Externé štúdium - teraz alebo čakanie na skracovanie
Baby mam dilemu. Keďže naša vláda pomaly, ale isto sa rozpadá, tak sa začínam báť toho, že ku žiadnemu skracovaniu externého štúdia nedôjde :(. Keďže nechcem kvôli tomu stratiť zbytočne rok, fakt neviem co mam robiť ci si dat radšej teraz prihlášku alebo až za rok.. Mam na to už iba veeeelmi malo casu
@mirka14180 zatiaľ som k tejto téme nepostrehla nič nové, asi nezaujímavá téma v súčasnej dobe 🤷 ja už druhý rok odkladám dokončenie školy, že aspoň ten rok ušetrím, tá predĺžená verzia externého štúdia sa mi zdá pridlhá. Nuž zrejme musíme ešte vyčkať, ale už budúci rok si podávam prihlášku lebo mám pocit, že táto téma nie je pre ministra školstva No. 1 a pôjde do zabudnutia.
Baby nahodou sa to asi nepohlo ze s tým skracovanim studia, ze? . Uvazujem ze si urobim druhu (konecne zmysluplnu) VS samozrejme externe (kedze 2 deti plus polovicny uvazok)
@hatsepset no veruže nie, lebo keď pozerám študijné programy na rok 22/23, tak externé Bc. Maju písané, že 4 roky......
@hatsepset vraj ten zakon prešiel, ale či sa to bude týkať už tohto roka....????
@mirka14180 hm, to určite nie. To je ne dlhé trate. Inak nechápem, prečo to natiahli na viac rokov....
Je to schválené, bude sa skracovať, ale či to bude od tohto roku alebo nie je otázne. Ale bude sa isto.
@hatsepset prosim ta, aká je pre teba zmysluplná škola? Zaujalo ma to, keďže už jednu VS máš? Cize si sa s ňou neuplatnila? Dakujem
@laurikagab masmediálku 🤦♀️. Povedzme je je to smer v ktorom sa uplatnis s talentom, znamostami alebo cez postel. Skola ti malicko pomoze. Z mojich 40 spoluziakov aktivne pracuju v oblasti medii mozno 5ti... A aj to nemaju 1 prácu, pretoze to si tak maximalne vychytene markizacky zarobia a aj tie maju kopu befkajsich projektov. Par reportazi mesacne pre telku, par hodín vysielania v radoiu, popri tom pisanie clankov a recenzii a mas mozno 1000e.
@hatsepset Dakujem, sestrina kamoska to študovala a tiež sa neuplatnila v tej sfére. A čo chceš teraz študovať?
@laurikagab specialnu pedagogiku (mam dvoch synov 4r zatial NKS a starsi NKS ADD a dysgrafia, dyskalkulia dyslexia, proste poruchy ucenia a hrozny hrozný problem zohnat specialneho pedagoga, vsetci maju plno. Ci centra cspp alebo sukromnici. Su tu (v Prešove) "az" dve NKS skolky, jedina zakladka a evidentne tychto deti pribuda, lebo za posledne tri roky je tu zo 10 novych pripravnych rocnikov pre NKS.
Proste vidim, ze tieto deticky este stale nie su uplne prijate a pochopene a mnoho ludi netusi ake tazke je pre deti aj rodicov ucenie, ze vynalozia 100 x viac usilia aby mali aspon 3jky, nez bezne deti... A pritom staci najst vhodne sposoby a terapie.
Plus toto je robota-poslanie, co sa da robit aj v dochodku 🙂. Takze ma pohana osobna motivacia 🙂
@hatsepset Dakujem ..presne pre tento odbor som sa rozhodla aj ja, aj keď už mám bližšie k dôchodku🙈, ale vcera som čítala články, že SP musí mat 5 ročnú prax aby mohol robiť samostatného SP. Hladala som aj info, či môže byt ‘sukromnik’, ale nič som nenasla. Tak som potom rozmýšľala na predškolskom a elementárnou pedagogickou.
Tiež mám syna, ktorý mal problémy a študovala som snáď všetky dostupné info má nete.
@laurikagab ano ono vo vsetkych pg odboroch je clovek najprv nesamostatny, potom nejaky medzistupen a tak samostatný a vlastne ide najme o plat :D. Sukr. Prax sa asi da, len to iste treba prax a hlavne rozne terapie mat za sebou (akoze byt sposobily ich vykonavat). Viem ze po speci pg bakalarovi sa uz da ucit v speci skolke.
je to schválené. Len na stránkach škôl to nie je ešte opravené. Ja som osobne zisťovala a štúdium sa skracuje
@ksenzy1 no v Prešove je zalostne malo speci pg. Pre synov neviem zohnat :/ vsade plno. Podlana sa da uplatnit. Osetrovatelstvo ma manzel (na sv alzbete) blbé bolo to ze podmienkou pre studium bolo pracovat v zdravotníctve, dobre to, ze titul mu platí aj v inych štátoch. No a s tym si vedel pri zmene pracoviska vyberať. Aj tu na vychode. Na 7 miest poslal zivotopis (naslepo, nevedel ci maju volne miesta) a zobrali ho behom 2m vsade. Cize si vyberal
@kvetinka75 som zvedava na tie ceny :D. Ale dobre ze sa skratilo
A neviete ako he to v RK na pedagogike?
@snezienkaaa82
Aj mňa zaujíma odbor Pedagogika /externe/ v RK, bola by som rada, keby sa niekto podelil s nami o svoje skúsenosti 🙂
@maca173 mam zopár info od báb z MK, škoda, že na stránke moc info nemajú. Chcem úst tiež externe. Vraj to nie he náročné štúdium. Chodí sa soboty a piatky niekedy. Sa rozhojdujem, lebo už nie som mladica 😀😀😀
@snezienkaaa82 no Toho roku 3r konečne externé...

@lilope Mňa by to tiež zaujímalo. Chcem si dokončiť mgr. štúdium. Mám z toho trochu obavy,lebo práca, deti, krúžky... Tri roky štúdia ma nelákajú. Pri externom štúdiu sa nedajú urobiť dva roky súčasne, vraj to zákon nedovoľuje. Pritom mám kolegynu, ktorá teraz končí bc. štúdium a tvrdí, že mgr. bude o rok a pol. Nechápem to vôbec.