Čo máme očakávať od štúdia na ČVUT v Prahe?
Ahoj, ak máte syna/dcéru na ČVUT v Prahe, podelíte sa o skúsenosti? Ubytovanie, strava, štúdium v českom jazyku, zaujíma ma všetko, syn bol včera na dni otvorených dverí (FEL) a zatiaľ je nadšený, mňa ako matku by zaujímalo pozadie - aj napríklad ako vnímajú slovenských študentov. Vopred vďaka!
@anonym_autor CVUT vlastni viacero internátov aj kolej Strahov najhorší internát v Prahe. Tomu sa pokúste vyhniť. Pranie je tam spoločná práčovňa. Cez el. systém koleje sa prihlási na konkrétny čas a oni mu to potom strhnú z úctu ktorý musí mat každý študent. Nie je to klasický účet ale účet pre kolej.
Študent môže hovoriť a písať po slovensky. Vyučujúci nerobia rozdiely či je Slovak alebo Cech.
Doprava v Prahe je PID (Pražská integrovaná doprava/ veľmi dobre riešená a študent tam cestuje za veľmi dobre ceny. Lacnejšie ako napríklad v Brne
Študuje tam veľmi veľa Slovákov, je to super škola s dobrým uplatnením

Podla kamoskinho syna:
Zalezi od povahy, ale vyucujuci nerobia rozdiel medzi ziakmi (ked ma profesor divnu povahu, zliznu si ju vsetci bez rozdielu, napr. pri vypracovavni prac a skuskach).
Studovat bude v cestine, ale normalne moze komunikovat slovensky s nimi. Nie je to problem.
Pripadne moze nieco byt v anglictine, tak bude komunikovat vtedy anglicky.
Spoluziaci, detto zalezi od individualnej povahy, ale nepocula som o tom, zeby tam mal problem. Normalne funguju, kamosia sa, chodia po divadlach, koncertoch kapiel (aj do O2 areny a pod. Kde zozenu listky.), chodia si sadnut spolu aj do barov a krciem, proste taka studentska klasika.
Nestretol sa este s nejakou nevrazivostou, ci niecim ako rasizmom.
Intraky - skor katastrofa (ako v BA), prvaci dostavaju zvysok. Vyber prebieha tak, ze starsi ziaci maju prednost pri vybere (myslim, ze to prebieha na kola). Sam zisti, ci je pre neho skor fajn sa dat viaceri dokopy a najst si privatny byt. Niektori to po prvom rocniku robia.
Strava - normalne jedla. Ale moze si varit i sam, ak chce a vie. Podla intraku je dostupnost spotrebicov.
Pranie a spol - su tam na intrakoch pracky (pracovne, kde funguju tusim na zetony). Susiak je lepsie si kupit vlastny.
Cestovanie po Prahe je v pohode, mhd ma mesto vyriesenu dobre.
Kulturne moznosti - nepreberne. Najde si kazdy nieco.
Studium - zalezi od jeho schopnosti, ale zvladnutelne. Aj ked mali po prvom rocniku par ludi, co sli radsej inde, lebo im to prislo narocne.