icon

Chcem byť chirurgička

29. mar 2022

Ahojte, sice este nestudujem medicinu ale velmi by som sa chcela stat chirurgičkou, ibaze casto slycham v okoli a celkovo tak z kazdej strany poznamky tipu: zena na chirurgiu nepatrí, nech ide radsej do kuchyne a pod. Dost to odradza človeka. Co si o tom myslite vy?

Strana
z2
simsalabim
29. mar 2022

@zmrzlinka2021 ja rozumiem, co chces povedat. Avsak treba si priznat, ze postavenie zeny a muza este stale nie je rovnopravne. Jednak kvoli zakladnej biologii - zenu obmedzi tehotenstvo, porod a nasledne materska ci rodicovska dovolenka. A jednak spolocenske ocakavania toho, co rola matky obnasa. To druhe vieme zmenit.

zmrzlinka2021
30. mar 2022

@simsalabim
Ale to ze nie je rovnopravne neznamena, ze sa budeme vracat dozadu a zeny nepodporovat. Zena od muza je odlisna tym, ze dokaze dieta vynosit, porodit, kojit - vsetky ostatne cinnosti muz a zena ako rodicia vedia robit spolocne. Nie je dovod zenu kvoli tymto trom veciam davat na "vedlajsiu kolaj", lebo to ju nejakym sposobom predurcilo k tomu, ze vlastne uz ma na starosti komplet domacnost a deti ona. Dnes bezne zeny studuju, pracuju, ale nemali by pracovat len preto, aby doplnali rodinny rozpocet, mali by si plnit aj sny a tak ako zena podporuje muza v jeho snoch a ambiciach, malo by to byt aj zo strany muza smerom k zene.

Je ine povedat - tato praca nie je velmi vhodna pre cloveka s detmi a ine povedat - nie je vhodna pre zenu matku, pretoze tymto automaticky zenu stereotypne vyclenujeme a urcujeme jej "rolu" v spolocnosti, pricom ide o konstrukt, naucene spravanie sa, nie o fakt, ze proste to tak musi byt.

Dnes sa vela komunikuje, ze zeny vykonavaju slabo ohodnotene povolania, maju nizsie mzdy, dochodky, lenze toto je sposobene prave tymto stereotypnym spravanim zalozenim na tom, ze zena rodi a koji. Pri dvoh detoch su to cca 3-4 roky zivota (bavme sa o tom, ze takato zena nie je dlho doma) a kvoli par rokom byt "odsudena" na zabezpecovanie kompletnych domacich sluzieb a znevhodnenie oproti muzovi, mi nepripada adekvatne a spravne v 21 storoci.

zmrzlinka2021
30. mar 2022

@zaba21 toto nie je vecou deti. Problem tkvie v pohlavi rodica, nie v detoch. Deti nie su problem. Su prace, ktore nie su vhodne pre ludmi s detmi, tu sa to prezentuje ze to nie je praca vhodna pre zenu s detmi. Cize muzovi deti "nevadia".

kvetinka75
30. mar 2022

@zmrzlinka2021 majú ale muž sa môže naplno venovať povolaniu, zatiaľ čo žena musí aj nakúpiť aj navariť, deťom kopu vecí vybaviť - školu ,škôlku, riešiť stravu a kopu iných vecí.

zmrzlinka2021
30. mar 2022

@kvetinka75
Kde je napisane, ze je to zena, co musi nakupit aj navarit aj riesit vsetky tie veci co pises?
Toto je predsa na dohode partnerov - obaja su rovnoceni vo vztahu, v rodicovstve.
Neexistuje jediny dovod, preco to ma cele "prischnut" zene.

lusyc
30. mar 2022

@zmrzlinka2021 lebo veľa mužov rozmýšľa tak, že: ja som ulovil mamuta(t.j. doniesol som peniaze, mám odrobene), idem na gauč. Česť výnimkám.

zmrzlinka2021
30. mar 2022

@lusyc tomu chapem, ale vzdy je to na zene, akeho partnera si vyberie a ake ma na neho naroky. Zena neznamena v preklade "otrok", ale je rovnocenou partnerkou muzovi, maju SPOLU deti, SPOLU domacnost, su rodinou.

kvetinka75
30. mar 2022

@zmrzlinka2021 teoreticky áno ale v praxi to tak vôbec nie je. Čo si budeme hovoriť. Vždy je tá väčšia ťarcha domácnosti na žene a pochybujem že by muž vedel všetko poriešiť, čo riešia ženy. Chod domácnosti, škôlky, školy, nákupy, rodinu. PRedsa len zmýšlanie mužov je iné.

zaba21
30. mar 2022

@zmrzlinka2021
Ešte raz sa pýtam, máš deti? Lebo všetko čo tu píšeš je fajn, ale reálny život je niekedy o inom. Ja viem o čom hovorím, mám lekárov v rodine.

zmrzlinka2021
30. mar 2022

@kvetinka75 Nebavime sa v terorii "všetko", ale v prirodzenom deleni a rozlozeni uloh.
To nie je o "zmyslani muzov", to je o tom, ze uz male dievčatká su tu vedene k tomu, aby boli v dospelosti sluzky. Pocas skoly sa ucia, snazia, studuju a zrazu kvoli detom spoločnosť zeny odsunie, kym muzi su znacne zvyhodnovani - nebavime sa o porode, a prvych 2 rokoch RD.

@zaba21 Mame priatelov, kde zena je lekarka, muz riaditel v jednej dobrej spolocnosti. Ked si robila atestaciu, on si skratil pracovny uvazok. Dnes ona uz plne funguje v nemocnici, spolocne funguju v domacnosti, je to pre nich prirodzene.

To ci mam deti alebo nie, nie je podstatne - s manzelom si normalne delime pracu v domacnosti, v nasej rodine. Neviem si predstavit mat dieta s niekym, kto nema on zaujem. A zaujem to nie je len xixi vecer, ci sem tam vyletik, ale bezna denodenna starostlivost, riesenie roznych situacii, prevzatie zodpovednosti.
Preto ma dieta 2 rodicov - aby spolocne fungovali, doplnali sa, spolupracovali - to je rodina.

kvetinka75
30. mar 2022

@zmrzlinka2021 tak v dnešnej dobe nemám pocit, že by deti - dievčatá boli vedené robiť mužom slúžky. ale sú povolenia, ktoré sú náročnejšie na čas a človek si musí uvedomiť, čo v živote chce a čo dá na prvé miesto.
Muž nikdy plnohodnotne nezastúpi v rodine ženu. Asi nechápeš čo tým chcem povedať. Nemyslím iba upratovanie, varenie. Ale ja rozmášlam veľakrát čo potrebuje nové do šatníka, čo kde kedy kúpiť, aký krúžok kde vybrať. Ženy sa v tomto orientujú lepšie ako muži. Takže nedá sa 100% venovať iba práci a toto nechať na muža. TEoria je pekná vec ale život je veľakrát o inom. Ide destká oslava? Treba vyzdobiť , upiecť, nachystať, pozháňať . Toto sú také drobnosti, ktorými sa žena zaoberá celý život ak má deti. A zaberá to veľa času. Chirurgia je veľmi náročný odbor. Vždy musí ísť niečo bokom. Alebo pôjde bokom chirurgia aby sa mohla venovať rodine deťom rodičom? Potom aký to bude chirurg? A to nehovorím o psychohygiene, ktorú každý potrebuje.

kvetinka75
30. mar 2022

@zmrzlinka2021 vidno že nemáš asi rodinu a deti. Ty si stále v rovine teorie ale prax a život sú o inom. Asi si neskúsila ani jedno ani druhé

simsalabim
30. mar 2022

@zmrzlinka2021 prosim ta, precitaj si este raz, co som povodne napisala. Ved to vobec neprotireci tomu, co tu rozpisujes ty. Ja sama sa povazujem za feministku, len v mojich 52 rokoch mam so svetom uz ake take skusenosti a z toho moj prispevok vychadza. Je nepopieratelnym faktom, ze ak chce zena rodinu, bez zazemia bude pre nu skoro nemozne byt chirurgickou. A ano, ani muz bez zazemia nim byt nemoze.

pink_lady
30. mar 2022

Je pravda, ze kto sa chce venovat medicine na plno, nema poriadne cas na rodinu. Zvlast to plati pre chirurgov, aristov a podobne odbory, Aj preto je zien - lekariek s druhou atestaciou - chirurgiciek pomenej. Pokial by si si mohla zalozit ambulanciu a byt sebe panom, tak to prejde zopar rokov ....

majla87
30. mar 2022

Na medicinu chod urcite. Kym sa tam dostanes a dostudujes, kym naberies prax a budes sa specializovat, dovtedy sa mozno aj u teba nieco zmeni, zlaka ta iny odbor a podobne… ked sa budes uz pohybovat v zdravotnictve, rozsiria sa ti obzory, sama si potom rozhodnes, ale na to mas casz dost. Ale byt tebou, tak na medicinu by som sla urcite 🙂

zaba21
30. mar 2022

@majla87
Súhlasím s týmto názorom. A v podstate kľudne sa autorka môže rozhodnúť aj pre chirurgiu, len tam to skĺbenie rodinného života a práce je náročnejšie ako v iných lekárskych odboroch, ale určite nie nemožné.

zmrzlinka2021
30. mar 2022

@kvetinka75
Prepac, ale to je rodovy stereotyp, ze zena automaticky vie tieto veci robit lepsie. Ja napr. ani piect neviem, v zivote som nic neozdobovala, mna to proste ani nenapadne a poznam x takych zien, co k tomuto nemaju vztah. A zas poznam chlapov, co vypekaju, pestuju...

Ty v podstate vychadzas z toho, ze zena nevie sklbit pracu a rodinu, lebo robi doma vacsinu neviditelnej prace. Muz to sklbit vie, lebo sa proste na to vydlabe a je to v poriadku, lebo je muz.

Co sa tyka praxe - ta mi je ukradnu. Z praxe vidim kopec nefunkcnych vztahov, a ja predsa len inak zijem. Pre mna nie je podstatna vacsina, lebo to nezarucuje spravnost pristupu.

@simsalabim ja s tebou suhlasim - bez zazemia. A prave preto je dolezite, aby si partneri boli vo vztahu rovnoceni a nezatazovali toho druheho vsetkym, lebo "ja si robim karieru" a ty tu mas deti, ano moje deti a + mozes makat v domacnosti. Proste ak sa vzajomne partneri vazia, tak sa aj podoruju, hladaju riesenia. Nie "prisudit" automaticky deti a domacnost zene, lebo vraj "ona ma na to predpoklady".

zmrzlinka2021
30. mar 2022

@kvetinka75 Inak, mam rodinu a moj muz je skvely clovek, mozno preto je pre mna vela veci uplne prirodzenych - mam v nom partnera, oporu a proste kracame zivotom spolu. Vzajomne sa respektujeme a posuvame dopredu.

simsalabim
30. mar 2022

@zmrzlinka2021 ano. A aj ta zena-buduca chirurgicka si musi zvazit, ci by vedela male deti odovzdat a vidat ich pomenej a nebyt “ta hlavna” osoba, co ich vychovava. Len to som chcela.

zmrzlinka2021
30. mar 2022

@simsalabim ja ta chapem, len to by mal zvazit clvoek co chce mat deti bez ohladu na pohlavie a nejaky socialny konstrukt spolocnosti.

kvetinka75
31. mar 2022

@zmrzlinka2021 myslím, že si nepochopila, čo som tým chcela povedať. Ale nevadí. Každý má inú predstavu a niekedy sa človek zbadá až keď sa do niečoho pustí, že koľko času energie to zaberie a že niečo musí kvôli inému vypustiť . Nedá sa na 100% alebo tak ako by človek chcel, venovať sa dvoch náročným činnostiam. A tou určite rodina a chirurgia je.

luccija
31. mar 2022

@zmrzlinka2021 prepáč ale dnes už domácnosť a deti sa delia, ak sa bavíme o studovanych ľuďoch.

Čo tým chces povedať?s kým si to mám podeliť, keď muž príde z práce o 17:30- 18 ako väčšina mužov?či ide mesačne 4x na služobnú cestu?
Dieta treba zaniesť na krúžok, vyzdvihnúť zo školy, učiť sa s nimi to majú ženy čakať, kým príde muž, aby sa mohli deti učiť o takom čase, keď chcem, aby už mala kľud?
Prečo poväčšine ženy vyzdvihujú deti a obstarávajú servis okolo nich?
Jednoducho tak to je, keď budeš mať svoje dieťa a budeš vedieť, že škôlka je od do ....tiez budeš premýšľať do akej práce nastúpis,.alebo pôjdeš radšej ty na OCR, lebo máš nižší plat ako muž tak pochopíš.Alebo má rodina opatrovateľku, babky a robia obidvaja kariéru, aby náhodou žena nedostala nálepku, že je "iba" matka a má menej platenú prácu
Ja si myslím, že Ti chyba pokora a raz, keď budeš mama tiež budeš musieť veľa obetovať.
90% žien je prednejšia rodina a čas s deťmi ako kariéru áno, je to tak ako píšeš chlap nemusí myslieť či má dieťa jarné topánky či má pripravený darček pre spolužiaka.Zena, keď chce mať kariéru musí viac kalkulovať a obetovať ako chlap a usporiadať si priority.
Už si počula niekedy, že by sa chlapa spýtali a ako stíhaš deti popri práci?
U nás je obrovská chyba, že sú málo zaužívané pol uvazky, aby boli aj zaplatené a mali ženy ľahšie.

zmrzlinka2021
31. mar 2022

@luccija lenže ja sa pohybujem v spoločnosti, kde aj muži chodia po ocr, po lekároch s deťmi, prispôsobujú si aj pracovný čas deťom, proste fungujem medzi inými ľudmi. Materské u mužov sú relatívne bežné, ženy nastupujú skôr do práce a chlap k dieťaťu. Skĺbiť rodinu s kariérou môžeš len vtedy, keď máš muža, čo ťa podporuje a nehľadí len na vlastnú kariéru. Môj muž je rovnocenný rodič dcére, ako som ja. Sme manželia a vzájomne spolupracujeme. To čo opisujes, je jeden z modelov fungovania, nie všeobecné pravidlo. Pred vstupom do manželstva sa predsa rozhodujes, ako chcela fungovať a čo ti vyhovuje. Ja zarábam podstatne viac ako muž a je to ok, sú to spoločne peniaze. V rodine fungujeme rovnocenne. Ale chápem tvoj model, je častý, niekedy je voľbou, čo je ok, niekedy nutnosťou, ak žena má nepouzitelneho muža, ktorému na deťoch nezalezi

trema
Autor odpoveď zmazal
sparrows
31. mar 2022

@zmrzlinka2021 konečne normálne rozmýšľajúca žena. Nikde nie je napísané, že to musí byť práve žena, čo musí všetko obetovať kvôli rodine. Ale keďže niektoré ženy to tak vnímajú, máme k rovnosti ešte ďaleko 🙄

Strana
z2