icon

Je návrat na vysokú školu ako 27-ročný správny krok?

2. dec 2025

Vyštudoval som gympeľ, hneď na to som išiel na VŠ - matfyz, odbor informatika. Bohužiaľ ma to až tak nebavilo, škola bola tiež tak trochu ťažšia a v podstate keď prišla korona som to nechal tak. Tak trochu som premýšľal, že by som vyskúšal ešte ďalšiu školu ale nemal som ani poňatia aký smer zvoliť. Odvtedy mám v podstate nestále a taktiež neodborné práce a keď sa pozriem ďalej do budúcnosti tak ma asi nič dobre nečaká pokiaľ ide o prácu a financie. Momentálne pracujem v Nemecku kde si viem v porovnaní so slovenskými platmi lepšie zarobiť a taktiež aj odložiť. Momentálne však moje úspory nie sú bohužiaľ veľké.

Už rok alebo dokonca dva celkom silno zvažujem návrat na VŠ. Chcem študovať odbor, ktorý ma bude baviť (približnú predstavu už mám čo by som chcel študovať) a chcem to študovať interne. Ide mi hlavne o nadviazanie nových kontaktov, skúseností a celkovo o zmenu prostredia. Stále mi však vŕta v hlave myšlienka/predstava, či vek 27 nie je tak trochu "neskoro" na interné štúdium, keď rovesníci alebo aj známi už dávno vyštudovali a momentálne pracujú.

Za pár týždňov mám dohodnutý call s karierným poradcom, kde sa na to pozrieme bližšie ale napadlo mi, že sa spýtam aj tu. Mininálne chcem vyštudovať Bc. a ďalej sa uvidí. Ak sa teda rozhodnem pre VŠ, tak do augusta chcem ostať tu v Nemecku, odložiť čo najviac a potom ísť na VŠ s vedomím, že moje príjmy najbližšie roky budú tak trochu minimálne - tu by som to vyriešil tak, že by som chodil na brigády do Nemecka počas prázdnin a po skúškovom.

Je tu niekto kto začal s VŠ po 25+ a študoval výhradne interne ? Ako sa vám študovalo, ako vás brali spolužiaci ?

Strana
z2
wintery
10. dec 2025

Ahoj, určite choď do toho🙂 ja som išla na ďalšiu VŠ ako 23 ročná a tiež to bolo denné štúdium. Ak chceš, tak mi napíš

Strana
z2