. externe) a po rokoch chcem ist na druhu VS - denne studium, bude to spoplatnene? Dakujem

biba_18
6. okt 2025

môže to byť 500-3000€ na rok, ale záleží aká škola a aký odbor ...

chrobak7
6. okt 2025

@jessica6 Áno, budeš platiť za každý rok poplatok za nadštandardnú dĺžku štúdia. Poplatok záleží od konkrétnej školy.

januska12323
6. okt 2025

Aký guláš? Zadarmo školu si si už vyčerpala, budeš platiť každý rok.

jessica6
autor
6. okt 2025
@januska12323

Aký guláš? Zadarmo školu si si už vyčerpala, budeš platiť každý rok.

@januska12323 a ak som mala Mgr externe, za ktore som samozrejme platila, aj tak sa mi rata 5 rokov?Nielen to Bc denne?

melanta
6. okt 2025
@jessica6

@januska12323 a ak som mala Mgr externe, za ktore som samozrejme platila, aj tak sa mi rata 5 rokov?Nielen to Bc denne?

@jessica6 každý stupeň je zohľadnený zvlášť. Nárok na bezplatný Bc štúdium si vyčerpala, čiže budeš si ho platiť. Mgr stupeň študovala externe, čiže si ho platila, čiže si zdarma Mgr. stupeň neštudovala, čiže máš nárok na bezplalatné štúdium, ak ide o denné štúdium na štátnej VŠ.

melanta
6. okt 2025

@chrobak7
@januska12323 nečerpala bezplatné štúdium Mgr. stupňa, takže má na neho nárok, nepíšete teda správne.

melanta
6. okt 2025
@jessica6

@jessica6 mimochodom, nerozumiem, ako z toho môžeš mať guláš. Na stránke ministerstva školstva je to veľmi jednoducho vysvetlené, ako VŠ vzdelaná osoba by si mohla vedieť, že informácie sa overujú u oficiálnych zdrojov (či už ministerstvá alebo rôzne úrady). Človek sa potom vyhne internetovému gulášu.

jessica6
autor
6. okt 2025
@melanta

@jessica6 mimochodom, nerozumiem, ako z toho môžeš mať guláš. Na stránke ministerstva školstva je to veľmi jednoducho vysvetlené, ako VŠ vzdelaná osoba by si mohla vedieť, že informácie sa overujú u oficiálnych zdrojov (či už ministerstvá alebo rôzne úrady). Človek sa potom vyhne internetovému gulášu.

@melanta myslim, ze nielen ja neovladam tuto problematiku, evidentne viaceri maju v tomto medzery - vid nepravdive prispevky k tejto teme. Chcem ist na doktorske studium a tam napr uz vobec neviem ako sa berie Bc/Mgr, kedze ide o spojeny I. a II. stupen.

za7
6. okt 2025
@jessica6

@jessica6 ak mas nad 26 platis v akomkolvek pripade

melanta
6. okt 2025
@jessica6

@melanta myslim, ze nielen ja neovladam tuto problematiku, evidentne viaceri maju v tomto medzery - vid nepravdive prispevky k tejto teme. Chcem ist na doktorske studium a tam napr uz vobec neviem ako sa berie Bc/Mgr, kedze ide o spojeny I. a II. stupen.

@jessica6 neviem, čo je doktorské štúdium, o niečom takom čítam prvý krát. Ak máš na mysli doktorandské štúdium, ak bude denné, tak je bezplatné a dostávaš aj štipendium za činnosť, ktorú vykonávaš na fakulte.

myslim, ze nielen ja neovladam tuto problematiku, evidentne viaceri maju v tomto medzery - vid nepravdive prispevky k tejto teme - ale dotyční sa o túto problematiku nezaujímajú. Ty áno, takže naozaj nechápem, prečo máš ako VŠ vzdelaný človek problém vyhľadať si tieto informácie. Sú uvedené na stránke ministerstva školstva aj na stránkach univerzít. A rovnako nechápem, že chceš študovať doktorandské štúdium a napíšeš doktorské. Ani sa nebudem pýtať, čo a ako si študovala, pretože je to hanba. Ako doktorand počas denného štúdia budeš pravdepodobne aj prednášať mladším študentom. To je tragédia, ak im bude prednášať niekto, kto nevie vyhľadávať bežne dostupné informácie na webe a kto ani nevie, ako sa nazýva tretí VŠ stupeň. Ak si rozumná, zoberieš tieto slová ako motiváciu zapracovať na sebe, pretože si si vedomá, že to tak je. .

jessica6
autor
6. okt 2025
@melanta

@jessica6 neviem, čo je doktorské štúdium, o niečom takom čítam prvý krát. Ak máš na mysli doktorandské štúdium, ak bude denné, tak je bezplatné a dostávaš aj štipendium za činnosť, ktorú vykonávaš na fakulte.

myslim, ze nielen ja neovladam tuto problematiku, evidentne viaceri maju v tomto medzery - vid nepravdive prispevky k tejto teme - ale dotyční sa o túto problematiku nezaujímajú. Ty áno, takže naozaj nechápem, prečo máš ako VŠ vzdelaný človek problém vyhľadať si tieto informácie. Sú uvedené na stránke ministerstva školstva aj na stránkach univerzít. A rovnako nechápem, že chceš študovať doktorandské štúdium a napíšeš doktorské. Ani sa nebudem pýtať, čo a ako si študovala, pretože je to hanba. Ako doktorand počas denného štúdia budeš pravdepodobne aj prednášať mladším študentom. To je tragédia, ak im bude prednášať niekto, kto nevie vyhľadávať bežne dostupné informácie na webe a kto ani nevie, ako sa nazýva tretí VŠ stupeň. Ak si rozumná, zoberieš tieto slová ako motiváciu zapracovať na sebe, pretože si si vedomá, že to tak je. .

@melanta doktorske studium - vseobecne lekarstvo, nie doktorantske

melanta
6. okt 2025
@za7

@za7 na to si ako prišla? Aký zákon a aký § o tom hovorí? Pretože nič také neexistuje. Na verejných a štátnych VŠ je denné štúdium bezplatné bez ohľadu na vek, čiže aj 50 ročný človek ak ešte nikdy nevyužil možnosť bezplatne VŠ študovať, ju bude v dennej forme študovať bezplatne. Nerozumiem tejto potrebe radiť iným v niečom, čo neovládaš a teda radiť zle.

melanta
6. okt 2025
@za7

@za7 na to si ako prišla? Aký zákon a aký § o tom hovorí? Pretože nič také neexistuje. Na verejných a štátnych VŠ je denné štúdium bezplatné bez ohľadu na vek, čiže aj 50 ročný človek ak ešte nikdy nevyužil možnosť bezplatne VŠ študovať, ju bude v dennej forme študovať bezplatne. Nerozumiem tejto potrebe radiť iným v niečom, čo neovládaš a teda radiť zle.

jessica6
autor
6. okt 2025

*doktorandske mam tam preklep

jessica6
autor
6. okt 2025
@melanta

@melanta ja viem, ze III.st studia je doktorandske PhD studium..nato som sa nepytala..

melanta
6. okt 2025
@jessica6

@melanta doktorske studium - vseobecne lekarstvo, nie doktorantske

@jessica6 Prečo si nenapísala všetko v prvej otázke. Kúskuješ informácie postupne, ťažko sa potom radí. Čo sa týka platenia, platí to, čo pri doktorandskom. Ak si tretí stupeň ešte neštudovala a ide o denné štúdium, čo pravdepodobne v tomto prípade ide, tak je bezplatné.

melanta
6. okt 2025

Čiže zosumarizujem to - na verejných a štátnych VŠ, bez ohľadu na vek, máš nárok študovať bezplatne jeden krát každý stupeň VŠ štúdia v rámci denného štúdia, čiže:
- bakalár 3 roky (pri vybraných odboroch 4)
- magister a doktor 2 roky (resp. 3 pri vybraných odboroch)
- doktorand 3-4 roky (podľa odboru)

Čiže ty využila bezplatné štúdium Bc. stupňa a nič viac. Máš nárok na využitie Mgr. alebo doktorského štúdia (jedno alebo druhé) a následne aj doktorandského, ak pôjde o denné štúdiá.

jessica6
autor
6. okt 2025
@melanta

Čiže zosumarizujem to - na verejných a štátnych VŠ, bez ohľadu na vek, máš nárok študovať bezplatne jeden krát každý stupeň VŠ štúdia v rámci denného štúdia, čiže:
- bakalár 3 roky (pri vybraných odboroch 4)
- magister a doktor 2 roky (resp. 3 pri vybraných odboroch)
- doktorand 3-4 roky (podľa odboru)

Čiže ty využila bezplatné štúdium Bc. stupňa a nič viac. Máš nárok na využitie Mgr. alebo doktorského štúdia (jedno alebo druhé) a následne aj doktorandského, ak pôjde o denné štúdiá.

@melanta mna zaujima to, ze ak som si “vycerpala” 3 roky bezplatneho Bc studia, ci pri doktorskom studiu (vseobecne lekarstvo) budu tieto 3 roky zohladnene. Cize ak budem studovat 6 rokov na medicine, kolko rokov mi spoplatnia (kedze tam sa nerozlisuje Bc a Mgr stupen). Ak by som sla studovat napr pravo - tak denne Bc si platim, to mi je jasne. Ale pri medicine mi to jasne nie je.

chrobak7
6. okt 2025
@jessica6

@melanta mna zaujima to, ze ak som si “vycerpala” 3 roky bezplatneho Bc studia, ci pri doktorskom studiu (vseobecne lekarstvo) budu tieto 3 roky zohladnene. Cize ak budem studovat 6 rokov na medicine, kolko rokov mi spoplatnia (kedze tam sa nerozlisuje Bc a Mgr stupen). Ak by som sla studovat napr pravo - tak denne Bc si platim, to mi je jasne. Ale pri medicine mi to jasne nie je.

@jessica6 To mi ušlo, že Mgr. si študovala externe. Potom máš vyčerpané 3 roky Bc. štúdia. Na medicíne je 6 ročné štúdium. 3 si si vyčerpala. Takže od 4 ročníka budeš platiť za každý rok štúdiu.

Ale presne si to zisti na danej škole. Syn študoval na SZU, rok prerušil, no rátali mu to ako štúdium. Za posledný rok sme museli platiť nejakých 700 €. Ešte aj detské prídavky som za ten rok musel vrátiť.

melanta
6. okt 2025
@jessica6

@jessica6 ako píše chrobák

jessica6
autor
6. okt 2025
@melanta

@jessica6 ako píše chrobák

@chrobak7
@melanta dakujem Vam za odpovede

eleanor2510
6. okt 2025
@za7

@za7 kde preboha vznikol tento mytus??? Nad 26 NEMA NAROK NA STUDENTSKE ZLAVY, ale so spoplatnenim studia to vobec nic nema!