Existuje kontrolný orgán pre vysoké školy?
Dobrý deň,
mňa by zaujímalo či existuje nejaký kontrolný orgán aj v prípade VŠ, nakoľko po vlastnej skúsenosti aj po skúsenosti mojich spolužiakov-študentov na nemenovanej VŠ SR by som rada vedela, či má VŠ takisto dodržiavať nejaké povinnosti voči študentom?
Žiaľ na našej VŠ sa "môže všetko" ak ste v pozície moci či autority - profesori si bežne rušia všetky semináre a odučia ledva polovicu prednášok, no potom od nás očakávali, že urobíme skúšku v rozsahu celého predmetu. Takisto si niektorí profesori menia viackrát (možno aj 40 % z celého predmetu) hodiny v úplne iný deň a hodinu ako sú na rozvrhu a keď sa študent vyhradí, že ma pracovné alebo iné povinnosti v tom čase, tak povedia, že ich to nezaujíma, lebo sme denní študenti, a že sa nám to aj tak bude rátať ako absencia. Napr. sme mali aj prof. z Ukrajiny, kt. celý predmet odučila online a nechávala nas niekedy aj dlhšie ako bolo stanovené na rozvrhu a obviňovala z toho nás a "našu nezodpovednosť".
Meter jednoducho nie je rovnaký. Taký neľudský prístup sa u nás často nájde aj na študijnom oddelení a celý systém je nastavený tak, aby zničil študenta a dostal ho do nepríjemných situácii - ako je medziročník alebo platenie štúdia v akejkoľvek forme - myslím, že to je často ich cieľ. Takisto neodpisujú na emaily dosť často - niekedy aj na študijnom oddelení, aj čo sa týka profesorov a konkrétne napr. vedúcej katedry. Najviac sú znevýhodnení medziodboroví študenti čo som si všimla - tam pomaly funguje nepísané pravidlo, že ich buď jedna fakulta alebo druhá, na kt. študujú úplne a často neprávom zničí...
Mohla by som ísť ďalej, ale nemá to zmysel. Ak poznáte nejakú stránku/iné fórum, alebo rovno aj legislatívu/zákony zaoberajúce sa touto problematikou, tak by som Vám bola veľmi vďačná, ak by ste ma tak nasmerovali.
Napr. aj ja som sa dostala do takej situácie, keďže som si urobila zápis - podpísala ho elektronicky do 1. roč., no v škole vôbec nebola (aj to ma zaujíma, či škola by nemala kontaktovať študenta, ak sa v prvých 3 týždňoch nedostaví na výuku a má právo si ho viesť s 0 počtom kreditov a neprítomnosťou - len na základe zápisu, ktorý sa robil niekoľko mesiacov pred riadnym nástupom na štúdium?) a začala študovať v zahraničí (to bolo za obdobia pandémie) a už tento rok som si platila a aj tak musím ísť do medziročníka, keďže mi nesedeli kredity - človeku zrušia predmety, nedajú rozvrhové aktivity a celkový počet kreditov mi sedel, len som si nestihla počas veľmi hektického roka môjho života kontrolovať tie podiely A - B - C predmetov, ktoré vidno viacmenej len pri zápise a treba si to všetko manuálne zrátavať a často tam chybne visia aj nesplnené kredity... Viem, že daná situácia je moja chyba, no poznám kopu takýchto situácii, kde je to robené naschvál a cielene, alebo z nedbalosti... Ďakujem pekne za hocijakú odpoveď - či už len radu alebo Vaše skúsenosti.
@brrunetkaa to som si pozrela a čítala, učiteľ má min. povinnosti, všetko sa to sústredí len na študenta, okrem tohto bodu: "4. Učiteľ je povinný na začiatku každého semestra poskytnúť aktualizovaný informačný list k svojmu predmetu. Ďalej je povinný oznámiť termíny a spôsob priebežného overovania vedomostí študentov a formu vykonania skúšky. Všetky tieto informácie je povinný zverejniť najneskôr do konca druhého týždňa od začiatku príslušného semestra a dané kritériá sa nesmú počas semestra meniť." ... Však nič v tomto bode nezaväzuje učiteľa, aby to sám dodržal... Nechodím na súkromnú VŠ a pokiaľ škola dostáva dotácie na študenta od štátu (čo dostáva, keďže štúdium na SK na VŠ nie je spoplatnené - okrem externého, predlženého, špecial. ap.), tak aj tak by malo niečo existovať - ako inšpekcia alebo niečo podobné - lebo potom škola môže všetko a študent nemôže nič - možno sa obrátim ešte na Ministerstvo školstva, lebo ma to naozaj zaujíma, riešila by som to však až po dokončení štúdia a v anonymite, no chcela by som vedieť o tom viac - lebo s každým študentom čo som sa rozprávala, tak neexistuje ani jeden bez pod. negatívnych skúseností a tí ľudia žijú z peňazí čo majú za nás.

Pozrela by som si študijný poriadok a nejaké smernice od dekana čo by mala mat VŠ verejne dostupné