icon

Čo študovať na vysokej škole?

18. okt 2023

Kam na vš? čo sa oplatí študovať aj o 5r? Matematika, fyzika, chemia, biologia nikdy neboli silnou strankou, tieto prirodne vedy su mimo mňa úplne. Som umelecky typ ale je to skor hobby ako to že by som bola tak dobra aby som sa tomu mohla venovat v práci. či som technicky typ povedat neviem, možno by som si vedela predstaviť niečo také za prácu kedže s počítačmi a inou technikou viem robiť. Psychologia ma zaujima ale to je dost dlhá a naročna cesta si myslim. Ďalej ma zaujima aj policia - štatna sprava, ale na to zase niesom teraz pripravená kedže som mala nejake psychicke problemi a kondička žiadna. Rozmyšlam na aku vš aj keď možno až o 5 rokov. Nebude už dosť IT ludi a technikov? Aká vysoká by sa naozaj oplatila, aj keby externe? Oplati sa vobec na tú vš alebo sa da najst praca aj bez nej, napriklad s kurzami? ( moj Odbor na sš - polygrafia ,graficky dizajn. ) Velmi ma trapi že neviem čo vlastne chcem robit, naplňalo by ma vela veci ako napr ta psychologia, policia, dizajn/umenie, aj niečo technicke možno len neviem čo presne, IT a podobne, ale predpoklady na zvladnutie tychto veci nemam take dobre.

autor
19. okt 2023

@kovo21 ano ale tieto všetky su skor mužské prace by som povedala, a je tam aj ta matematika a podobne v čom naozaj niesom dobra. Okrem toho čoho ešte je malo, kde sa da uplatnit hocikde?

autor
19. okt 2023

@221girl Mozem sa spytat aku pracu mate? aky odbor

kp7333
19. okt 2023

Ucitelstvo je dobry odbor. Hlavne anglictina a ine cudzie jazyky, s tym sa zamestnas lahko hocikde, nielen v skolstve. A ked raz budes mat deti, mozes ist ucit, ocenis kratsi pracovny cas a prazdniny.

autor
19. okt 2023

@ascedant su nejake odbory či už na FEI,FIIT a dalsich spominanych , kde niesu matematika fyzika a podobne?

autor
19. okt 2023

@kp7333 a na učitelstvo v podstate stači bakalar ? Možno by som rada učila aj vytvarnu vychovu, etiku, na angličtinu by som pravdepodobne potrebovala uroveň C1 či? Na zakladnej škole

kp7333
19. okt 2023

nie, na ucitelstvo treba magisterske studium. Etiku a vytvarnu. mozes ucit ako doplnkovy predmet, ale na plny uvazok potrebujes nejaky hlavny predmet. Idealne cudzi jazyk, s tym si vies privyrobit aj pomimo.

zuzana76
19. okt 2023

@221girl jasne, že da da studovat na viacerých miestach. Ja som len tak vypichla tu STU

autor
19. okt 2023

@kp7333 takze s bakalarom nemozem nic robit? Keby mam aj napriklad anglicky jazyk hlavny predmet. a Doplnove mam popri hlavnom a mozem si ich dat kolko a ake chcem? Že si spravim pedagogicku s hlavnou anglictinou a popritom vytvarna napriklad

autor
19. okt 2023

@kp7333 a vytvarna vychova ako Hlavny predmet byt nemoze?

221girl
19. okt 2023

Ak chces napis spravu 🙂 poviem ti tam

kp7333
19. okt 2023

Studuje sa zvycajne kombinacia predmetov pre 2.stupen alebo vseobecne ucitelstvo pre 1.stupen, kde jeden ucitel zvacsa uci vsetko. Pozri si, ake odbory sa otvaraju na VS pedagogickej. A tiez si pozri na Profesii, akych ucitelov hladaju. Najvacsi dopyt je zvacsa po jazykaroch, lebo ti im utekaju do sukromnej sfery.

221girl
19. okt 2023

a prosim ta, keby si sa rozhodla ist nahodou studovat ucitelstvo vidim hore napad etika, vytvarna vychova. To je hlupost ako mraky. Potrebujes mat jeden predmet, ktory je nosny a ma vysoku dotaciu hodin ... s tymto ta nik nevezme, to su len doplnkove predmety pre ucitelov, ktori ucia matematiku, slovencinu, cudzi jazyk a pod.

autor
19. okt 2023

@221girl a ake su este nosne, hlavne predmety okrem matematiky, a jazykov?

autor
19. okt 2023

@kp7333 a oplati sa aj slovensky jazyk alebo len tie cudzie? Je malo slovenčinarov?

kp7333
19. okt 2023

aj SJL je fajn, lebo ma vysoku dotaciu hodin, tym padom lahko naplnis uvazok. Plus mozes doucovat vo volnom case.

stvura
Odpoveď bola odstránená
autor
19. okt 2023

@stvura hej ten technicky smer s matematikou a fyzikou by pre mna asi nebol, preto rozmyslam ze akym smerom ist, ci ta pedagogika, či umelecke, no obe niesu tiez priam platovo skvele
zdravotnictvo pre mna nieje tiez, a neviem este ine odbory/ odvetvie by mohlo byt

221girl
19. okt 2023

tak sama vies coho sa v skole vela uci slovencina, matematika a cudzie jazyky. Lebo uz napriklad kamarat uci na mensej skole mal geografiu a biologiu a musel si dostudovat este treti predmet telesnu vychovu lebo tie dva mu nenaplnili uväzok na 100%

221girl
19. okt 2023

alebo potom treba volit kombinaciu dvoch predmetov, ktore su ako tak dolezite ... geografia a dejepis, chemia a biologia ...

zuzana76
19. okt 2023

len ist studovat ucitelstvo predmetov, tak zase tiez zvaz, ci mas na to povahu, ci si dost psychicky odolna, ucit dnes je velmi narocne. Vacsinu casu sa obhajujes, preco robis veci tak, ako ich robis, lebo dnes kazda matka ma "vystudovany" smer ucitelstvo, musis ovladat zakony, pretoze ziaci a rodicia namiesto toho, aby sa ucili a rodicia viedli svoje deti k serioznosti a studiu, tak hladaju diery v zakone a vynimky a ako to tomu dietatu co najviac ulahcit a dosledky znasas ty ako ucitel. Preferuje sa empatia len jednym smerom, od ucitela k ziakovi. Naspat to uz neplati. Detom a rodicom sa uberie a hodi sa na ucitela. Takze ak si odolna, tak si mozes vybrat aj ucitelstvo. Na mna tak neposobis.

ascedant
19. okt 2023

Na STU FEI, FITT celkovo na technických školách ako mnohí písali, základ je v prvých semestroch matematika, fyzika, algebra...................atď. Na tom spravidla je najväčšie sito.

kovo21
19. okt 2023

Pri tom, ako na všetko nie, ostáva uz len invalidný dôchodok 😁

marca12
19. okt 2023

Ja som studovala stavebnu a nikdy som sa s matikou,fyzikou nekamaratila a cele studium bolo o roznych vypoctoch,napr.statika a podobne narocne predmety. Ale da sa to naucit. Pred kazdou skuskou z matiky som si dala jedno doucovanie a to mi velmi pomohlo. Ostatne sa da naucit,len musis chciet. Ja si myslim,ze vsetko sa da naucit,ak clovek chce. Ked som ja antitalent na matiku,zvladla,tak to uz zvladne kazdy. Ja by som sa vydala technickym smerom,ale ak ta bavi dizajn,tak najdi nejaky odbor,kde sa zamerias v stavebnictve na dizajn. Komentarmi sa nenechaj odtadit. Ja dodnes neviem,co ma bavi. Vybrala som si odbor,ktory som si vybrala a naucila som sa mat rada svoju pracu. Nie kazdy je taky,ze odmalicka vie,co chce robit.

98
20. okt 2023

Toto je veľmi zlý pohľad... škola čo má význam.. iba taká čo ťa naozaj baví uplatníš sa vo všetkom, možno aj vyštuduješ ale bavila by ťa medicína? Prekladateľstvo? A psychológia je dlhé štúdium, ale prospešné pre spoločnosť a teda biedu trieť nebudeš ak budeš dobrá...
A zamysli sa a toto je podložené aj vedeckým výskumom... neviem koľko majú tvoji rodičia, ale vtedy asi bolo dobre sa vydaj alebo medicína, právo, architekt? Štátna správa to bola topka ;D
Ja som generácia IT, programátor, vývojár a pomaly sme ukončili školy a je extrémny nedostatok psychológov, soc. Pracovníkov atď... spolužiaci na stretávke z gymnázia všetci ING. A asi 3 máme MGR. V hum. Odbore. My sme zamestnané ( a dobre miesta koordinátorske) a z nich polovica nie. Je rozdiel keď škola vypľuje 150 ľudí ( každná na SK) alebo 3 na celom Slovensku...
Rob čo ťa baví a ak to ešte nevieš, počkaj a potom začni študovať a možno aj nie... VŠ nie je patent na rozum...

autor
20. okt 2023

@98 no kazdy mi vravi te cim skor mam ist studovat, ze uz o 2-3 alebo aj 5 rokov je neskoro, ale niektori idu aj v 30tke, je to zlé?

98
20. okt 2023

Nie, vôbec... toto je spoločensky iba nastavené a zaužívané... ja som tiež mala 2 roky od gymnázia.. keď som začala...

221girl
20. okt 2023

po 26. roku si za vysokoskolske studium platis, takze je fajn ho skusit ukoncit dovtedy

sjun
25. okt 2023

Tak ja neviem ale ty uz riesis v com sa zamestnas a co bude vyhodne pritom si sa este na skolu ani nedostala. Techniku a IT mozes uplne vypustit....zdravotníctvo tiez, pravnictvo tiez. A mozes sa pozerat skor naozaj po masmedialnej komunikacii a socialnej praci. Alebo este ak ta bavia jazyky tak tym smerom ale to uz zo strednej musis byt v tom dobra. A neriesila by som ci sa potom zamestnas ale skor ci to zvladnes vystudovat. Nekalkuluj dopredu. Vysoka skola otvara vela inych moznosti ako tie ktore vidis na zaciatku.

trema
25. okt 2023

@221girl ale coby si platila.. 1. studium ma zadarmo, aj keby zacala v 40

ajuga
25. okt 2023

Vysoku skolu by som si vyberala podla toho, coho je v mojom okoli nedostatok. U nas aktualne socialnych pracovnikov. Sama zvazujem studium, hoci jednu vs uz mam. V soc sfere sice nezarabaju 2000, ani 1500 niektori, ale da sa z vyplaty vyzit. A na soc pracu nepotrebujes ani fyziku, matiku, biologiu. Ale zas je tam potrebna empatia. Mozno za zvazenie to stoji. Psychologia je tiez fajn, ale psychologov je vela