Je hanba štátnicovať v auguste?
Mám menší problém. Chodím na vysokú školu (pedagogika) 3.ročník Bc. a dosť som sa nevedela donútiť k písaniu bakalárskej prace počas zimného semestra,avšak podarilo sa mi napísať 10 strán. Tento semester sme mali 6 týždňov pedagogicku prax. Bola som v tom že nejak to zvládnem ale nedokončila som pracu (praktickú časť) do detailov a školitelka mi napísala dnes mail že mi pracu neuzná a budem štátnicovať v auguste. Mame pritom termin do 5.5. Mám spolužiačky ktoré sú ešte na praktickej časti a opravujú ju priebežne ale nenaháňa ich školiteľ a budú mat skúšky normálne. Povedzte mi,ako sa to vníma keď niekto štátnicuje v lete. Ako to ludia vnímajú? Mám to pred kamarátmi ututlať? Mám par známych ktorí sú úspešní a majú ťažšie odbory a nikomu sa nič také nestalo. Strašne sa hanbím lebo mám ľahší odbor a keď to očividne nezvladam budem za hlúpu. Ja si len skrátka neviem zorganizovať čas a nechcem vyzerať hlúpo.
@smoothie045 ma to aj výhodu, budeš mať v lete status študenta, a zľavy na vlak
toto naozaj niekoho trapi? ved je to uplne normalne, ziadna hanba 🙂
@blaazi ahaaa vidíš toto ma nenapadlo😆tak aspoň niečo
Mnohi si to prekladaju z casovych dovodov a je to uplne bezne. Ale ak to je z lenivosti - ano, je to hanbu
Prečo sa tým trápiš? Máš svoje vlastné tempo. Pokojne si prácu dopíš, oprav, vyšperkuj a štátnicuj v auguste. Nič čo by malo byť hanbou či neschopnosťou!
@smoothie045 nie, nie je...je to uuuplne jedno...nikto nikdy v zivote to nebude riesit...a ani to, ako si zvladala skusky.
Od kedy je dokončiť vysokú školu hanba??? A myslím ze všetkým je jedno kedy, absolútne nikto to nebude riesit....
Nic hrozne, cim by si sa mala trapit. Aj kebyze statnicujes az na dalsi rok, alebo kebyze nezostatnicujes vobec a musela by si opakovat. Len sa z toho treba poucit, stanovit si harmonogram a ten dodrziavat, aby si to uz nabuduce stihla.
Ja by som proti skolitelke nesla, nestalo by mi to za to, to, ze zostatnicujes v lete nie je nic hrozne a ked s nou mas dobry vztah, vie ta pri obhajobe podporit, ale ked jej budes robit problemy, aby ti to potom nedala vyzrat.
Inak ja som ani nevedela,ze na odovzdanie prace je potrebne nejake povolenie od skolitela. Nikdy som si ziadne nepytala, odovzdala som, ako som chcela. Preco by mi to mal skolitel povolovat, on tam je predsa na to, aby ma usmernoval a aby som s nim mohla konzultovat, nie aby rozhodoval o tom, co tam dam alebo nie, je to predsa moja praca, moje autorske dielo.
Neviem,ale začínam sa báť,čo nás s novou generáciou čaká.
Nezvladnut napísať bakalarku a hľadať dôvody......no ja neviem.
Uznam,že aj školitelia sú rôzni,ale zase...tiež si nemôžu dovoliť hocičo. Za dva-tri týždne sedenia pri pc máš bakalarku napísanú. Potom čo to je za úroveň VŠ,kde sú takýto študenti?
Sorry za úprimnosť,ale trošku sa spamätaj,lenivosť zahod za hlavu a uvedom si,že to už nie je ZS,ani SS.
@maxalla súhlasím a vidíš...2 dní pred termínom odovzdania mi dipl.veduca povedala že takto prácu odovzdať nemôžem. Nebola som lenivá, zakaždým som jej priniesla prepracovanú prácu s tým že ona mi nevedela dať skutočnú spätnú väzbu na základe ktorej by sa to dalo spraviť tak ako by sa jej to páčilo...
To, že budeš štátnicovat v auguste, bude každému lauter jedno. Keď si neskôr budeš hľadať prácu, podstatne bude mať vš ukončenú štátnou skúškou. Kedy, je fuk. Čiže toto nerieš.
Ale trochu si vstup do seba a zamysli sa nad svojím prístupom.
Ale keď budeš takto aj potom k tomu pristupovať - neviem,nemôžem, nesústredím sa, školiteľka hento a toto, tak aby si vôbec urobila tie štátnice aj v tom auguste.
Proste sa zatni, sadni k tomu a makaj. Nič iné ti nedá sa poradiť, je to momentálne tvoja "práca"a tvoja úloha, od ktorej sa bude odvíjať zrejme aj tvoj ďalší život
@terezka1947 tak je mi jasne že vysoká škola je náročnejšia,ja len riešim či to je bežný postup alebo či sa to vníma ako netypické. Na bakalárke som pracovala a keďže už mám len doplnit praktickú časť myslím že to dokážem.
@maxalla nám sa tiez informácie na škole posúvajú z roznych zdrojov a každý školiteľ to ma individuálne preto je mätúce.Niekto ešte nemá a upravuje ju a niekto ju má skoro celú a školiteľ mu neuznal 🤔mame cca 200 ľudí v rocniku a každý ma inú skúsenosť
@smoothie045 celkom neviem,kedy to chces dopísať,darmo je termín do 5.5.
Aj ten skolitel si ju chce pozrieť,ešte predtým ako ju dáš zviazat. Takže ja sa tej skolitelke nedivím.
Ok,uznam,že aj medzi nimi sú rôzne osobnosti 😉,ale zase tým,že tam uvadzas ich meno,nediv sa,že tú prácu chce mať slušnú.
vobec nie je hanba statnicovat hocikedy..
@terezka1947 dobre myslím že som sa nepytala preto aby ste mi písali o blbej generácii a ako sa nevieme zorientovať z presunu na VŠ,chcela som len vidieť pohľad na vec ale vidím že s vami je to asi zbytočné. Radsej si ju idem dokončiť.
@smoothie045 Ak ti chybaju nejake informacie, resp. ak si nie si ista, ohladom takychto organizacnych veci, odporucam nastudovat si studijny poriadok poriadne a ak je, tak aj smernicu fakulty ohladom záverečných prac. Ak tam nenajdes info, tak sa pytat studijneho poradcu / referentky / studijneho oddelenia, bespoliehat sa na to, ze sa k tebe informacie "dostanu", na VS sj musis info zhanat vacsinou sama, byt samostatnejsia.
Posuvanie informacii z roznych zdrojov je hlúposť, aj to, ze kazdy skolitel to ma individualne, tak snad ma skola ohľadom pisania a odovzdavania nejake zaväzne pravidla, skor si si len nepozistovala poriadne. Ak je na odovzdanie prace potrebny suhlas skolitela (o niecom takom som ale este fakt nepocula), tak to tam niekde uvedene bude.
Tak ci onak, je lepsie odovzdat neskor dobru pracu ( je
to tvoja vizitka) ako nejaku hlupost zbuchanu za tyzden. Ja som bakalarku robila cca 2-3 mesiace, neviem si predstavit ten paskvil, co by som odovzdala, kebyze ju robim tyzden.
Snad ti to pojde od ruky. Drzim palce.
@smoothie045 ak ti chybal zaver, grafy, analyza, to nie su formalne veci. Ved zamakaj, urob ju poriadne v pphpde aj v maji ju uz maj komplet hotovu a budes mat leto rovnako volne. Termin odovzdania tvoju karieru nijako neovplyvni.
@smoothie045 Informacie k bakalarke ma kazda skola napisane v smernici.
Nemozes necinne cakat (a vyhovarat sa) na skolitela, ze kazdy to ma inak a je to matuce. Co presne je matuce?? Samozrejme ze kazdy skolitel vyzaduje podla seba trochu ine veci, kazdy sa predsa venuje niecomu inemu. Vyucuje ine predmety. Logicky.
A doplnit “len” prakticku cast, vobec nie je len tak. Ved to ti chyba snad polovica prace. A je to najdolezitejsia cast prace. Teoriu mas “opisanu”, sparafrazovanu z knih.
Odporucam nastudovat si studij. poriadok, ako maju prace vyzerat (aj ked to je teda uz riadne neskoro) a mala si si pozriet vo vasej kniznici na univerzite nejake starsie prace. Kazda bakalarska aj diplom. praca sa totiz v jednej kopii nechava na skole, v kniznici. Stacilo si pozriet starsie prace, ako maju vyzerat.
Kazdopadne chyba ti toho dost, takze skolitelke sa necudujem, a ani sa na nu nemozes vyhovarat.
Zamakaj, a urobis statnice v auguste.
Úprimne nikoho to nebude zaujímať, či si štátnicovala v máji alebo v auguste. Kým úspešne obhájiš, tak nemusíš mat z ničoho strach 🙂
Len keď si napísala, že si sa k písaniu nevedela dokopať cez zimu, tak cez leto to bude ešte horšie. Najlepšie je, aby si sa so školitelkou dohodla na presných dátumoch, kedy jej budeš posielať dopracované kapitoly. Tak ťa to donúti písať aj keď sa ti nebude chcieť. Prokrastinácia je "sviňa" a mať pevne stanovené dátumy je to najlepšie, čo môžeš urobiť. Ja som si to tak dohadla s mojou školiteľkou pri písaní diplomovky minulý rok. Navrhla som jej dátumy, na ktorých sa ona zhodla, a potom jej postupne posielala kapitoly.
Alebo ak sa s ňou nedohodneš, povedz niekomu z rodiny alebo z kamarátov, aby sa ťa na bakalárku pýtali každý týždeň. Bude to trochu otravné, ale aj to ti pomôže. Stále to budeš mať na pamäti.
Držím palce, určite to zvládneš!
nie, nie je.
@maxalla ďakujem za povzbudenie,tiež sa mi osvedčilo zisťovať info z prvej ruky a snáď sa už poučím🙂
@smoothie045 dcéra pri bakálarke dostala od školiteľa mail, že ju nepustí, v ten deň sadla, celú prácu prekopala, práca bola dobrá ale aj tak ju nepustil, poplakala si, že ide do medziročníka a rok pôjde k štátniciam, našťastie daný školiteľ odišiel zo školy a ten druhý dcére povedal, že nechápe prečo ju nepustil už rok predtým a prežila to, čiže august je podľa mňa fajn, teraz dcéra v pred veľkou nocou už musela diplomovku odovzdať a síce začala až v januári riadne písať ale napísala a teraz čaká na hodnotenia a postupne sa pripravuje na štátnice a nik sa je pri bakalárovi za to nesmial
@smoothie045 este mi napadlo k tomu augustovemu terminu ( ked uz teda je) - treba z toho vytazit maximum, cas na ucenie = 2 mesiace a nic ine neriesis.
Pri statniciach v riadnom termine - riesis pracu, skolitela, normalne predmety v rocniku, zaverecne skusky, zapocty a este ucenie sa na statnice. A v zavere budes mat statnice hotove a nikdy nikoho nebude zaujimat, ci mas titul udeleny v aprili, alebo v auguste.
Ďakujem všetkým za odpovede😍nakoniec sa podarilo mi dostať k štátniciam a skúšky som urobila ☺️

@smoothie045 ja som to od nej nečakala...vždy som mala všetky skúšky načas, žiadne flakanie, pocas školy som Full time pracovala...mala som plány po škole... Nie som zlomyselna ale verím tomu že ľuďom sa vždy všetko vráti. Dobrým v dobrom, zlým v zlom