Je rozumné začať v 38 rokoch študovať právo?
Ahojte, môžete mi napísať svoj pohľad?
Mám 38, chcem ísť študovať na VŠ právo. Nechcem byť advokát (keby priamo v odbore, tak firemný právnik a pod..........) Deti máme veľké. Jeden končí teraz Mgr, dcéra prváčka na VŠ.
SŠ mám ekonomického smeru, no nikdy som to nerobila, ekonomiku a všetko matematické neznášam, to už by som šla radšej do Tesca tovar vykladať.
Pracujem vo firme kde je ľahká práca (výroba) mám zmennosť, ktorá mi vyhovuje, kľud, plat priemerný na naše mesto, kde bývam, keď potrebujem mám voľno..... (No dávam jej pár rokov, keď vidím ako to tu funguje.....) No nie, že by som sa bála o prácu...pracujem celý život a robotu by som si vždy našla. Ale dlhé roky rozmýšľam nad tým právom. Je to oblasť, ktorá má zaujíma......
No väčšinou (až na minimum výnimiek) sa stretávam s názormi načo, veď máš prácu..máš veľa rokov.... Čo ti preskočilo....
Školné je suma, že neumreme od hladu, ale teda vedela by som ich použiť aj inak. A teda vždy som robila veci nejak tak automaticky, prispôsobila som sa aktuálnej, finančnej...situácii..
Je podľa vás naozaj blbosť ísť v takom veku študovať (a dať za to toľko €), keď to nutne nepotrebujem? 🤔
@princezna_bosorka ďakujem za tvoj pohľad aj ozrejmenie osobných skúsenosti... Seriály nepozerám žiadne, mám iné záujmy 😉 advokát byť nechcem...určite to patrí k posledným, čo by ma lákalo, firemný právnik, možno... Je to otázka 5rokov , uvidím aký bude v tej dobe dopyt, situácia..Môže to byť hocičo..úrad, polícia, kľudne to môže byť aj iná pozícia v mojej firme, ak nekrachne 😏.... Nezameriavam sa presne na jedno, že toto chcem a basta, to vôbec 🤷🙂
Proste sa nechcem zaseknúť niekde, kde som teraz, chcem ísť na VŠ, dumám nad veľa rokov, momentálne už mám na to aj celkom fajn podmienky (nebudem tým nikoho obmedzovať ani nikoho o nič neukrátim...rodinu) poprezerané mám asi všetky VŠ a právo má predmety, ktoré sú mi najbližšie

@stanka_k myslim, ze by si si mala hlavne zodpovedat otazku, co ta na prave zaujima - laka ta praca pravnika a la americke serialy? na to mozes zabudnut, prax je na Slovensku diametralne odlisna...
ad rozdiel advokat / firemny pravnik - niekedy su tie rozdiely take velke, ze ich v praxi prakticky nepocitis (advokat moze byt uzko specializovany a aj nemusi, firemny pravnik detto). Jediny prakticky rozdiel je ten, ze firemny pravnik je obvykle zamestnanec s jednym "klientom" (so vsetkymi (ne)vyhodami a obmedzenim zodpovednosti), advokat je podnikatel, v mensich mestach si musi robotu (klientov) zhanat sam, ale zase ho neobmedzuje ziadna konkurencna dolozka (ak je sikovny, zarobi si naozaj vela). A samozrejme - na to, aby si sa mohla stat advokatom, musis mat 3 roky praxe u ineho advokata (v mensich mestach obvykle extremne mizerne platene) a zlozit skusky (co nie je sranda, je tam dooost vela ucenia /7-8 patstostranovych knih/ ale po statniciach si toho budes vela pamatat, takze ak ti funguje dobre hlava - pamat a logicke myslenie, da sa to zlozit aj na prvy krat bez vacsich problemov), ktore su pomerne drahe (poplatky).
A zaroven si treba uvedomit - je to pomerne stresujuca praca, pracovna doba od-do a padla neexistuje (ak ti ma pri niecom uplynut lehota, tak to musis urobit v lehote a co najskor, aj keby si nad tym mala sediet do pol noci) a ak budes robit zmluvnu agendu a stanoviska, presedis cele dni za pc. Ak z teba bude procesny pravnik, bude to pol na pol (najprv pises zalobu alebo vyjadrenie a niekedy neskor sa v tej veci musis postavit pred sud/iny organ a branit zaujmy svojho klienta a to aj ako firemny pravnik). A vzdy je to praca s ludmi - do zblaznenia vysvetlujes, upozornujes na rizika a cas od casu sa najde chuj, ktory ti za nieco vynada, lebo je nespokojny s priebehom konania, s tym, ako sa v noci vyspal, s tvojimi sluzbami, s tym ako (ne)kona sud/urad...
Ale inak studovat VS vo vyssom veku nie je podla mna problem. Ja mam obchodnu akademiu a pravo. Hoci ma OA bavila, nikdy som v tejto oblasti nepracovala, na prave som mala pocit, ze to bola skor vyhoda ako nevyhoda (gymplaci na uvod lepsie zvladali historicke a teoreticke predmety /sociologia, filozofia, psychologia/), no pri tych praktickych (obcianske, obchodne, pracovne pravo) mali vacsi problem chapat suvislosti ako ja pri tych teoretickych. V advokacii pracujem uz 15 rokov a nemenila by som, aj ked je to niekedy o drzku.
Tak snad som aspon trochu pomohla...