Je návrat na vysokú školu ako 27-ročný správny krok?
Vyštudoval som gympeľ, hneď na to som išiel na VŠ - matfyz, odbor informatika. Bohužiaľ ma to až tak nebavilo, škola bola tiež tak trochu ťažšia a v podstate keď prišla korona som to nechal tak. Tak trochu som premýšľal, že by som vyskúšal ešte ďalšiu školu ale nemal som ani poňatia aký smer zvoliť. Odvtedy mám v podstate nestále a taktiež neodborné práce a keď sa pozriem ďalej do budúcnosti tak ma asi nič dobre nečaká pokiaľ ide o prácu a financie. Momentálne pracujem v Nemecku kde si viem v porovnaní so slovenskými platmi lepšie zarobiť a taktiež aj odložiť. Momentálne však moje úspory nie sú bohužiaľ veľké.
Už rok alebo dokonca dva celkom silno zvažujem návrat na VŠ. Chcem študovať odbor, ktorý ma bude baviť (približnú predstavu už mám čo by som chcel študovať) a chcem to študovať interne. Ide mi hlavne o nadviazanie nových kontaktov, skúseností a celkovo o zmenu prostredia. Stále mi však vŕta v hlave myšlienka/predstava, či vek 27 nie je tak trochu "neskoro" na interné štúdium, keď rovesníci alebo aj známi už dávno vyštudovali a momentálne pracujú.
Za pár týždňov mám dohodnutý call s karierným poradcom, kde sa na to pozrieme bližšie ale napadlo mi, že sa spýtam aj tu. Mininálne chcem vyštudovať Bc. a ďalej sa uvidí. Ak sa teda rozhodnem pre VŠ, tak do augusta chcem ostať tu v Nemecku, odložiť čo najviac a potom ísť na VŠ s vedomím, že moje príjmy najbližšie roky budú tak trochu minimálne - tu by som to vyriešil tak, že by som chodil na brigády do Nemecka počas prázdnin a po skúškovom.
Je tu niekto kto začal s VŠ po 25+ a študoval výhradne interne ? Ako sa vám študovalo, ako vás brali spolužiaci ?
Tak otazka je, ci nemas aj iny problem, nez nizku kvalifikaciu - ze nevies budgetovat, ked pracujes v Nemecku a nemas velke uspory aj napriek tomu..
@anonym_autor dôvod, prečo to nechceš študovať externe? nie sú to náhodou financie? kto ťa bude živiť, keď budeš študovať? keď som mala 27, začala som externé štúdium VŠ (učiteľstvo). normálne som pracovala a 5 rokov som si financovala štúdium VŠ. hanba by ma fackovala, keby som šla denným štúdium (nehovorí sa "interne", ale denne) a žobrala na to peniaze od rodičov.
a pobavilo ma aj slovo "gympeľ"
My sme mali spoluziacku 35+ na internom a okrem nej poznam jednu mudr aj mvdr obidve isli studovat po 30 interne. Ja mam 26, som prvacka na phd a ked som prisla na prvy seminar, ktory vyucujem studenti si mysleli, ze som ich spoluziacka (prvacka na bc) a niektori (najma muzi) mi tam vzhladovo prisli este starsi ako ja.
Ja som mala na VS aj starsich, ale treba si dobre zvazit, ci sa ti to oplati a aky to bude mat do tvojho dalsieho zivota zmysel.. aby to neboli premarnene roky..
Aky odbor? Ma to buducnost a vidis svoju dalsiu karieru v nom? Ak ano, stoji to za zvazenie, vek nebude ziaden problem, nebudes zase az tak strasne stary oproti ostatnym, ten rozdiel sa lahko zmaze. Otazka je, ci sa budes vediet uzivit tymi brigadami, ked teraz sice pises ze si mozes odlozit, ale nie je to nejako vela. Toto by som poriadne zvazila, lebo interne studium je na par rokov. A druha vec, ak si uz raz studium vzdal, nebude to teraz tak isto? Matfyz je sice naozaj z tych tazsich skol, ale nema zmysel studovat nejaku elektrickovu somarinu, tak si zvaz preco si pohorel, ci to teda bolo tym ze ta to naozaj az tak nebavilo, alebo to bolo nad tvoje sily. Lebo opat zacat a skoncit v tomto veku uz nie je taka “sranda”.
Studovat ano, ale v tomto veku uz externe. A hlavne si vybrat nieco, co ta bude bavit.
V tvojom veku uz sa musis o seba starat sam. Platit najom, stravu, zdravotne poistenie... Ci chces byt na UP ako nezamestnany? To pri dennom studiu asi ani nejde.
@anonym_autor studuj, ale externe.Veku sa neboj.Ale dobre si vyber školu.
@anonym_autor ak ťa rodicia budú živit, alebo máš našetrené tak aj denné studium
Tak otazka je, ci nemas aj iny problem, nez nizku kvalifikaciu - ze nevies budgetovat, ked pracujes v Nemecku a nemas velke uspory aj napriek tomu..
@reela pracovat v Nemecku neznamena automaticky vysoke uspory, aj tie naklady su tam vysoke a z beznej prace ani Nemci neodlozia
@anonym_autor
Vek je nezaujmavy, problem je ze tvoj prispevok je taky nemastny neslany, ja som mal kolegu co sa vyucil za elektrikara aj ho robil a ked mal 40 skoncil MBA v anglictine.
Ja by som išla študovať
Ja by som už nešla na denné štúdium. Hneď po strednej škole som šla na denne štúdium, nebavilo ma to, každý deň chodiť na prednášky, dávali nám neskutočne veľa semináriek a testov prezenčne, bolo to naozaj ťažké. Po 3 rokoch som opäť nastúpila na tú istú školu a ten istý odbor, ale externe. Nedá sa to porovnať, je to oveľa jednoduchsie, seminarku som písala zatiaľ len jednu, testy všetky online a oveľa menej učenia, tým, že sme pracujúci tak sa na nás inak pozerajú a snažia sa nám to čo najviac zľahčovať. Inak je to odbor ošetrovatelstvo a akurát som v prvom ročníku, už by som nikdy nešla na denné štúdium, a to mám dokonca prácu na 12tky, školu, prax raz do týždňa a ešte malé dieta a domácnosť a je to aj tak jednoduchsie.
hmm, na mojom bakalarovi studoval aj nejaky 40+ chlap? dostudoval ho, len myslim, ze predlzoval. Neviem, ake to bolo prenho, asi nie najlahsie, ale moja skola nie je lahka pre nikoho a pre nas to bolo take zvlastne, lebo uz bol fakt stary a bol blizsie ucitelom ako nam.
Tvoj pripad je ale iny podla mna. 27 nie je zas tak vela, ale predpokladaj, ze ti ludia uz uplne inak premyslaju. Ja si s o 2-3 rokmi mladsimi vobec nerozumiem. Su jednoducho ini.
Taktiez sa priprav na to, ze vratit sa k uceniu nie je sranda. A ak si mal problem uz ked si bol "zabehnuty" zo zakladnej a strednej, tak s prestavkou je to este tazsie.
Nechcem ta odradzovat, ja by som do toho sla, ak by som v tom videla zmysel do buducnosti, len rataj s tymito prekazkami, aby ta to nezaskocilo hned v prvom semestri.
Úplne v pohode, poznám ľudí ktorí si VŠ dorábali na dôchodku. Žijeme len raz, ak chceš študovať a máš na to možnosti a prostriedky, tak študuj. 😇 Vek nie je rozhodujúci faktor či budeš vedieť znalosti uplatniť, či v akadémií alebo praxi.
@anonym_autor Mala som dvoch spoluziakov,ktori zacali studovat neskor. Jeden mal 24 a druhy 26. Keby nam nepovedal vek ani by sme si nevsimli. Nemali ani s ucenim problemy ani so zaclenenim sa do kolektivu.
Najprv teda všetkým vďaka za doterajšie komentáre a odporúčania 🙂 Skúsim odpovedať na nejaké časté otázky, ktoré ste sa pýtali.
Čo sa týka mojich financií a momentálnej životnej situácie, tak teraz pracujem v Nemecku. Pracoval som tu dávnejšie, následne sa vrátil na Slovensko a opäť sa "vrátil" do Nemecka na turnusy(momentálne môj prvý mesiac). Keď som bol na Slovensku tak tam som moc nezarobil a navyše som mal isté výdavky, povedzme v rámci zdravia.
Čo sa týka mojej momentálnej práce, tak viem koľko môžem zarobiť každý mesiac, poznám moje výdavky a tým pádom viem koľko si môžem odložiť ak nebudem míňať na zbytočnosti. Za tých 8 mesiacov by to bola čiastka, ktorá by mi bohate stačila na 1-2 roky. Bohužiaľ už vopred viem, že na ďalší rok ma čakajú pravdepodobne (nepovinné) výdavky cca 8000€ takže musím aj toto zvážiť.
Prečo teda denné štúdium ? Keďže som cez víkendy preč, tak v podstate by nebolo moc reálne skombinovať moju prácu a externé štúdium. Riešenie je nájsť prácu na Slovensku ale s mojou kvalifikáciou môj plat nebude moc vysoký - pre mňa je lepšie ísť na brigády do zahraničia počas prázdnin alebo aj po skúškach. Ale to je len môj pohľad, ak mi niečo uniká tak ma opravte.
Čo sa týka odborov, tak zatiaľ 2-3 mám vybraté, chcem to prebrať bližšie s kariérnym poradcom čo mi odporučí on. Základ je u mňa zvoliť odbor, ktorý ma bude baviť a do budúcna ma reálne uplatnenie, inak to nemá význam. Ďalšia vec čo ma tak trochu trápi, je to že môj príjem najbližšie roky bude minimálny keď si to porovnám so situáciou, kde ostanem v zahraničí aj naďalej..
Ak chceš, tak vyskúšaj dennú formu, ale zisti si, či je možné po čase prestúpiť na externé. Ak sa nedá, tak by som išla radšej na externé na Tvojom mieste.
poznam ludi, co studovali aj po 30-tke denne - medicina, ale teda zivil ju manzel, toto sa inak ako denne ani neda.
Prečo máš také vysoké výdavky na život? Keby si živiteľ rodiny tak Okey, ale takto nevidím dôvod na to, neisť externé študovať a pracovať popritom na Slovensku lebo 5 rokov byť iba na zahraničných brigádach je nereálne
@anonym_autor ak už máš prácu a pracovné skúsenosti, rozhodne by som študoval externe resp.aj som študoval externe, mal som asi 23 keď som začal, ale keďže som musel chodiť do Prahy a nechcelo sa mi a štúdium tiež nebolo najľahšie, tak som to nechal. Rozhodne pre nové kontakty je externé štúdium lepšie, tí ľudia sú už väčšinou pracujúci, majú už prvé pracovné skúsenosti a taktiež svoje kontakty. Študenti na dennom štúdiu nemajú žiadne kontakty a nevedia s ničím pomôcť.
@anonym_autor
V tvojom veku mi interne(denne) študovať príde ako blbosť.
27 nieje síce vysoký vek na denné štúdium ale je to ideálny vek na budovanie nejakej kariéry ktorú keby študuješ denne prakticky začneš budovať v 32-33, a to mi už príde trosku neskoro.
Na externom získaš kontakty už priamo z profesii, ľudia si robia školy keď už majú rozbehnutú kariéru a dorabaju si ju bud lebo ju potrebujú alebo len z rozmaru.
Títo ľudia ti budu užitočnejši ako 18-20 ročný ktori zväčša brigaduju v MC Donald alebo robia čašníkov. Jasne ze pravdepodobne to dotiahnu niekde vyššie, ale prečo radšej nemať kontakty ktoré sa už niekam dostali?
@anonym_autor určite studuj, vek nerieš, choď do toho, všetko čo sa naučíš môžeš zúžitkovať v budúcnosti pre seba a časom aj svoju rodinu. No skôr by som zvážila externé studium. Aj si zarobis na studium aj školu vystudujes. Držím ti palceky 👍.
@anonym_autor v čom vlastne vidíš problém? Budeš tam ty 27 a spolužiaci 20, 21, 22 ... to už je aký tragický rozdiel? 😏 mám známeho, ktorý sa na medicínu dostal po 4 rokoch. A to bolo pred 30 rokmi, keď sa o celoživotnom vzdelávaní ani nehovorilo a zmeny v povolaní tiez neboli bežné. Bol starší, skúsenejší, a to bolo asi tak všetko. Keď sa teraz ako starí spolužiaci stretavajú, tak sú všetci "starí" 😁 Fakt je to jedno, toto nerieš. Zamysli sa skôr nad tým, čo sa stane ak to neurobíš. Život je len jeden, nedá sa zopakovať. Už zajtra tu nemusíme byť. Treba robiť čo nás baví, skúsiť po čom túžime. Ja budem mať za chvíľu 50. 2 VŠ za sebou, síce externe, ale mali sme tam vždy rozpätie aj 20 rokov 😏. Teraz chodím na angličtinu, mám spolužiakov stredoškolákov, mladších ako moja dcéra 😅 Vieš aký je rozdiel medzi tými ktorým sa to zdá trápne a mnou? Oni sedia doma pred telkou a keď budú na dôchodku, budú si sypať na hlavu popol, a ľutovať čo všetko zameškali a už nie je priestor, mentálna kapacita, zdravie a ja budem rada, že som to všetko aspoň skúsila a posunula sa 😉 Nie je to ľahké, ale veľmi ťa to posunie. Ja štúdium odporúčam vždy a každému. Ak už nič iné, tvoj mozog sa ti raz poďakuje. Udržiavaš ho tak v kondícii 😊
@anonym_autor
V tvojom veku mi interne(denne) študovať príde ako blbosť.
27 nieje síce vysoký vek na denné štúdium ale je to ideálny vek na budovanie nejakej kariéry ktorú keby študuješ denne prakticky začneš budovať v 32-33, a to mi už príde trosku neskoro.
Na externom získaš kontakty už priamo z profesii, ľudia si robia školy keď už majú rozbehnutú kariéru a dorabaju si ju bud lebo ju potrebujú alebo len z rozmaru.
Títo ľudia ti budu užitočnejši ako 18-20 ročný ktori zväčša brigaduju v MC Donald alebo robia čašníkov. Jasne ze pravdepodobne to dotiahnu niekde vyššie, ale prečo radšej nemať kontakty ktoré sa už niekam dostali?
@misanthropicdann ...ak sa ten odbor dá externe aj študovať 🤷🏻♀️
Jasne ze hor sa do toho... Povedz si to takto o 6 rokov bude vystudovany a mat VS, kopec zazitkov, a mladosti...
Ak nepojdes o 6 rok budes stale tam kde si... A ver ze cas leto ako strela.... 6 romov utecie ako voda...
Zisti si, ci sa nedaju aj rocniky pospajat. Ked som ja studovala, tak sa to dalo, len malokto o tom vedel. Spoluziacka mala tusim 2-3 spojeny, ale vtedy nebol bakalar este.
@anonym_autor Zdravím, ja osobne mam 27 ročnú spolužiačku, momentálne sme obidve v 1 ročníku, bakalárskeho štúdia. Nie je jediná, ktorá ma 25+. Nevidím žiadny rozdiel medzi tým, kto má koľko rokov a z akej je ,,generácie"...Všetci sme si rovní, sme na tej istej ,,lodi" vek ani predchádzajúce skúsenosti nikoho nezaujímajú... nikto to nerieši...napr. atmosféra na prednáškach je veľmi priateľská, nikto sa na nikoho nepozerá zle ani inak. Skôr sa každý sústredí na štúdium a podporuje ostatných, takže aj spolužiaci starší či mladší zapadli úplne bez problémov...je to o ľuďoch. A hlavne nikdy, nie je neskoro...Choďte si za svojím snov, presvedčením a túžbou..koniec koncov, aspoň nebudete ľutovať, že ste tomu nikdy nedali šancu a ani to neskúsili...Veľa štastia! 😊🤞

@anonym_autor 27 rokov je taky vek, ze si mozno ani nikto nevsimne, ze si starsi, ja som tiez studovala neskor a mala som aj tak este spoluziacky, ktore odomna boli starsie a bolo ich viac, skor by som uz nesla na denne studium, je to strata casu a kontakty mozes mat aj pri externom studiu.