Je možné začať študovať v 24. rokoch strednú zdravotnícku školu?
Ahojte. Mam vyštudovanú hotelovú akadému, prvý stupeň štúdia na technickej univerzite a chcem si spraviť strednú zdravotnícku školu v BB a následne VŠ. Moje otázky teda znejú. Je vôbec možné začať študovať v 24 rokoch strednú zdravotnícku školu, keď nemám žiadne predchádzajúce skúsenosti s týmto odborom? Dá sa tento odbor, konkrétne urgentná zdravotná starostlivosť študovať externe? (pracujem a mam 5 ročné dieťa). Mojim snom je stať sa záchranárkou a pokiaľ to bude možné som odhodlaná si tento sen splniť. Ak sa tu nájde niekto, kto mi bude vedieť poradiť, kľudne sa mi ozvite aj do správy. Za vaše odpovede vám vopred veľmi ďakujem. Pekný večer všetkým. 🙂
https://www.fsvaz.ukf.sk/index.php/sk/ponuka-st...
Spoluziak studoval toto rovno po gympli a pracuje ako zachranar, hlavne ak chces byt zachranarka tak makaj na fyzicke, bezne je znasanie ludi zo 4. poschodia bez vytahu. Praxe sa neboj, tu proste budes nutena nadobudnut. Ono si treba uvedomit ze zachranar a sestra su 2 rozdielne povolania, kazde sa venuje inemu druhu starostlivosti a vyzaduje ine schopnosti a danosti.
@michaellasp a samozrejme aj ked pojdes studovat externe zdravotnu skolu tak tam je, ze vela praxe. Urcite to neny len teoria. Ja som dva dni v skole a este dva dni v nemocnici a to studujem externe. Takze jednoduche to neny.
@michaellasp dobrý deň , dá sa študovať externe VŠ osetrovatelstvo , aj bez predošlej praxe alebo strednej zdravotnej školy . Sama sa tam chystám budúci rok 😊
@5noach12 nuž študovať môžu. Ale ako to vyzerá v praxi, to som často videla osobne priamo v nemocnici. Nevravím, že nebolo typy, čo to nezvládli, ale väčšina mala obrovské problémy zvládnuť to. Učili sa za pochodu a chýbali im mnohé zručnosti.
Navyše ti gymnazisti, akých spomínaš, idú pravdepodobne na denné štúdium. Ona chce ísť na externe, kde je ale tiež potrebné odpracovať veľký počet hodín praxe. Celkovo externí študenti sa berú ako ti, ktorí majú už istú skúsenosť s tým, čo študujú.
A keď si pozorne prečítaš, čo píšem ja ju neodradzam. Len píšem, že nech sa pripraví aj na problémy pri štúdiu a nutnú prax bez ohľadu na jej súčasnú prácu. Teda inak povedané, nastúpi, ak ju vôbec príjmu, lebo podmienky sú jasné dane (musí mať prax) hodia jej rozpis praxe na každý druhý deň a nikoho nezaujíma, kde a ako ona pracuje. Takže čítaj pozornejšie, kým ma začneš urážať.
@jaskolka Neurážam ťa. Len narážam nato, že človeka treba aj niekedy podporiť, keď chce na sebe pracovať. A nie mu hneď vyhadzovať na oči 2000 vecí, ktoré musí urobiť , a ktoré podľa teba nezvládne. Áno je to ťažký odbor, ale všetko sa dá, keď sa chce. Kľudne môže ísť s tou školou aj na medicínu, keby na sebe zamakala.
@5noach12 ale odradiť nie je vopred ju pripraviť na všetky aj náročné veci. A keď dobre vidíš, na konci jej píšem viaceré možnosti.
Ale počítať sa musí so všetkým a s tým aj do toho musí ísť. Ze to bude aj ťažké a nemusí to každý zvládnuť. To nie je odradzanie, ale holý fakt. Mala, som spolužiačky, šikovné baby, všetky sme ich povzbudzovali. A plakali na praxi, chýbali im 4 roky, ktoré sme my mali za sebou. A tiež do toho šli s nadšením, všetci len povzbudzovali a skolabovali jedna pri prvom pacientovi, ktorý krvácal z prestreleej nohy. A druhá to vzdala po prvom roku.
Preto píšem rovno, že to je veľmi ťažké. Bez medových motuzov. Môže to zvládnuť. Ale nemusí.
Je to drina, je to stres. A pre toho kto nemá skutočne "druhu stranu nemocnice" z prvej ruky, že to predtým nezažil, a príde doslova naostro, to môže byť aj extrémne náročné.
Preto treba si vopred dobre to premyslieť. Lebo urgent nie je len to, čo núkajú tie seriály. Ale je to hlavne o to, že o živote a smrti rozhodne sekunda. Je to aj o psychike. Nie každý to dá. A to je fakt len konštatovanie z 20 ročnej mojej praxe. Osobne radšej predostriem horšiu možnosť a potom sa môže človek tešiť, ak bude opak, ako nalákať na sladké veci, a potom "padnúť na hubu"
@evulienkaeko keď si šla z VŠ naspäť na inú SŠ platíš nejaké “skolne” keďže už si v podstate mala možnosť byt študentkou? Myslím ako je to aj na vŠ že navyše roky sa platia ..
@zuzana2405144 nie studium bolo zadarmo

Nechcem ta odradiť, ale skutočne si si uvedomila, čo je urgentná zdravotná starostlivosť? Tam nutne potrebujes praktické znalosti zo zdravotníctva, niečo, čo sa nedá "nadrvit" proste musíš mat prax. Teda ani nemysli na to, aby si tam šla bez zdravotníckej školy. Lebo by si rýchlo zistila, že je to nad tvoje sily, a to nemyslím v zlom. A externe študovať zdravotincku školu môžeš, ale musíš zároveň mat prax ako zdravotník. Teda príklad, si ošetrovateľka a chceš byť zdravotná sestra. Ok, môžeš ísť externe, ale zároveň máš pracu(prax) v nemocnici. Prax je povinná, musí to byť. To by bolo až smiešne, aby si študovala teóriu zdravotníctva, sedela síce na prednáške, ako podať injekciu, prax nemala nijakú lebo pracuješ trebárs ako účtovníčka, prídeš potom na 3 mesiace na prax do nemocnice a co? Prepáč, vôbec to neber ako urážku, ale ved nebudeš vedieť ani sa otočiť tam.... Nie to pripravjt a podať ozaj tu injekciu živému človeku. A to píšem len o skutočne ľahkej veci... Nie to o vážnych prípadoch a okolnostiach ake sú bežné v zdravotníctve.
Bud chod študovať normálne denne štúdium, s ohľadom na to, že nikdy predtým si v nemocnici nerobila, alebo sa priprav na povinnú pravidelnú prax v nemocnici, bez ohľadu na tvoju terajšiu prácu, alebo prehodnot odbor.