icon

Dá sa zvládnuť štúdium medicíny s malým dieťaťom?

lilka5555
17. feb 2024

Myslite že sa dá zvládnuť medicína pri 2r.dietati kt.chodi do jasli? Je tu nejaká taká mamička?

Strana
z2
aeruginosa
18. feb 2024

@lilka5555 Autorka, ale to (pokial viem) nefunguje takto, ze sa zamestnaju po skole na sukromnej klinike bez nocnych a rovno tam odatestuju, nakolko v ramci atestacneho vzdelavania je predpisane vsetko, co treba absolvovat a v ramci cirkulacii su urcite v nemocnici, kde sluzia, aj nocne, aj 24ky… no mozem sa mylit, kazdopadne nepocitaj velmi s tym, ze to bude aj tvoj pripad a je dost mozne (hlavne pocas atestacie), ze budes musiet sluzit nocne, sviatky, vikendy, 24ky… 🥲, to len tak, aby si potom nebola sklamana, lebo vela veci funguje inak, nez si clovek predstavuje, ale to sa casto dozvie az neskor.😄

lilka5555
autor
18. feb 2024

@aeruginosa funguje to tak že sú po škole zamestnaný na súkromných klinikách a popri tom atestuju a cirkuluju v danej nemocnici (čo podotýkam majú zaplatené akoby boli v práci) dostávajú nato priestor

lilka5555
autor
18. feb 2024

@aeruginosa a predstav si.. normálne tam odatestuju. Min.rok atestovala jedna. Tento bude ďalšia

aeruginosa
18. feb 2024

A podla vsetkeho este nemas za sebou ani prijimacky - kam sa hlasis, ak smiem? Urcite sa uc, ak si rozhodnuta a uvidis po prijimackach, ze co a ako. Ja som mala spoluziacku v kruzku, ktora to s babatkom nezvladla, aj ked jej pomahala rodina. Potom poznam baby, co fungovali tak, ze deti s babkami doma a ony na intraku… a dostudovali… len hovorim, to je uz potom na ukor casu s rodinou… 🙁

lilka5555
autor
18. feb 2024

@aeruginosa a ako som napísala som instrumentarka. Mám vyštudovanú VS -Mgr osetrovatelstvo. Popri praxi som si nočné zažila takze viem čo to obnáša. Pripravujem sa na prijímačky už rok. Mám za sebou už ročne doučovanie z chémie. Hlásim sa na szu

lilka5555
autor
18. feb 2024

Ďakujem za rady a za osobne skúsenosti. Majte sa pekne a Pekny večer 🙂

little_b
18. feb 2024

@lilka5555 teoreticky je možné všetko.
A odhad, či to zvládnete, si musíš urobiť sama na základe faktov...škola ti vezme toľko času ako fulltime job. Aj viac. Dobrý point bol link od @tahomi na rozvrh...všetky fakulty majú verejné rozvrhy, na stránkach, prelistuj si to, predstav si, že si napr.v skupinke č.13 a poskladaj si rozvrh každého ročníka, aby si videla, ako to bude vyzerať. Prvé tri roky je výučba veľmi nepravidelná...niekedy máš doobedu jednu prednášku, tri hodiny voľno, potom poobede cvika do 18:30. Ďalej: za 6rokov som mala voľný deň v týždni iba v jednom semestri, ostatné semestre výučba 5dni v týždni, ale boli spoluziaci, ktorym vyšiel deň volna častejšie, ale musíš mať šťastie. Od štvrtého ročníka doobedu cvika, poobede prednášky rôzne dlho. Cez leto prax od 2-4tyzdne, podľa ročníka. Skúšky veľmi náročné, aj keď sa ti ľahko učí, ak sa učia ťažko, o to horšie. Anatómia/biochémia/mikróby a možno aj ďalšie si vyžadujú týždne intenzívnej prípravy. Treba si premyslieť, čo s dieťaťom, keď bude choré. Na väcsine predmetov musíš mať 100% účasť, nahrádzajú sa ťažko, vzhľadom na to, že máš celý zvyšok týždňa vybookovaný. To by bolo veľmi veľmi strucne k škole.
Potom si urob náhľad, ako vyzerá predatestačné príprava. Nechcem ti brať ilúzie, ale ak si budeš chcieť urobiť atestaciu, nevyhnes sa nemocnici a teda ani službam. Súkromné kliniky nie sú akreditované pracoviska, teda prax na sukr.klinikach ti neuzná vzdelávacia ustanovizen k atestacii. A žiaden súkromník nebude "živiť" sekundára bez atestácie. Do súkromia už ideš ako hotový doktor s dobrým menom, ktoré si musíš vybudovať v štátnom zariadeni. Nepoznám neatestovaneho doktora, ktorý by pracoval na súkromnej klinike. A celá predatestačna príprava je ďalší extrém...záleží od toho, aký odbor si vyberieš...ale zas si vieš všetko zistiť...každý odbor ma zverejneny špecializácny program, môžeš si urobiť prehľad, čo obnáša byť chirurgicka, internistka, aristka.... Atď atď atď.....
A koniec koncov, keď robíš na sálach, pýtaj sa doktoriek anesteziologiciek, chirurgiciek, ako to vidia, či dali školy/atestácie s deťmi, alebo bez, budeš to mat z prvej ruky. Veľa šťastia v rozhodovaní prajem 😉

lilka5555
autor
18. feb 2024

@little_b co sa tyka tých atestacii. Pracujú u súkromníka aj neatestovaní lekari kt.si robia atestáciu a cirkuluju v nemocniciach. Stretla som sa s tým na každej klinike kde som mala možnosť byt. A ďakujem za tvoju skúsenosť a vysvetlenie. Je to moj sen a cítim sa nenaplnená v tom čo práve robím. Viem že to je náročné štúdium keby nebolo tak je každý druhý doktor. Nepredstavujem si to vôbec ľahko. Práve očakávam 6 rokov makania a driny. Mám už 27 rokov. Ale mám byt teraz do konca života nestastna a pracovať v oblasti ktorá ma nenapĺňa?

lilka5555
autor
18. feb 2024

@little_b pýtala som sa. Odpovede boli zmiešané. Niektorí hovorili že mali spolužiačky ktorá nastupila ako 25 ročná s 2 detmi a tretie sa jej narodilo počas štúdia. A doštudovala. A týchto prikladov mi uviedli viac. Každopádne nehovorila som že to plánujem. Pre istotu ak by mi to nevyšlo.. takze nevenovala som tomu až takú pozornosť na tuto tému.
Ďalšia skupina hovorila že sa študovať medicina s detmi nedá. Práve preto moja otázka smerovala na študentky mamičky ktoré si to odžili ako na bezdetné študentky.

lilka5555
autor
18. feb 2024

Každopádne ďakujem ešte raz. Nemôžem venovať tejto diskusii viac času nakoľko sa idem pripravovať na prijímačky. Odpovede už ako take mám. Pekny večer

little_b
18. feb 2024

@lilka5555 určite nie, to som nepovedala, ani nechcela naznačiť. Ak po tom tuzis, choď do toho. Len som chcela poukázať na to, aby si si zistila všetko, čo sa dá zistiť, urobiť si predstavu, ako budú vyzerať ďalšie roky. Keď budeš mentálne pripravená na úskalia, tak ich zvládneš lepšie, ba možno si povieš, že to až také zle nebolo.

ptvw
18. feb 2024

@lilka5555 že dieťa s vami poobede ale kde prosím ta ved ty môžeš mať labaky, cvika, semináre prednášky aj o 6 večer, to nie je stredná se o 14 zazvoní a koniec

reddflowerlife
18. feb 2024

Ahoj som lekárka .. a poviem ti tak že je fakt minimum ludi co by toto zvladlo.. Ak sa ti o dieťa ma kto starať komletne cely den a noc. Pretoze ty keď prides zo školy domov, si okamzite musis sadnut za knihy - cely den + do noci . Rano odznova rychlo skola a domov

ikai
18. feb 2024

@lilka5555 ahoj, ja som tiež lekárka, mala som 2 spolužiačky, ktoré otehotneli počas školy a štúdium vzdali - museli sa rozhodnúť medzi školou a dieťaťom a vybrali si dieťa. Osobne skláňam klobúk pred každou, ktorej sa podarilo doštudovat s dieťaťom... Ja som atestovala s 2 malymi deťmi (mali 4 a 2 roky) a bolo to extra náročné, pritom to bola už "len" atestácia. Školu s dieťaťom si neviem predstaviť... Napríklad statnicovy ročník, to som okrem školy z izby nevyšla, učila sa do 1-2 rána, potom škola a opäť knihy...

mimi3008
19. feb 2024

Ja som lekarka, v oktobri/novembri sa vraciam do prace po takmer 6 rokoch na MD, RD. Starsi syn nastupil do skolky v septembri, on uz cez obed nespava, aspon teda doma nie, v skolke ano. Moj jediny volny cas je, ked je starsi v skolke a mladsi cez obed spi. To som mala v plane sa ucievat a opakovat si anatomiu, chirurgiu, aby som sa do roboty nevratila totalne vymleta. Ale realita je taka, ze v septembri syn chodil zo skolky pred spanim, lebo ten nastup zvladal velmi zle, v oktobri to bolo celkom OK, ale od novembra zacal kolotoc chorob...v novembri bol v skolke 5x, v decembri 3x, v januari 0x, teraz vo februari 5x a uz ani nepojde, lebo je 2. tyzden doma so zapalom priedusiek a potom su jarne prazdniny, cize nastupi az v marci. Manzel prichadza z prace kolo pol 6-6, zje da sa povedat obed, kedze cez den je suche jedlo a jeho obed je vlastne vecera, chvilu si vydychne po praci a je dajme tomu pol 7-7. Kolo 7-pol 8 uz deckam vecera, sprcha, ukladanie do postele kolo pol 9-9, idem ich uspat,jedine ja, kedze mladsi este zaspava pri dojceni, zaspavanie im dlho trva, pred 22 zo spalne nevyjdem a to uz len malokedy zvladnem sadnut ku kniham, pravdupovediac jednak radsej si spravim pekny vecer s manzelom, jednak uz ani nevladzem. Ku babkam, dedkom deti neodkladame. Cize moja chvilka moze byt medzi pol 7 a pol 8 vecer, aj to je take, ze sem si ukradnem pre seba 10 minut, tam 20 minut...takze taka je realita s detmi, aj s tou skolkou, s jaslami. Choroby, choroby....viem, ze nemusi to tak mat kazdy, ale co ja poznam rodiny s detmi, tak to tak po vacsine maju

lilka5555
autor
19. feb 2024

Ďakujem vidím to tak že sa tochto sna musím vzdať. Moj syn je premna na 1. Mieste.. potrebuje doma v prvom rade maminku. Budem z toho cely život nestastna pretože sa v pracovnom živote necitim naplnena

eriksonka1234
19. feb 2024

@lilka5555 s mojimi deťmi, ktoré boli nonstop choré by som nedala asi ani učňovku.Treba si to dobre zvážiť .Dieťa je malé len raz , tie chvíle sa nikdy nevrátia , neľutujem ani sekundu , ktorú som im obetovala , pri VS akejkoľvek by som s nimi nemala taký vzťah .Tiež bol môj sen medicína ,ale ten väčší harmonická rodina a zdravé a šťastné deti.

terry658
19. feb 2024

@lilka5555 chodila som na medinu 2 roky. Potom som odišla a založila si rodinu. Vyštudovala som iba ekonomiku pri deťoch. A poviem ti to rovno. Dať sa to dá ale tá cena, ktorú zaplatíš ty aj dieťa bude privysoká. Nerobila by som to. Aj s tou ľahšou školou to bolo popri deťoch ťažké. Pokiaľ nemáš takú pamäť, že ti stačí raz niečo prečítať,alebo počuť aby si to hneď vedela,tak na deti popri medine zabudni.

domi235
21. feb 2024

@lilka5555 podla mna to skus aj studovat tu medinu a dieta daj ak mas moznost po jasliach k mame, babke, dedkovi. Aby si stihala po skuskovom ked to budes mat zmaknute tak sa povenujes dietatu.

mimi3008
21. feb 2024

@domi235 Ked to bude mat zmaknute, resp.ak to bude mat zmaknute...mnohi tahali skusky do konca skuskoveho, v zime spravili v polke februara poslednu skusku a o 2 -3 dni zacal uz letny semester, resp. v lete nestihali alebo prenasali skusky, tak nestihli vsetko do konca skuskoveho, co bolo niekedy do polky jula, tak sa ucili cely august uz na skusky, ktore ich este cakali koncom augusta...takze to je take riesenie, ze odloz dieta, a potom s nim budes "sezonne" mozno travit trocha casu. Toto si neviem predstavit ani z pozicie matky (to hlavne), ani z pozicie, ze mam medicinu vystudovanu...

sisa_s
21. feb 2024

@mimi3008 presne..+neviem, ako ty..ale u nas 1-3.rocnik sice zimne skuskove december-polka februara, ale priebezne tyzden co tyzden ustne skusanie, v pitevni skusanie na tele, testy...4-6.roc.po kazdom bloku skuska...to nebola ani chvilka volna, ze "tento mesiac je pohodovy"... takze odkladat dieta by musela 6 rokov...

mimi3008
21. feb 2024

@sisa_s asi tak...

domi235
21. feb 2024

@mimi3008 jasne chapem, ale tak je to na nej ako si to ona cele zmanažuje, viem je to tazke byt aj mamou ale aj studentkou mediciny.

aimee77
21. feb 2024

@lilka5555 No o 3 roky mladsia kolegyna nastupovala na medinu tehotna, manzel uz lekar.Koncila s 3 detmi, manzel stihol PhD.Sama som robila 2.specializaciu v 7.mesiaci s dvojickami..Da sa vsetko..

Strana
z2