icon

Je možné naučiť sa účtovníctvo samostatne?

lulucita
2. mar 2025

Dobrý deň, je možné naučiť sa účtovníctvo sama? Bez kurzu? Našiel by sa niekto kto by ma to vedel naučiť a ukázať, vysvetliť.. za finančnú odmenu samozrejme.. bolo by to pre môjho kamaráta, on je živnostník a ma aj sro, ale je zamestnaný sam vo firme, ponúka služby vysokozdviznej plošiny. Má tak zo 2, 3 faktúry týždenne. Niekedy len jednu. Čiže nemá tam nič zložité. Vie mi niekto poradiť či je možné sa to naučiť? Ďakujem za každú radu.

katica06
2. mar 2025

Som zvedavá, čo ti napíšu. Len ovládanie základov nejde z večera do rána. A to bude možno na úrovni začínajúceho junior účtovníka. Ovládanie JÚ, PÚ miezd, daní to je ďalšie učenie a učenie roky a roky praxe.

lubka73
2. mar 2025

Moja rada nech si najde uctovnicku, ked tam nema toho az tak vela, nebude az tak vela platit. To nie je len raz ukazat, tam sa veci menia a treba sa vzdelavat stale.

martul
2. mar 2025

@lulucita kto si tu bude vychovávať konkurenciu? Účtovníctvo sa nedá naučiť a robíš. To je neustále učenie, celý život. Nájdi si kurz, zaplať a škol sa. Midaro alebo CUS sú overené. No a potom každoročne veľa školení.

krasneleto
2. mar 2025

@lulucita za mna urcite nie... uctovnictvo, to nie su len 2-3 faktury, ak sa bavime o ich samotnom zauctovani, tak to je na vysvetlenie 5 min. uctovnictvo ako take rozhodne nie, sama mam podvojne uctovnictvo akreditovany kurz, uctovnictvo som mala aj na nadstavbe a zjavne som mu neporozumela... a takisto mam uctovanie v praxi kurz... kedze som sa tomu ale 15 rokov nevenovala... a uctovala "iba" faktury, rozhodne o sebe nemozem tvrdit, ze som uctovnicka... cize moja odpoved na tvoju otazku, za mna rozhodne nie. neustale sa meni legislativa, uctovnictvo ci jednoduche alebo podvojne musis chapat ako celok a na to ti nestaci vysvetlenie cez spravy...

michaela789
2. mar 2025

Svokra je účtovníčka (a že dobrá) a to kvantum informácií, čo tá nosí v hlave je pre mňa absurdné. Nehovorím o tom, že sa stále vzdeláva, zisťuje,... Ale ona sa pre túto profesiu narodila. Vychodila na to školu a celý život rozmýšľa v číslach a prepojeniach čo je pre mňa úplne že tridsiaty vesmír. Dokáže vytiahnuť zo skúsenosti také kľučky a riešenia že koniec. Ona sa smeje že účtovníctvo nie je zamestnanie ale životný štýl...a ja s tým asi aj súhlasím. Lebo fakt je v jednom kole.
Nedokážem si predstaviť, že by sa niekto samostatne naučil v tomto odbore chodiť a byť aj naozaj dobrý.

domka222
2. mar 2025

Ja mám školu aj kurz a sama by som si netrúfla to robiť zo začiatku bez dozoru.

lenicka298
2. mar 2025

Jasné, stačí prečítať aké účty máš použiť, a už si senior učtovníčka🙈. Ved ako píšeš, nemá tam nič zložité....Ja netvrdím, že sa nedá niečo doma naštudovať, ale nechápem ľudí, ktorý si myslia, že si naštudujú niečo, a už sú odborníci a, že je to jednoduché. Potom to účtovníctvo tak vyzerá. Niekedy mi nad otazkami ludi, ktorý sa hrajú na účtovníkov rozum zastáva, a ľutujem ich klientov, ktory za to platia, ale jasné, hlavne, že je to lacnejšie... Potom, keď je problém, tak už vyvolávajú a cena není problém, len to dajte doporiadku. Účtovníctvo som študovala, robím ho cez 10 rokov, mam pod sebou XY firiem, neustále na sebe pracujem, študujem, vzdelavam sa, no nikdy by som si nedovolila" učiť sa" na niekoho firme a ešte len tak sama doma 🙈

nika11103
2. mar 2025

Určite nue

denkabemommy
2. mar 2025

@lulucita nenaučíš sa to ani s kurzom, treba tomu fakt venovať kopec času. Ideálne mať aspoň základy zo samotnej školy, kde aspoň zistíš, či vôbec na to máš. Ak chceš byť veľmi účtovníčka, zamestnaj sa v nejakej účtovnej firme ako administratívna pracovníčka, aspoň uvidíš ako to v praxi vyzerá. Keď vidím čo ovláda kamarát účtovník, tak sa nestíham čudovať, odkiaľ berie všetky informácie a možnosti 🙈ale ako bolo vyššie spomenuté a rozhodne s tým súhlasím, nie je to práca ale životný štýl, pre to sa musíš narodiť 😅

mata1988
2. mar 2025

@lulucita na zaklady a pochopenie uctovnictva si daj skolenie/ kurz a nasledne mozes nadviazat ako pomocna uctovnicka alebo si zaplatis niekoho, kto ta bude sprevadzat.. a kamos nech sa mi kludne ozve, kym sa ty do toho dostanes.. 🙂

kathhii
3. mar 2025

@lulucita ani kurz ti nepomôže aby si to vedela robiť samostatne.... Plus potrebuješ neustále školenia... Radšej zaplatiť dobrú účtovníčku ako v tom mať bordel a potom problémy.

maury
7. mar 2025

Štýl samouk, že niekto vysvetlí základy, tak asi nie. Štúdium, akreditovaný kurz a dlhoročná prax. Ono je to tak obsiahla oblasť, že skutočne málo fakt dobrých odborníkov je. A to, že to niekto ovláda, ešte neznamená, že to vie vysvetliť tak, aby to laik pochopil. Je možné ukázať nieco z tých základov aj ako vystaviť faktúru, ale to je asi všetko.

barborka2_2
27. mar 2025

Prosím vás, tie ktoré ste absolvovali kurz...ja sa chystám na druhý stupeň VŠ študovať účtovníctvo, pričom na prvom stupni mám iny študijný program na ekonomickej. Je kurz na získanie základov dobrý nápad? Či radšej zvoliť inú cestu?