Externé štúdium psychológie v Trnave

liaxx
10. jan 2024

Ahojte, mám záujem ísť študovať externe psychológiu buď na TRUNI alebo UCM. Rada by som zistila nejaké podrobnejšie info od niekoho, kto tam študuje/študoval. Ako prebieha štúdium, náročnosť (napr. popri práci), skúšky, vyučujúci, prijímačky....
ďakujem za akékoľvek odpovede 🙂

macekovam
10. jan 2024

@liaxx zamna.. Neviem aký psychológ sa zrodí z externého štúdia...

nevenka
10. jan 2024

@macekovam normalny. Za mna Bc. je cista teoria vsetko, Mgr. som nemala za sebou, tak neviem. Ale aj tak po skole, aby si sa stala klinickou psychologickou, potrebujes sa zamestnat niekde dobre ze nie ako asistent, potom atestacie, vycviky, co si cvakas sama a tam chodit musis, trva to dalsie roky. Tych 3-5 rokov je v podstate taky zaklad.

pelopeia
10. jan 2024

@liaxx ja som studovala Bc. externe na TRUNI.. Na mgr. sme museli prestupit na ine skoly na denne studium. Popri skole som normalne pracovala. Vyucovanie bolo cez vikendy, niekedy uz od piatka, niekedy v bratislave.. Dalo sa to uplne v pohode zvladnut, za cenu obetovania vsetkeho volneho casu. Je to sice narocne, ale nic nezvladnutelne. Je tam samozrejme aj prax, ale aj ta sa dala zvladnut popri praci.

liaxx
autor
10. jan 2024

@pelopeia viem, ze na UCM sa da studovat aj mgr externe, denné štúdium by som naozaj nestíhala popri práci. 🙂 prax bola uz aj na Bc.? Môžem sa ešte spýtať, čo bolo na prijímačkach? resp. v ktorom roku si robila... lebo všade je niečo iné a evidentne sa to rokmi mení, vďaka.

liaxx
autor
10. jan 2024

@nevenka ďakujem. Ja už mám za sebou jednu výšku, tak uvidím, či mi to bude slúžiť len na doplnenie alebo sa do toho pustím úplne 🙂

nevenka
10. jan 2024

@liaxx ja som to mala tak isto, jedna 5 rocna VS za mnou a dala som Bc., ale prezencne, no som si povedala, dost skoly...Skus, uvidis.

oli18
10. jan 2024

@nevenka to preto sa tu stale opakuju prispevky, poradte dobreho psychologa. Klinicky psycholog je medicinsky odbor, je proti logike, ze zakonodarci schvalili externe studium.

pelopeia
10. jan 2024

@liaxx ja som zacinala v 2012 - tiez ako druhu VS. Prijimacky su uz popravde velmi nepamatam, ale urcite som sa na ne nepripravovala, stacili mi vedomosti z prvej vysky.. bola tam biologia, vseobecny prehlad.. my sme na mgr. stupen prestupovali na denne studium kvoli tomu, ze (aspon v tom case) psychologicka obec vyhlasila, ze absolventov externeho studia nebude povazovat za plnohodnotnych psychologov.. cely rocnik sme prestupili na ine skoly.. ja som pokracovala v nitre a tiez som to zvladla popri praci..

nevenka
10. jan 2024

@oli18 zaklad sa ale nestuduje na medicine. A nie, preto sa tu neopakuju tie prispevky, ze poradte dobreho psychologa. Tam vela zavisi od vycvikov, od schopnosti, empcionalnej inteligencie. Ja som poznala 1 velmi vychvalenu psychologicku a bolo to u nej na hrane s ezoterikou a potom sla ku nej sesternica a sla od nej este viac rozbita, nez bola predtym. Pre niekoho vyborna, pre niekoho nie. Toto je velmi individualne.

nevenka
10. jan 2024

@oli18 medicinsky odbor je psychiater

oli18
11. jan 2024

@nevenka Diky ti, ale rozdiel medzi psychológom a psychiatrom ovládam 🙂 V nemocniciach sú psychológovia zaradení v platových tabuľkách, ako lekári, robia atestáciu, ako lekári, vzdelávajú sa naďalej, ako lekári. Do istej miery to medicínsky odbor je, možno by sa mohol študovať na medicíne, veď je to liečba duše. Je to o to ťažšie, že nie sú na to diagnostické prístroje. Mne sa skôr zdá, že tým, že sa dá študovať externe, ho zdegradovali. Preto je predpoklad, že bude síce veľa psychológov, ale málo fundovaných.

pelopeia
11. jan 2024

@oli18 doštudovať sa síce možno externe dá, ale psychologická obec takýchto psychológov neuznáva a len veľmi ťažko sa im podarí získať pečiatku, ak vôbec.. my sme preto celý ročník po bakalárovi externe prešli na magisterské denné štúdium..

nevenka
11. jan 2024

@oli18 no ved to tiez viem...
No len to studium na medicine...ehm. Mala som tu cest pocut medika, co si mysli o psychologii, tak uz nemam iluzie o nicom...☹
Tak nemoze sa to studovat na medicine, lebo psyche nema organ. Je to tazko, no.

liaxx
autor
11. jan 2024

@oli18 take diskusie prebiehaju aj na beznych/akychkolvek lekarov, aj s tymi je problem,.. ale nie kazdy, kto ide studovat psychologiu, chce byt hned klinicky psycholog alebo vobec terapeut... psychologia ma rozne vyuzitia, takze ja problem v externom studiu nevidim. A hlavne zaklad/teoria je v oboch rovnaka, tam ide uz o samotnu prax, pristup cloveka a dovzdelavanie

liaxx
autor
11. jan 2024

@pelopeia tak ja by som denne studovat popri praci urcite nemohla :D nemam moznost homeofficu... hmm, akoze ked niekto dostuduje externe, je to uvedene niekde vobec? Lebo vsak nik sa ta nebude v praxi pytat, ako si studovala a na ake znamky si zostatnicovala.... dostanes diplom ako vsetci ostatni

oli18
11. jan 2024

@nevenka nerob zavery na zaklade nazoru medika. To iste by povedal psycholog o nom . Je to vzajomna rivalita.

pelopeia
12. jan 2024

@liaxx ani ja som nemala homeoffice.. mala som normalny pracovny pomer s pevnym casom od 7:00 do 15:00.. skolu som mala 50km od prace a bydliska.. bolo to o drzku, ale dalo sa to.. minula som si sice vsetko volno, vsetku dovolenku na studium, ale nelutujem. rozvrh som si zostavovala sama tak, aby mi to co najviac vyhovovalo..
hm, co sa tyka toho externeho studia, napisene to nie je asi nikde.. nas si v skole zavolali a narovinu nam to povedali.. aby sme si radsej dobre zvazili, kde ukoncime studium, lebo psychologicka obec nas neuzna za pravoplatnych psychologov. problem bol presne to, co tu uz bolo spomenute, ze externe sa neda obsiahnut take mnozstvo uciva a vsetkeho ako cez denne studium.. aj ked osnovy a statnice, su samozrejme, rovnake (co sa tyka obsahu).. nikto z nas to nechcel riskovat..

simonka9015
9. mar 2024

Rozhodla si sa prihlásiť nakoniec? Aj ja nad tým uvažujem. Tiež už jednu VŠ mám a rada by som si len doplnila vzdelanie.