icon

Čo zvoliť pre dcéru: Zubárinu alebo medicínu?

18. nov 2023

Ahojte, dcera je v 3rocniku na gymnaziu a nevie kam dalej. Bud zubne alebo medicina. Ona sa nevie rozhodnut, po zubnom uz moze ist rovno do roboty, 5rocne studium, netreba ziadne atestacie, lepsi plat. Na druhej strane medicina 6r studium plus atestacia, mensi plat nez zubar… Celkovo jej to ide viac na pocitaci ako manualne (trasu sa jej ruky) ale ona vobec nevie plus jej sebavedomie je na tak nizkom bode ze si neveri, ze ju vobec niekam vezmu. Uci sa na same jednotky. Co mam s nou robit? A co by ste si vybrali skor, zubne alebo medicinu?

Strana
z2
autor
18. nov 2023

@sissy27 to ONA sa rozhoduje nad tymito dvoma odbormi. mne je to uplne jedno, podporim ju vo vsetkom, a kto povedal ze som dokonala? nikto nie je dokonaly moja, neviem co tu splietas, no zjavne deti nemas, alebo ak mas, tak dufam, ze im davas vela lasky, lebo podla toho co tu pises…

zuzanna1317
18. nov 2023

Nech sa pekne učí, podá prihlášky na oboje, možno sa jej podarí dostať na oboje (napr. do Brna berú aj bez prijimaciek, pozrite podmienky, stačí napr. SOČ a certifikát z cudzieho jazyka úroveň C2), a počas štúdia to sebavedomie a sebaistotu nadobudne, skúsenosťami, psychicky dozreje. Takže by som ju podporovala naďalej a nechala to plynúť. Držím palce 😊

sissy27
18. nov 2023

Sklamem ta, dieta mam a neviem kde si prisla na to, ze by nebolo milovane… tvoja dcera sniva o zubarine / medicine a ty lutujes, ze nesla za kadernicku ci kozmeticku, tak to mi je fakt podpora zo strany rodica 🙈 co si urobila pre to, aby stres zvladala lepsie okrem toho, ze ju odhovaras od jej sna a pripominas, ze studium je narocne a nie prechadzka ruzovou zahradou? To snad vie kazdy, kto ma tieto ambicie… mne to len pripada, ze jej davas najavo, ze podla teba na to nema… a vzhladom k tvojej reakcii som ti ocividne stupila na otlak 🤷‍♀️

autor
18. nov 2023

@sissy27 nelutujem, ze nesla na kadernicku, kozmeticku, len som povedala ze uz vela trapenia s tymto pretoze ona sama tiez nevie kam by chcela ci na zubarinu alebo medicinu, neodhovaram ju od sna to neviem odkial mas, len som jej povedala, ze to nie je take lahke ako si predstavuje, co je na tom zle? plne ju v tom podporujem a budem len rada ak sa jej podari splnit jej sny a ano stupila si mi na otlak, pretoze robim pre nu vsetko co mozem, a niekto mi tu napise, ze ju nepodporujem?

autor
18. nov 2023

@sissy27 urcite by som nechcela aby tak mudre, sikovne dievca, ktore ma perfektne znamky slo na kozmeticku, kadernicku… bola to metafora

kika193
19. nov 2023

@gemerka17 netreba atestaciu? :D vsetci lekari, aby mohli pracovat samostatne, musia mat atestaciu, to znamena aj vseobecny lekar. Po statniciach si len trochu poucena upratovacka

kika193
19. nov 2023

Ja mam medicinu v brne a niektori sooluziaci si este po skole za dva roky dorobili zubarinu.
Prijimacky su rovnake, nech si da prihlasku na oba odbory a podla vysledku sa rozhodne az o rok a pol. Viem, ze ta asi najviac trapi ten tras ruk. V tom ti nepomozem, lebo poznas dceru, kedy sa to deje, ci aj bezne, ci len ppd velkym stresom, ale pred 10 rokmi na zubarinu karlovku chceli aj ortopedicke vysetrenie.
Oprav, ak sa mylim, ale podla mna je zubarina na 95% manualna zalezitost, kym medicina je fakt straaaasne siroky zaber. Mozes robit od intenzivky cez internu po laboratorium az na hygienu. Kazdy typ osobnosti si vie najst svoje, takze nemusi robit nic manualne. Este existuje prienik mediciny a IT, mali ho na VUT, ale neviem, jak konkretne sa ten odbor vola, ale urcite podobnych veci bude uz kopa.
Ale totalna nevyziadana rada na zaver - nech nejde na medicinu alebo nech aspon nebude klinik :D mizivy sukromny zivot, pracovne prostredie toxicke, na ministerstve idioti. Zacinajuci zubar, ak ma rozum, ide na priame platby, ale lekar taku moznost v takej miere nema. Dotahovat sa s poistovnou, ktora skrta platby, meni koeficienty k horsiemu... Zrejme jedine odvetvie, kde podnikatel nemoze podnikat, len plnit priania statu (samozrejme az po atestacii, co je dalsia kapitola). Zatial vidim pre seba iba jediny bonus a to su kontakty napriec vsetkymi specializami, v kolabujucom systeme to je na nezaplatenie.
Uz si zacinam mysliet, ze mojim prekliatim je ocakavat existenciu selskeho rozumu.
Nebola by som taka zatrpknuta, keby covid era nedemaskovala procesy fungovania slovenskeho zdravotnictva a stav populacie a keby u mna nezacal real life aka hypoteka, rodina... Ked som mala mesacny plat maximalne 1450€ (s 5 sluzbami) a v banke sa ma pytali na 13. a 14. plat, koncorocne odmeny, mohli sme sa len pekne zasmiat. Veru, je to poslanie!
Jedina schodna cesta je ist studovat do CR (uplne ine myslenie naroda a tym padom aj lekarov, ktori si nenechaju skakat po hlave a pracovne prostedie je prijatelnejsie, clovek napachne zdravym myslenim... plus na Slovensku uroven studia slaba a vedu ani nekomentujem, profesori su profesormi verejneho zdravotnictva (nie chirurgie ci interny), na odbornych forach sme uz pod urovnou balkanskych republik, nech sa nik neohana skandinavskymi studentmi v martine) a po statniciach smer zapad.

magimi
19. nov 2023

@gemerka17 aj všeobecný lekár musí mať atestaciu 🤦

gemerka17
19. nov 2023

@magimi studeje však menej ako 5 rokov. Určite je to jednoduchšie ako mať internistu, endokrinologiu a pod.

autor
19. nov 2023

@kika193 znama je vseobecna lekarka a musela mat 3rocnu atestaciu

Strana
z2