Čo vám najviac pomohlo dokončiť bakalárku?
Ahojte, tento semester ma čaká bakalárka. A keďže mám teraz už volno, po skúškach, rozhodla som sa do toho pustiť nech mám dostatok času aj na uvažovanie. Tému už mám vybratú, aj ma dosť baví a zaujíma. V rámci seminára som spravovala projekt práce, čize mám už nejaký materiál na základe ktorého budem písať. Momentálne čítam literatúru, ktorá sa týka mojej témy. Chcem si ešte pred písaním spraviť prehľad.
Chcem sa opýtať na vaše tipy a skúsenosti, čo vám pri písaní pomohlo a dotiahli ste to do úspešného konca? Ďakujem 🥰
Najjednoduchšia odpoveď CRZP
Myslela som to tak či ste mali stanovený nejaký režim alebo postup ktorý sa vám osvedčil a písalo sa vám dobre.
Začať písať je najhoršie, proste tie prvé vety, strana... potom keď sa človek rozbehne, už je to fajn... záleží samozrejme od témy asi, ale za mňa osobne netreba zbytočne veľa čítať dopredu a radím to aj mojím študentom, lebo potom sa človek v tom stráca, už nevie kde čo poriadne bolo, musí sa k tomu vraciať a čítať znovu aj tak... čiže spraviť si len rýchly prehľad, naplánovať osnovu práce ak ešte nemáš, skonzultovať to s vedúcim/vedúcou práce (celkovo veľa komunikovať, on/ona ťa navedie najlepšie, dohodnite sa, či chce čítať po kapitolách alebo ako, ja chcem vždy vidieť prvých pár strán, aby sme sa dohodli, či to ide dobrým smerom) a za mňa rovno si robiť z prečítaného do wordu poznámky a poriadne si označovať zdroje, skúšať to pomaly skladať do viet a odstavcov, proste písať, písať, písať, aj keď to po sebe ešte xy krát prepíšeš...
@lindous ďakujem. Osnovu už mám, vedúci ju odsúhlasil. Presne ako hovoríš, tie začiatky sú najhoršie 😁 Na zdroje mám program Zotero, ešte sa s tým musím poriadne zoznámiť ale je to fajn pomôcka.
každý máme inú povahu. ja som napr. robila diplomovku úplne inak ako môj muž, ja som musela mať plán, odškrtávať - a on išiel samospádom ...
Tak potom ja by som už zbytočne nad tým neuvažovala, ale proste skúsila písať, nemusí to byť dokonalé, nie je to ani zďaleka finálna verzia, neboj sa robiť chyby, vždy to môžeš opraviť, premazať, doplniť... a ako písať, aký režim zvoliť, to už musíš ty vedieť, kedy a ako sa ti najlepšie učí.... bakalárku som skoro celú napísala v kaviarňach a knižnici, diplomovku aj minimovku som zas písala po nociach, keď to na mňa prišlo... dať si plán, že xy strán denne na mňa nikdy nefungovalo, keď som nemala slinu, nevyliezla zo mňa ani veta, keď ma kopla múza, išla som celé kapitoly nárazovo😅
@lindous Na tých kaviarňach niečo bude, moja spolužiačka z gymnázia, ktora to už ma za sebou, tiež písala mimo domu a pomohlo jej to efektívnejšie sa tomu venovať 😁
@lindous inak presne aj ja to tak mám že keď príde ku mne myšlienka mám šnúru a píšem ako divá. Zatiaľ teda iba so seminarkami mám takú skúsenosť. Len mám trošku prirodzený rešpekt pred tou bakalárkou preto nad tým trochu špekulujem
Nemusíš začať písať presne zaradom, kľudme začni jadrom práce, ak ti to pôjde jednoduchšie, omáčky doplníš postupne.
Školiteľ a ScienceDirect.
Kamoška písala rigorozku tempom každy deň jedna strana. Že to zvládne aj v práci.. pre mňa to bolo nepredstaviteľné, ja som si na to proste musela sadnúť. Hore veľmi dobre radia, že keď budeš mať príliš veľa načítaneho, či veľa veľa zdrojov, môžeš sa v tom po čase stratiť. Čo mne pomohlo, osnova, ale to už máš. Ja som svoju škrtala a menila v procese viackrát. A mala v zálohe nejaké aj iné okruhy, ak by som zistila, že ku konkrétnemu nemám čo veľmi napísať. Pozor na zákutia, v ktorých si nebudeš úplne istá, aby si do toho radšej nezachádzala. No a drž sa témy. Je milión prác, ktoré niekto nejak nazve a už v obsahu zistíš, že GRO práce je skryté niekde v tretej kapitole na dvoch troch stranách, ináč bieda. Drž sa zadania. Začať je najťažšie.
@oblecenie99 veľmi pekne ďakujem za cenné rady. Mňa upokojuje fakt, že mám super vedúceho, ktorý komunikuje. Snáď ma prípadne usmerní aj on
Mne sa najlepšie pracuje pod stresom, takže som najväčšie gro zbuchla za týždeň intenzívneho písania, potom to bolo už o doťukávaní... To isté pri DP, ale to mi teda trvalo cca 2-3 týždne čistého času, ale mala som komplikovanejšiu tému 😂 Popri písaní som si ľúbila dať pohárik - dva, naučila som sa fajčiť... Neber si príklad, ja len opisujem ako som to zvládla ja 😂 Mínus spánok, plus nejaká tá káva, sladkosti... Ale dala som to, obe som mala hodnotené na A/B, obhájila som na Ačka 😂 Ale teda poviem ti, už nikdy viac 😅
@abcabcada ja píšem podnikateľsky plán pre malý pivovar. Viem že nejaké to pivko na posilnenie padne 😂
Ja som pri bakalárke frčala na vínku, diplomku som išla tvrdo na vodke 😂😂 Veľa šťastia s písaním prajem
Ešte jedna rada mi napadla, nie je to nič prevratné, ale pre istotu - zálohuj všetko ako o život, najlepšie na nejaký cloud.... keď mi počas bakalárky odišiel notebook nebolo mi všetko jedno, prácu ako takú som mala zálohovanú, ale zdroje som nemala všetky nahádzané do Mendeley-a a bola to bolesť 😅
Ahojte, prosím čo to spomínate že “zotero” a “mendeley”? 😩 ja tiež píšem bakalarku a to som nikdy nepočula 🥹
Nebáť dá písať veľa a nebáť dá mazať a meniť. Vedieť presný názor, čo a ako od školiteľa.
@baboobchod Oboje sú reference manager, so Zotero ja skúsenosť nemám, keďže u nás fičí Mendeley, ale predpokladám, že funguje veľmi podobne + sú aj ďalšie, napr. EndNote... a teda vieš si tam nahádzať a organizovať zdroje, funguje ako cloud, takže potom máš k nim prístup kdekoľvek sa prihlásiš a čo je pre mňa najdôležitejšie, automaticky extrahuje bibliografické údaje z článkov a teda generuje citácie, s doplnkom vo Worde ich vieš vkladať priamo do dokumentu...
@lindous áno tak ako popisuješ funguje aj Zotero. My mame ku nemu podporu na škole zo strany knižnice, rôzne návody a podobne 🙂 čiže preto som volila práve Zotero
@lindous a áno vždy využívam automatické ukladanie a pre istotu aj manuálne ukladám v priebehu písania ale aj tak ďakujem 🙂
Ahojte, aj ja píšem bakalársku prácu tento rok a tiež na tému podnikateľského plánu. Mňa skôr zaujíma praktická časť. Moja analyticka metóda je dotazníkový prieskum. A teraz moja otázka znie ako ho použiť? Je možnosť ho použiť aj pred na analýzu trhových požiadaviek? Alebo ho použiť po tvorbe podnikateľského plánu na analýzu? Môžem použiť aj viac metód? Ďakujem za odpoveď vopred.
Ahojte, aj ja píšem bakalársku prácu tento rok a tiež na tému podnikateľského plánu. Mňa skôr zaujíma praktická časť. Moja analyticka metóda je dotazníkový prieskum. A teraz moja otázka znie ako ho použiť? Je možnosť ho použiť aj pred na analýzu trhových požiadaviek? Alebo ho použiť po tvorbe podnikateľského plánu na analýzu? Môžem použiť aj viac metód? Ďakujem za odpoveď vopred.
@anonym_61b647 pytaj sa skolitela. Len ten ti vie odpovedat spravne

ja nerozumiem otázke ... čo mi malo pomôcť?