icon

Je správanie autistického študenta vhodné na vysokej škole?

3. jan 2024

Chcem sa opýtať aký máte názor na to, že rodiča dajú chlapca autiatu na vysokú školu technickú.
Pri zápočete ak niečo nevie, začne si búchať hlavu rukami, trepať do tých troch kalkulacie co ma pri sebe,chodit po triede.
Je pravda, že na 4 pokus tie príklady vypočíta, lebo sa ich nabifli doma. Ale podľa Vás je takéto správanie vhodné na VŠ?

sss777
3. jan 2024

Určite patrí na VŠ, pokiaľ je schopný splniť všetko to, čo jeho spolužiaci, to je predsa jediné kritérium pre prijatie a štúdium.
Pokiaľ svojim správaním ruší ostatných pri skúške, tak by sa mali ozvať sami študenti. Veď keby jeden kričal, druhý si trieskal hlavu, tretí sa prechádzal, štvrtý spieval, tak to tam môžu rovno zabaliť.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
3. jan 2024

@mandzula ja osobne si myslím ze nie je veľmi vhodné pre takých ľudí štúdium na takej škole. Neviem si predstaviť keď takto reaguje pri písomke ze ako by reagoval v situácii kde musí byť promtna reakcia.
Je mi ľúto z ľudského hľadiska ze mam taky názor. Ale nie je ani fér voči ostatným študentom ze takýto žiak má mať iný prístup ako ku ostatným. Je to vysoká škola nie základná a ani stredná. Prečo by sa malo k takýmto študentom pristupovať tak, že počas písomky môžu stále pýtať a učiteľ musí ho usmerňovať ako ma postupovať. To už rovno môže za neho vypočítať ten príklad alebo napísať prácu.

annm81
3. jan 2024

@1ryba Ja možno neviem, aká je úloha asistenta. Prezraď mi. Ale zato veľmi dobre viem, aká je uloha študenta. Ten, kto nie je schopný samostatnej práce bez akejkoľvek asistencie, nepatrí na vysokú školu. Neviem síce, ako na nejakej sociálnej práci,
ale na normálnej škole má vysokoškolský pedagóg fungovať práve len ako ten asistent a študent je ten, kto si samostatne dokáže nájsť zdroje poznatkov, samostatne ich naštudovať a samostatne vyhodnotiť. A to sa bavíme len o prvom stupni. Vyššie je už absolútna samozrejmosť, že pedagóg funguje len ako skúsenejší kolega/vedúci, ktorý dohliada na SAMOSTATNÚ odbornú prácu študenta

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mandzula
3. jan 2024

@autor v prvom prispevku uvadzas ine veci ako v tom, v ktorom odpovedas na moju otazku.
Ako mama velmi sikovnej aspergerky ti poviem, ze ak sa moja dcera rozhodne ist na VS, vsemozne ju v tom podporim, ak sa rozhodne ukoncit vzdelanie SS, podporim ju aj v tom. Ono pri tychto ludoch to casto nie je o tom, ze by napriklad tomu prikladu nerozumeli, no ak ho napriklad nepochopia v prvej sekunde, ich nervovy system to nezvladne (nie je to tak vsak vzdy - je to multifaktorialna zalezitost), a tam, kde by NT student len klepkal nohou, ohryzal pero, co si nikto nevsimne, oni sa vedia zrutit. A, ano, aj ked vystuduju, mnohi z nich budu mat problem s pracou v kolektive, pretoze jednak je povedomie o autizme velmi biedne, jednak rozumiem tomu, ze NT clovek nie je v zasade povinny, a casto ani schopny, s takymito ludmi vychadzat. Stastim dnesnej doby je vsak praca z domu, a aj vdaka tomu studiu moze byt autista platnym clenom spolocnosti, nielen poberatelom invalidneho dochodku.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
Autor odpoveď zmazal
annm81
3. jan 2024

@1ryba Škoda, že nevieš definovať, aká je úloha asistenta, keď už mi túto neznalosť vyčítaš.

Nič nebráni tomu, aby vozíčkar pracoval ako inžinier, ale asi si budeme ťukať na čelo, keď sa bude biť za to, že chce byť sanitár. Úplne rovnako je na hlavu, aby bol inžinier niekto, kto nedokáže samostatne študovať.

Na práci v domove dôchodcov nie je nič zlé, ale tváriť sa, že na to potrebujeme vysokoskolsky vzdelaných ľudi...

sss777
3. jan 2024

@1ryba
Tu si dovolím zastať sa @anm81, lebo si myslím, že keď niekto nie je schopný pochopiť zadanie, ktoré ostatní spolužiaci chápu, asi na danej škole nemá čo robiť, lebo nedosahuje úroveň, ktorú škola vyžaduje. A je úplne jedno, z akého dôvodu. Univerzita po úspešnom ukončení štúdia vydá absolventom diplom a ten by mal byť garanciou toho, že držiteľ zvládol osnovy. A keď niekto nechápe zadanie, tak to proste nezvláda.
A jasné, že by mali chodiť na VŠ vozičkári, sluchovo/zrakovo postihnutí, ale z vozičkára asi nebude hokejový tréner, z nevidiaceho plastický chirurg a z nepocujuceho harfista vo filharmónii, proste každý sme schopný zvládnuť niečo iné.
A keď akýkoľvek študent (autista/neautista/černoch/beloch/aziat/kresťan/moslim/žid) nechápe zadanie úlohy na skúške ani opakovaným vysvetľovaním, (už to je nefér voči ostatným) tak na tej škole nemá čo robiť.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
egonsk
3. jan 2024

Moze byt politikom, tam si jeho autizmus ani nevsimnu, tam sa v tom dave strati 🙂

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kacena4
3. jan 2024

prepac ale nesuhlasom s tvojim nazorom. kazdy clovek ma pravo na vzdelanie. aj nevidiaci, ktorému tie otázky niekto cita popr. aj zapisuje... je vela dg. a ludia maju pravo studovat a dokonca su z nich uzasni vedci či pracujuci... https://www.sposaturiec.sk/slavne-osobnosti-s-a... tu mas zoznam niektorych ktory to daleko dotiahli a ludia akceptuju ich inakost. takze problem nie je v nich, ale v tvojom prijati inakosti

sss777
3. jan 2024

@1ryba
A kde si vyčítala, že som napísala, že autista nie je schopný pochopiť zadanie? Nehovorila som o autistoch, ale študentoch všeobecne. Autorka píše, že sa počas písomky stále pýta a učiteľ ho musí usmerňovať. Tak keď to zvládnu ostatní bez usmerňovania, tak tento konkrétny nedosahuje ich úroveň. A vôbec to nemusí mať nič spoločné s autizmom.

ivetz
3. jan 2024

Aj na tejto diskusii je vidieť, akí sme k sebe netolerantní - nedokážeme rešpektovať a akceptovať názor druhého, za každú cenu musí byť pravdivý, správny... iba ten náš. Ako potom chceme akceptovať ľudí, ktorí sú iní - fyzickým či psychickým handicapom, vzhľadom... A argumentovať tým, že niekto nechápe zadanie?! Možno to zadanie nepochopili viacerí, len nemali odvahu (alebo sa hanbili) spýtať sa. Človek s PAS takéto zábrany nemá. Pre mňa ako vyučujúcu by bola práca s takýmto študentom určitou výzvou. A ďalším faktom je, že úroveň vedomostí, schopností, zručností študentov, ktorí štúdium ukončia sú rôzne - napriek tomu, že diplom majú...

ivana11155
3. jan 2024

Podla mna je dobre ak sa takyto ludia snazia vzdelavat a nie byt niekde "odlozeni" v nejakom centre a starajte sa o mna. Ved ten chalan ked skonci tu skolu asi bude zarobkovo cinny, mozno nie na nejakej top level pozicii ale je aj kopec menej narocnych pracovnych miest kde treba vzdelanych ludi. A nie byt bud rodicom alebo statu cely zivot na krku. Vlastne neviem co riesis. Urcite je aj kopec zdravych deti, ktore VS len tak tak preliezaju a da sa povedat ze tam nepatria. Sama som na VS chodila a boli tam aj taki.

ibatanecnica
3. jan 2024

autorka a teraz si zober situáciu - má správanie také aké má ale čo sa týka vedomostí, môže byť väčším prínosom ako taký študent, ktorý ticho sedí a šúcha nohami. To už je spravodlivé? Možno inak by si sa na to pozerala, keby si sama mala také dieťa. Prečo by malo byť odsúdené na menej hodnotný život. Tí ľudia si svoj údel nevybrali, nikto si nepovie že ja chcem byť autista a hotovo. Žiadny rodič netúži po dieťati s handikapom.
Mala som susedu mala dcéru sluchovo postihnutú. Inak šikovné dievča . Išla študovať, zhodou okolností na školu , kde učila vtedy ešte moja kamarátka - tearz už známa. Tá sa rozčulovala že aké sú s nou problémy. Ako má učiteľ - podotýkam jediná s hendikepom na škole - ako má učiť - keď ona dobre nepočuje? T o je taký problém dať toho jedného žiaka do prednej lavice a sem-tam pozrieť, či má všetko, či tomu chápe? Teraz je tá žiačka vynikajúca cukrárka, pečie tak nádherné torty. Ale karma jej to vrátila na druhom dieťati. Teraz je sama v podobnej situácii a rozčuľuje sa, že koľkí neberú do úvahy ich situáciu, ako jej dieťa odsúvajú na vedľajšiu koľaj. V podstate sa dostala do opačnej situácie.
A hlavne, keď vidím akí ľudia študujú na niektorých školách. Skôr tí tam nepatria. Ale to nikoho netrápi. Hlavne že držia huby a sú ,,normálni,, nevyskakujú z radu

annm81
3. jan 2024

@1ryba Ja sa v tej oblasti pohybujem celý svoj život. A za tú dobu som medzi vedcami a inziniermi stretla do desať ľudí, ktorí možno vykazovali nejaké mierne formy autizmu - aspergerovia, čo boli nanajvýš za mierne divných/nešikovných v spoločenských situáciách. Predstava, ako autista, čo potrebuje asistenciu, aby sa ukľudnil a pritom pracuje v odbore je smiešna. Vlastne viac ako smiešna... taký človek nebude totiž celé dni robiť nič iné, len sa ukľudňovať a trieskať do hlavy. Lebo táto práca je o tom, že dostaneš za úlohu vyriešiť problém. Skúsiš jedno riešenie, ktoré nebude fungovať, musíš analyzovať, prečo nefunguje a chybu odstrániť, následne prídeš s novým riešením a zistiš v ňom ďalšie tri problémy, ktoré musiš vo svojom riešení odstrániť. A potom sa kolobeh opakuje znova. A znova. A stokrát dokola. To nie sú ani len hodiny, ale dni, týždne alebo aj mesiace, kedy zisťuješ, že jedno tvoje riešenie za druhým je nesprávne.

ibatanecnica
3. jan 2024

@1ryba nie asistenta ale psychologa, príp. psychiatra, ktorí mu pomôže zvládať takéto situácie. Na vysokej škole má samostatne pracovať.

ibatanecnica
3. jan 2024

inak by ma zaujímalo, odkiaľ má autorka informácie o tej dotyčnej osobe, ako sa vlastne učí, ako funguje, ako vie, že sa to nabiflil. Predpokladám, že sú to iba jej domienky a o fungovaní autistov, nevie absolútne nič.

ibatanecnica
3. jan 2024

@1ryba lenže ľudia ich majú všetkých zaškatuľkovaných ako mentálne zaostalých a tým to pre nich končí. Tých autistov je čoraz viac, to ich rovno podľa niektorých môžeme pozatvárať a hotovo. Lebo len ,,normálni,, patria do života a z tých normálnych je pár psychicky labilných ,ktorí potom spravia to, čo ten strelec v Prahe. Viem, že to sem nepatrí, iba chcem poukázať na to škatulkovanie a predsudky ľudí, že ani tí , čo nie sú autisti, nie všetci sú ,,normálni,, a vhodní na VŠ. Ale to už nikto nerieši. Hlavne že nemá viditeľný postih.

sss777
3. jan 2024

@ivetz
Ak nepochopili zadanie viacerí, tak možno bola chyba v zadaní. Pracujeme len s tými informáciami, aké máme. Myslím, že sa to tu úplne zbytočne zvrhlo na obviňovanie ľudí z netolerancie voči inakosti. Myslím, že keby autorka napísala, že má spolužiaka, ktorý je synom dekana a vždy pri skúške mu skúšajúci opakovane pomáha, tak by sa na to diskutujúce pozerali inak. Jeho neschopnosť pochopiť konkrétnu vec možno vôbec nesúvisí s autizmom, možno má problém len s týmto predmetom, možno si nezvolil správny odbor a na inom by bol najlepší z ročníka...to nevieme. Ale ja si myslím, že na VŠ by mali platiť rovnaké pravidlá pre všetkých.
A ďalšia vec je to, či štúdium stojí za to sebapoškodzovanie, ale to už je aj na rodičoch, aby usmernili svoje dieťa. Mne by teda asi nebolo jedno, že môj syn niečo prežíva až takto negatívne.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
ibatanecnica
3. jan 2024

@1ryba kamarátkin muž je profesor, keď nám rozprával ako reagujú niektorí ,,normálni,, na skúškach, tak autista má od toho ďaleko. Že sem-tam sa tam taký nervák objaví, alebo sa vytočí, zloží sa. Potom sa ukľudní a život ide ďalej. Nespraví skúšku na prvýkrát spraví ju na druhý, príp. tretí. Koľko študentov je teraz v medziročníkoch lebo nespravili skúšky. A to je OK? Len rpeto že nie sú autisti? Kopa šancí do nemoty. Autistu vyhodíme ale títo nech chodia kým je im to umožnené. Veď máme za to prachy.

nikaeli
3. jan 2024

Keďže o spomínanom študentovi nevieme nič, iba že je chvíľami nervózny, nemyslím si, že nám prináleží vyjadrovať sa k ne/vhodnosti študovať. Som špeciálny pedagóg pracujúci v MŠ s deťmi s PAS, niektoré sú neuveriteľne bystré a šikovné, avšak majú obrovské problémové správanie a ja váham, či je fajn pustiť ich do bežnej ZŠ (kde je akútny nedostatok asistentov). Hlavičku na to majú, no správanie je tak 'zlé', že to vnímam ako obrovský problém pre všetkých v triede. So všetkým sa však dá pracovať. V čase, keď som študovala, chodil so mnou nepočujúci spolužiak. Na prednáškach sedel vždy vpredu, keď niečo nezachytil, posúvali sme mu naše poznámky, snažili sme sa mu vysvetliť pojmy, skúšky robil prevažne písomne. Dnes tlmočí (posunkuje) v telke, vydal už dve či tri publikácie, prednáša (!) v Prahe, pomáha rodičom nepočujúcich detí. Je jednoducho úžasný a úspešný v tom, čo robí 👏 preto si myslím, že spomínaný študent z príspevku by to mohol skúsiť. Ak to nebude zvládať, vždy môže odísť.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
ibatanecnica
3. jan 2024

@1ryba preto treba každého posudzovať individuálne. Kto na to má nech skúsi, kto nie, má iné možnosti