Je možné nájsť kreatívne IT pozície pre ženy po 40?
Nakolko som kreativna dusa a najlepsie by sa mi hodila praca z domu tak rozmyslam to spojit a najst si pracu. Bavia ma rucne prace ale to ma neuzivi pravdepodobne. Avsak, mam po 40ke, ziadne IT vzdelanie iba ako bezny uzivatel, skola vysoka humanitny smer. Co som si zistovala tak kreativne IT veci su UI a UX. Da sa to nejak rychlo naucit z domu? Pripadne pozicia IT tester vraj nie je narocna. Zial prax nemam. Som ochotna sa ucit, ucim sa rychlo, anglicitinu ovladam. Viem o pripadoch, kedy clovek robil konzultanta IT testerovi alebo nejakemu inemu IT pracovnikovi a postune ak mal stastie sa z neho stal tester. Pozerala som rozne kurzy ale su drahe. Da sa to naucit aj z videi na YT? Lenze skusat si doma na pc nieco testovat to asi nejde vsak? Ze by si to clovek nejak doma aspon vyskusal. Praca na doma ma zaujima z viacerych dovodov, mam male deti a kopa dalsich dovodov. Preto by mi to vyhovovalo. Viete mi nejak poradit ci su nejake kurzy zadarmo, nejake dobre naucne videa na YT alebo ci sa vam podarilo takouto cestou ist a ako ste dopadli? Vdaka za rady.
Zaspala si dobu, keď boli v kurze "youtuboví" testery, takýchto ľudí dnes nepotrebujú, AI to zvláda
@anonym_6b01b3 tiez mam taky pocit, ze zaspala niekde 5 rokov dozadu. Testerov uz nepotrebuju, vacsinu IT korporaty poprepustali /znameho zena robila testerku a je dva roky bez prace/, nahradza ich AI. A kurzy na Youtube? To nemoze autorka ani mysliet vazne.
Nie len, ze si zaspala dobu, ale si aj totalne mimo, ak si myslis, ze IT je pre teba vhodne len preto, ze chces pracovat z domu.
UX/UI ani testing sa nedajú naučiť len z pár videí na YouTube. Tieto pozície vyžadujú konkrétne zručnosti, prax a pochopenie procesov. UX/UI dizajnér musí ovládať Figma, vedieť robiť wireframy, rozumieť používateľskému správaniu, typografii a princípom dizajnu. Bez portfólia a skúseností ťa nikto nezamestná. Tester musí vedieť čítať technickú dokumentáciu, písať test cases, pracovať s Jirou, TestRail, Postman, chápať logiku systému a základné princípy IT, ideálne ak vie prečítať a napísať kód napríklad v Pythone alebo v Jave. Nestačí klikať, treba chápať, čo a prečo sa testuje. Na zvládnutie základov treba aspoň 9-12 mesiacov systematického učenia a ideálne aspoň jeden kvalitný platený certifikovaný kurz.. aby si bola junior, a to nebudeš robiť z domu sama určite.
Absolutne suhlasim s @billy_jean 🙂 a vlastne vsetkymi prispevkami vyssie.
Zial nie neda sa to naucit z YT a videi tak, aby bol ktokolvek ochotny za to zaplatit. Dnes uz je ta potreba niekde uplne inde ako kedysi. A okrem znalosti specifickych nastrojov, jazykov, treba mat aj znalost biznisu, v opacnom pripade nebudes chapat pre koho a ako ten dizajn robit a to iste plati o testovani.
Tiez mi to pride, ze si tak uplne mimo strelila, si kreativna, chces robit z domu tak IT 😵💫 preco IT?
@paloma282 ja pracujem ako naborárka, v dnesnej dobe kedy sa umela inteligencia zlepsuje kazdym dnom maju problem s pracou aj skuseni odbornici so skolami a xy rokmi skusenosti…doma sa nic take nenaucite ale do vzdelania sa oplati investovat, avsak radsej do nieco co vam je blizke, podla toho co pisete nemate o IT ani potuchy, nestracajte tym cas, lebo tieto pozicie su sice “lahke” ale pre ludi, ktori sa v nich vyznaju, niekto kto len zapne pocitac a surfuje po internete ma od toho vazne na mile daleko, skuste sa naucit nieco co by vas bavilo alebo hladat ine prilezitosti na pracu z domu
@paloma282 súhlasím so všetkým, čo je napísané vyššie, pridám ešte jednu poznámku - pracovať z domu neznamená variť a hrať sa s deťmi a popri tom ľavou rukou sem-tam niečo urobiť za peniaze. Takto práca z domu nefunguje
kreativna dusa a chces robit v IT, lebo mam male deti a chcem HO ....
uplne zle nastavenie, cele.
ziadna firma Ti full HO neponúkne len tak ..... firmy stahuju do kancelarii ludi uz 2-3 roky. nechcu davat full HO. to, ze chces robit doma, hlavne v IT neznamena, ze navarim, upracem, zahram sa s detmi.... ked su chore. terminy treba dodržiavať. ale to urcite vies.
na testera juniora uplne zabudni, to je davna minulost. hladaj uplne nieco ineho.
niečo, co neovlada vela ludi,alebo nieco co teraz frci ako napr data analyst, power bi..... ale to tiez potrebujes slusne zaklady (teda, keď chces robit nieco v IT).
ja tiez robim s IS, ale tu potrebujes napr. vyslovene vzdelanie, lebo Ti uplne odidu suvislosti....
Na margo tej prace z domu - teraz IT firmy ju maju tendenciu rusit alebo obmedzovat. V inzerate a na pohovore ti budu tvrdit, ze je to benefit, ale realne v zmluve budes mat povinnu pritomnost v office 3-5x do tyzdna
@paloma282 súhlasím so všetkým, čo je napísané vyššie, pridám ešte jednu poznámku - pracovať z domu neznamená variť a hrať sa s deťmi a popri tom ľavou rukou sem-tam niečo urobiť za peniaze. Takto práca z domu nefunguje
@danica2711 a este mat plat 4000€ netto, lebo v IT su dobre platy 🙂 parkrat som skusala HO den s malym a velmi rychlo som pochopila, ze tu cesta nejde 😂 v okamihu ako zacnem rozpravat vyzaduje pozornost.
@paloma282 mám dva polovičné úväzky, počas kovid doby som mala možnosť úplne HO deti 11 a 12. Sama som po dvoch týždňoch utekala do práce. Keďže pri deťoch sa práca nedala stíhať. Od vtedy sa tu roztrhlo vrece a každý chce HO. Prepáč ale si na úplne falošnej ceste.
A čo práca v tvojom vystupovaním odbore? Alebo kde si pracovala pred tým že ti to nevyhovuje?
Nato dnes maju firmy AI.Na to rovno zabudni.
@paloma282 starostlivost o deti sa nerieši pracou na HO. To Slováci ešte stále nepochopili, ze ty nie si doma, aby si si počas pracovnej doby upratala, navarila, poprala a podobne veci. Mas robit 8 hodín rovnako ako v práci.
@lienka.7 Toto pochopíme len my, ktoré home-office naozaj máme. Predpokladám, že ani jedna zo žien, ktoré si tu na koňovi posledné 3-4 roky hľadali prácu na full time HO, aby sa mohli starať o deti, záhradku, psa, mačku, susedu a neviem koho, ten HO doteraz nenašla.

Zaspala si dobu, keď boli v kurze "youtuboví" testery, takýchto ľudí dnes nepotrebujú, AI to zvláda