icon

Čo je najlepšie pri zanechaní štúdia?

zuzana4500
28. jan 2025

Ahojte dievčatá,

doma riešime veľkú dilemu. Synovi (vysokoškolákovi v 3. ročníku bc.) pred 2 a pol rokmi diagnostikovali rakovinu. Robíme čo sa dá, bojujeme. Všetko sa odohralo veľmi rýchlo a bolo to pre nás všetkých veľmi náročné, nebolo čas na veľké premýšľania - syn teda musel školu urgentne riešiť, vzhľadom na to, že liečba je fyzicky aj psychicky náročná.

Riešil to cez prerušenie štúdia - na 1 akademický rok. Vzhľadom na lekárske potvrdenie dekan schválil prerušenie aj v strede skúškového obdobia. O rok na to nám nezostávalo nič iné, len opakovane žiadať o prerušenie. No a žiaľ, ani tento rok to nie je ešte zdravotne vyriešené. Syn stále podstavuje chemoterapeutickú liečbu a nie je schopný sa školo na plno venovať. Ďaľšie prerušenie už nie je možné.

Syn patrí medzi svedomitých študentov, veľmi sa nad tým trápi, no sám už ani akosi sa na danú školu nechce vrátiť. Našli sme podobný odbor na bližšej univerzite, hneď vo vedľajšom meste. Veríme, že ak úspešne sa vylieči, tak na danú školu nastúpi. Bolo by možné mu pár absolvovaných predmetov aj uznať, tak nebude mať taký náročný štart a hlavne budeme mu nablízko, aby sme mu pomáhali. Počítame aj s tým, že 3 roky štúdia si bude musieť platiť. Má z brigád nešetrené, tak to investuje do štúdia.

Chcem sa spýtať dievčatá - čo je podľa vás výhodnejšie - požiadať o zanechanie štúdia alebo sa zúčastniť zápisu a ďalej do školy nechodiť? Syn si už veľa vytrpel, doplatil na veľa "dier" systému. Chcem, aby možno aspoň v tejto situácii sa rozhodol pre neho najvýhodnejšiu pozíciu. Ak by na zápis prišiel, kedy by bol vylúčený zo štúdia? Na konci semestra?

Vďaka za rady. Držte sa.

lindous
28. jan 2025

Čiže ešte na letný semester má štúdium prerušené a od septembra by mal zase začať? A to už by nastúpil na novú VŠ? Alebo prerušoval uprostred akademického roku v zimnom semestri a už teraz vo februári by mal opäť pokračovať?

lukbe
28. jan 2025

Veľa veci vám lepšie zodpovedia na študijnom. Veď môžete ten zápis a ďalšie prerušenie skúsiť. Možno v prípade takychto zdravotných dôvodov sa to dá. Ale ak to nepôjde, nech ide opäť do školy, až keď bude na tom lepšie. Na novej škole by vám povedali potom, či mu niečo uznajú. Veľa zdravia a síl prajem💪.

zuzana4500
autor
28. jan 2025

@lindous Ta druhá možnosť, prerušoval od januára 2023 a teraz vo februári 2025 by mal nastúpiť

lindous
28. jan 2025

Záleží od VŠ, stretla som sa tu už s rôznymi skúsenosťami, ale u nás by ho v takomto prípade vylúčili po skúškovom období kedy sa kontrolujú kredity, v prípade tretiakov je to skôr, niekedy v máji + klasicky 2-3 týždne kým to všetko na študijnom spracujú… študentom prestáva byť potom dňom kedy prevezme rozhodnutie o vylúčení… ale treba si to overiť, na študijnom tiež nie vždy vedia ako sa dajú veci poriešiť, takže najlepšie ak majú študijného poradcu

petracandle
28. jan 2025

@zuzana4500 neporadím, ale želám mu veľa zdravia

anita6666
28. jan 2025

nechať tak,netreba to ani zdravým v dnešnej dobe.,nieto s vážnou chorobou.Každopádne mu prajem nech sa zotaví.

luccija
28. jan 2025

@zuzana4500 označím ti @marianarem ona myslím učí na VŠ možno poradi

marianarem
28. jan 2025

@zuzana4500 Ja zial neovladam zakony okolo tohto, ale v com by mala byt niektora pozicia vyhodnejsia? Zo skoly ho vyhodia tak ci tak, akurat teda mozno neskor, ako ked ukonci sam. Ja som raz takto nechala jedno studium a vyhodili ma az koncom letneho semestra, hoci som sa tam objavila len v zime a nerobila som ani jednu skusku. Zavisi to ale asi od konkretnej skoly, ako to ma nastavene.